Pages

Thursday, June 30, 2011

Demi Masa!

Surah Al-'Asr:

[1]Demi Masa!


[2]Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -


[3]Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.
surah pendek.
3 ayat je.
mudah nk hafal.
tapi faham ke?

Imam Syafie cakap surah ni hebak
boleh mengubah perangai umat manusia
.. andai masa di ambil berat
dan mengamalkan sikap sabar.
 
yes, bukan senang nk sabar..

Monday, June 27, 2011

CD

since aku kekecik dulu i was introduced to cloth diaper
and i even one of the user. ye lah dulu mak i mana mampu nk beli lampin pakai buang ni..
adik aku pun pakai suar plestik tu. kesian la panas berkuap sebab material plastik kan.
tp lepas tu mana ada org pakai dah.. kira kuno abis la kalau pakai kain lampin.
and bila ada anak sendiri tuptup isu lampin ni timbul kembali. rupanya kain lampin telah diberiwajah baru dan diberi tempat yg sungguh tinggi sampai dikira satu penghormatan pulak kalau sesiapa yg guna.
wahh.. cepat sungguh dunia ni terbalik kan.

at first the main concern is ofkos untuk selamatkan bumi. kiranya kalau disposable diapers tu akan ambil masa kira2 500 tahun untuk hancus lebus (biodegradable) so cer bayangkan selama 500 tahun tu bukan satu lampin yg tunggu masa, tp berlambak2 lagi dok queue sama. and to note that bukan anak kau punya sorang but all the babies' in the world!
so the save the planet, marilah kita pakai lampin yg kena basuh itu.
nk kasi org suka pakai kena la create produk yg memenuhi kriteria ibu2 yg berkerjaya dan konon2 sibuk sekrg ni kan, iaitu : mestilah mudah dibasuh. dan super duper comey supaya boleh eksyen dgn kawan2.
dgn cara itu baru lah kelas dan martabat lampin kena basuh ini mampu diangkat kembali..

memula dulu lampin ni mahal giler babengg.. sebab kena oder kat obersi sana nun.. kiranya masa tu ibu2 atau SAHM masih belum begitu reti nk jahit-jahit ni. tp lama2, being smart as we are, ehem, makin ramai ibu yg telah menggunakan teknologi utk meningkatkan produktiviti masing2. ramai dah pandai jahit dan order kain maka terhasillah produk buatan tempatan yg tak kurang hebatnya. yaa sekrg rega nappy outer (pinjam from mothercare jap) can get from as low as $26. rugi pulak tak minta no tepon akak tu huhu.. tp stil ada lagi yg mahal. average price for 'branded' CD is around $40-60.
i did my part for the planet by 'trying' to use it as much as i can.
i got mine from many sources. i bought some from the shop, gifts from fren etc. tp tak byk la. i only during weekend. and to count that even wiken pun mana duk rumah sgt kan so avg sebulan ada la kot sehari 2 je guna.. but now kdg2 mlm2 aku pakaikan kat Umar, esok pagi nk pegi nursery tukar lampin biasa.
mmg la pakai CD kau akan selamatkan bumi kerana kurangkan disposable diapers punya waste, tp aku dapati ada berlaku beberapa benda yg tidak berapa patut akan berlaku sepanjang penggunaan iaitu :
- bil air mungkin meningkat kerana akak amat particular bila nk dispose the stool/waste. punya la spray bergelen air sampai ilangbetul2 baru la nk rendam. rendam pun pakai air lagi  kan. then baru la basuh pakai mesin. tu pun tak campur dgn baju lain. sebab rasa mcm err.. tak sampai ati pulak. aku mmg pesen kalau basuh baju tu kena ikut the 'like' group.
- residue sabun mungkin extra. i dunno if this defeat the purpose of saving the environment sebab residue ini juga turut menyumbang kepada pencemaran alam sekitar.

tpi takpe, aku stil rasa the benefit stil far outweigh the cons. satu, kau mmg jimat la tayah beli lampin tiap2 bulan. sekali je buat investment tp lepas tu jimat. except kena bajet lebih sikit utk sabun dan bil air. but if pandai bajet again, lama2 dah biasa takde masalah kot.
mmg initial investment nmpk mcm mahal sebab u'l need at least 8-10 outer, and lebih kurang 10 inner. satu outer cost u average $30. satu inner err.. berapa eh? $20? do the maths yourself.
beli lampin baru $30 for 70 keping.
kalau pakai ni kena rajin, dan kena tahan telinga. org yg tak faham mesti akan cakap why la you 'simpan' lampin tak cuciiii eeiiii...
and to educate your child's care/nursery is not easy. aku ni dok la letak satu set dlm beg baju umar tapi sampai ke sudah tak penah nya derang guna. maybe kena pakai tektik kotor kot..

eh aku nk balik dah la.. esok2 sambung eh. kalau ada nk tanya plis list down senang nk jawab.

dan..

ada byk lagi benda dalam dunia yg lebih penting dari :

1. gajet terkini.
 iphone ipad ke beri beri ke.. beli biar berpadan. kalau mampu belilah kat anak kau yg 13 org tu sorg satu. kalau nk beli kat diri sendiri pun tak mampu.. dok dendiam. tak perlu la nk berangan melelehkan ayaq lioq sendiri.. haha kaklong sapa suruh tak kasi komen kat blog kome meh ku komen kat sini haha

2. henbeg.
ok no komen. kalau dah cinta tu tak daya laa kawe. tpkan takpe weii buat investment tu..

3. kereta laju dan sport rim hebat
 macam rpm boleh turun atau boleh jimat 3liter bagi setiap tangki penuh atau otomatik upload touch n go, sila lah buat selalu pun takpe..

4. 36 A dlm pereksa UPSR
we never know.. we just never know what life has it for us. yg penting ajar anak2 bukan senang nk cari $. dan duit bukan segalanya. mungkin  matematik dan advance math plus statistic is bonus so that they dont just fall victims to MLMers

5. mas kawen 30 juta
'isteri yg baik itu maharnya tidak membebankan suami'

6. nak kawen 4 mcm abg jem..
haha.. mampu ke?? kau ada?

ulang tahun

ahad lepas besday saya. atau lebih tepat lagi hari ulangtahun mak saya melahirkan saya.
so pagi2 terus call mak. tp mak saya lebih pantas, hantar sms selamat hari jadi lebih awal haha.
tp mak cakap dia sedih, sebab nenek saya passed away 25hb (Disember 2010).. dan hari semlm tokwan saya kawen baru.
hari tu saya ckp taknak selebret besar2an kan, tp kita hanya merancang.. rupanya tuhan lebih menentukan
hari ahad semlm budak ofis saja ajak pegi outing ke ulu langat. mandi sungai. saya pun pegi la sebab support maa.. kesia depa pat tahun dok plan tahun ni baru nak jadi. ok lah tempat tu. cuma saya tak berapa nk mandi. umar kan baru baik demam so tgk kakak-kakak dia dari tepi je la. lagipun umar penakut air. kena rendam sikit dan menjerit. haha.


my two mermaids..

bila saya pegi je tempat budak2 tu berkarok, tetiba lagu bertukar menjadi lagu hepi besday. memula ingatkan depa saja karoke lagu hepi besday. sekali rupanya mmg untuk saya. konpem utk saya sebab depa siap bawak kek sekali. hehe. buat2 terkejut jugak la walaupun saya sudah sound derang sejak 2 bulan lepas bila tarikh outing ini sudah konfem. sila bawa kek utk saya atau saya pancung kpi deme..haha bes kan jadi bos. tu baru jadi supervisa. esok2 saya jadi ceo tau la korang.
kedua, bila pegi rumah mak, adik saya beria bawa turun satu kotak besar. saya gurau2 tanya dia adakah itu hadiah besday saya. rupanya mmg betul mak dan abak telah  bagi saya hadiah yg amat mahal. hadiah hari jadi paling mahal saya penah terima ( selepas hadiah mak melahirkan saya..dan pandangan ayah yg penuh kasih sayang pada saya setiap masa..)  series, tak penah seumur hidup saya org bg saya hadiah semahal dan sebesar itu. TERIMA KASIH MAK dan ABAK.wahh terharunya saya sehingga terasa mahu mengalirkan airmata.. semakin berseri lah saya selepas ini kerana akan selalu minum air berteknoloji nano.
hadiah abg ajies tak perlu lah saya war-warkan. pasti ia lebih bermakna walaupun tahun ini beliau menjalankan tugas sebagai suami yg sgt prihatin sekali. dia tidak wish langsung kerana menghormati pendirian saya yang tidak berapa kesahkan hari jadi sendiri. agaknya lah.
abg, berterimakasihlah pada saya kerana sudah tolong memberikan alasan yg baekkk punya ini.
apapun, terima kasih tuhan, kerana masih memberi ruang kepada saya utk meminta ampun dan menyedarkan diri..
terima kasih semua..

Friday, June 24, 2011

Fish la kau!

semlm kitorang pegi giant kota damansara, amik ubat umar demam.
masa nk balik, ada satu keta paking depan wendy. not exactly blocking our car tp nk keluar susah gak la. oh memang tak leh keluar terus. so abg ajies apa lagi, takdenye dia nak tukar2 gear reverse depan reverse depan tuh.. tekan hon kan lebih efektif.
so selepas 2 kali hon, dtg la tuan punya keta melenggang2 bawa plastik wendy. tau la nk tapau pun kan, tpnye parking kosong byk lagi dey apahal yg  berkira sgt ni. yg aku tatahan tu kan, muka selenge badak yg membawa maksud mcm 'kau apa hal, punya suka aku la nk paking sini' ececehhh.. sekali pun giant tu kau punya TOLONG la konsider org lain sikit buleh? dan kalau giant tu kau punya laaaagi banyak aku nk maki sebab kau takde perasaan untuk menjaga perasaan customer kau!
dah la takde gaya2 nk angkat tangan ckp sorry ke hape.. so abg ajies itu tau je la kan, bukan boleh tgk org camtu.. lagi le member tekan hon. dah lembab sgt nk blah. auntie ni (yes auntie pakai suar pendek tapi kaler gelap sikit laa) boleh buka balik pintu keta pastu tunjuk jari tengah dia! eh eh eh bukan aku ke yg patut tunjuk kat kau??! #%^$^&&%^

soklan cepucemas hari ni
some people are just born withour civic or is it embedded in us as we grow older?

Giveaway friday datang lagiii!

hah nk ceramah apa pagi2 jumaat ni eh
aiseyy tadi tgh drive beria karang, sampai sini dah lupa pulak
ooh dah ingat dah. nk ckp pasai babai-membabai

selalu kalau kita sakit ati, mesti kita blah gitu je kan.
takk koser nk babai2 i lap u bagai..
habis dlm hati mesti menyumpah 'eh goto hell la luu!'

saya cuma nk ingatkan, kalau nk buat gitu, jgn buat pada golongan2 ini :
1. suami/isteri. esp kalau nk pegi keja ke nk jalan jauh ke. tah2 esok tak jumpa lagi haa menangis tak berlagu kau nokk..

2. mak ayah. mesti lah kan.. unles nk jadi anak durhaka. wpun kecik ati dngn amak ayah, tayahla tunjuk. simoan dulu dlm hati diam. balik rumah pikir balik dalam2. entah2 mmg betul apa yg mak ayah ckp tu.. sama seperti di atas, salam peluk cium minta maaf jgn lupa.

3. bos tempat kerja lama. tak kira sakit hati macam mana pun, sila menten kan professionalism anda. ingat, kita dtg cara baik, biarlah blah pun cara baik gak. we never know esok2 kita akan jumpa balik derang ni.. dunia ni kecik je baii..

4. tukang jaga parkir haram kira tak? karang kena sreettttttt keta baru anda bagaimana?

Wednesday, June 22, 2011

Semoga terbuka pintu itu

ok demi kawan2 yg selalu merasa hidupp mereka sempit, saya nk listkan 20 amalan mudahan2 terbuka pintu rezeki (dicedok dari majalah Aniqah 12/2010)

1. jgn tinggal ibadah wajib. jgn bg alasan takde masa ye. takdenya Allah tutup pintu rezeki kita kalau kita break kejap utk solat. lgpun solat zohor buleh je time lunch break, dan solat asar lepas habis ofis hour kul 5.30 tu.
2. banyakkan istighfar.
belajar2 la sedar diri ye dak?
3. tinggalkan perkara dosa.
esp kalau  keja kita mmg terang2 buat dosa atau ada unsur2 syubahah mungkin perlu consider/
alamak kena stop blogging kat ofis lah ye hehe
4. sentiasa ingat Allah.
kita ingat org, org pun ingat kita lah kan
5. berbakti pada ibubapa.
ingat doa ibubapa paling makbul! minta mak ayah doakan kelapangan utkk kita
6. berbuat baik dan menolong org yg lemah. Sabda Nabi ' tidaklah kamu diberi pertolongan dan rezeki melainkan kerana org2 yg lemah di keliling kamu' doa org yg berterima kasih kat kita pun not bad tau.
7. menunaikan hajat org.  sesiapa yg menunaikan hajat saudaranya insyaallah Allah akan menunaikan hajatnya.
8. banyak berselawat. Allah suka org yg bayk ingat pada kekasihnya. byk2kan lah amalan yg Allah suka termasuk no.1-7
9. buat kebajikan byk2.
10. mula kerja/projek awal pagi. waktu pagi tu byk keberkatannya.
11. menjalin silaturrahim. bawak2 la kenal2 jiran sebelah. daftar nama utk join geng surau kalau belum. 'Barangsiapa yg ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya hendaklan ia menghubungi saudara-saudaranya:
12. melazimkan kekal dalam keadaan berwuduk
13.byk bersedekah. Sesiapa yg memperbanyakkan pemberian nescaya Allah akan membanyakkan baginya.
14. mengamalkan solat tahajud. tgh mlm time perfect utk meminta dari Allah.
15. melazimkan solat Dhuha. sesungguhnya pada waktu Dhuha itu ada keberkatannya. Allah dah janji 'wahai anak Adam, jgn malas mengerjakan 4 rakaat pada waktu permulaan siang (dhuha) nanti pasti aku akan cukupkan keperluanmu pada petang hari'
16.byk bersyukur. apa yg kita ada, bersyukur dulu.
17. mengamalkan zikir tertentu - e.g ayat 1000 dinar, nama Allah "Ya Fattah", baca surah al-Waqiah setiap malam. ni kena cari lagi, tanya pada org2 yg lebih alim. (tahu)
18. byk berdoa. Allah dah kata Dia suka kalau hambaNya minta kat dia, bukan minta kat org lain. kalau hati kita dah terbuka untuk berdoa tu insyaallah akan diperkenankan. cuma mungkin belum sampai masa. jgn give up.
19. berikhtiar. dah doa tu kena la ikhtiar kan, kalau takde keja kena la cari keja. dah ada keja, kena keja baik2..
20. and last sekali - bertawakkal. maknya serahkan sepenuhnya pada Allah Taala kerana Dia lah sebaik2 pengurus hidup kita di dunia ni. percaya Allah akan bagi kita yg terbaik kerana Allah hanya create yg terbaik.
biasakan zikir 'hasbiallahiwanikmal wakil..' 'la qaulawala huwwataillabillah' etc please get the full version. aku bg cth je. i cannot write the whole here.

lagi satu  kena ingat, kdg2 sebelum Allah  bagi, dia akan uji dulu.
ramai cakap kalau kita belajar amalan2 atau ayat2 yg nak tambah rezeki ni mmg kita akan diuji. contohnya korang akan jadi 'sempit' giler, mcm2 hal terjadi, duit tak cukup.. tp kalau sabar insyaallah lepas tu akan dapat lebih.. sabar je la kunci utama. and dok dendiam jgn citer2 kat org tgh sengkek giler ni. if u trust God, insyallah ada bahagian kamu..

ok hope it helps. sama2 lah kita.

' jalan keluar (dari segala perkara yg menyusahkan) dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya' - At-Talaq ayat 2-3

Daulat Tuankuu!

satu dunia tahu abg ajies bukan lelaki bunga2an. tak koser dia nk belai2 rambut aku sambil tanya 'how's your day?' tp aku tau sepatah ayat dia 'makanlah' cukup bermakna bagi org yg tak byk ckap dan selalunya lebih byk bercakap dengan mata dari guna mulut.
tp kadang2 aku rasa tak best sebab tak cukup geng nk bergosip,
asal aku buka mulut je 'eh bang, tau tak tadi kan .. blablablaa..' pasti dia jawab dah  la tayah amik tau hal org. full stop.
dan bila aku rasa down sgt tp dia buleh buat tatau ja.. mula la aku nk tulis surat kat dia.
dan dia jarang balas email aku.
tp hari tu dia email aku benda ni. kira blanket answer la kot eh.


terima kasih Tuanku kerana selalu mengingatkan aku.
Wahai Isteriku


Wahai isteriku,

Jika kau harapkan kepadaku untuk menghargai dirimu

aku tidak mampu memberikannya selalu

kerana kekadang aku juga lemah tidak terdaya



Wahai isteriku

Haraplah pada Allah SWT

KERANA Allah SWT yang memegang jiwaku

agar aku menghargai dirimu



Wahai isteriku

Jangan sesekali kau menangis keranaku

tetapi menangislah kerana Allah SWT

yang kekadang kau lupa akan diriNya

kerana terlalu mengharapkan penghargaan daripadaku



Wahai isteriku

Aku takut meletakkan harapanku kepadamu

kerana aku lebih mengharapkan Allah SWT

untuk membimbingmu menjadi isteri yang terbaik untukku



Wahai isteriku

Aku takut menghargai dirimu

melainkan penghargaan atas kehendak Allah SWT

kerana aku hanya menurut kehendak Allah SWT



Wahai isteriku

Dikala kau bersedih keranaku

ketahuilah bahawa kau sedang jauh dari Allah

kerana kau mengharapkan diriku lebih daripadaNya



Wahai isteriku

aku tidak mampu membahagiakan dirimu

kerana aku hanya mampu lakukan yang terbaik untukmu

tetapi Allah SWT yang memberikan kebahagiaan itu untukmu



Wahai isteriku

simpanlah air matamu hanya untuk Allah

bukan untuk diriku

kerana aku bimbang kau lebih mengharapkan aku daripada Allah



Wahai isteriku

sesungguhnya aku menyayangi dirimu

hanyalah kerana Allah SWT

yang melantik diriku menjadi wakil utk menyayangimu



Wahai isteriku

sesungguhnya aku menjadi penemanmu

semata-mata kerana Allah SWT

yang mewakilkan diriku untukmu yang dikasihiNya



Wahai isteriku

Sesungguhnya aku juga insan yang lemah

yang sekadar memiliki kudrat

hanya atas apa yang Allah izinkan untukku



Wahai isteriku

tuntutlah penghargaan daripada Allah SWT

pasti nanti Allah SWT menggerakkan diriku

untuk menghargai dirimu



Wahai isteriku

semoga kita sentiasa diberi mawadah, rahmah dan sakinah

oleh Allah SWT

dengan semata-mata mengharapkan diriNya



Wahai isteriku, aku redha dan rela dirimu mencintai Allah

lebih daripada mencintai diriku

Kerana aku yakin, apabila dirimu mencintai Allah lebih daripada mencintaiku,

kau bukan sekadar mencintai diriku,

malah pastinya kau redha dan sanggup berkorban apa sahaja

sepenuh hatimu untukku dan bersama denganku.

Dan semuanya yang kau relakan itu hanya kerana cintamu pada Allah SWT.






Hasil Nukilan oleh : Tok Lela

pagi2 di kedai mamak

secara tiba-tiba ( nahhh i dun think so . ni mesti ada something tiny whiny litel thing that make me so) aku teringat (ke teringin?) saat2 dolu2..
melepak brekfes di kedai mamak pagi2 di subang jaya atau kawasan sekitarnya.
sambil tgk kereta org yg sebok nk pegi keja dan bas2 metro yg sungguhnya pack mcm sardin. sardin pun tak pack mcm tu sebab paling2 pun ada 3 ketoi ja dlm tin besar tu. dan aku rasa yeahh padan muka korang kena pegi keja pagi2 camni dan aku hahahaha (gelak dulu apa2hal ) masih boleh bersantai2 di sini..

yeahhh.. mungkin tuhan makbulkan doa diorang..
sebab hari ini aku takde disitu tetapi ada di sini.
hanya mampu berangan saje sedangkan diorang balik keja japgi boleh je pegi melahu sambil gelakkan aku balik.

tapi takpe,
aku tak boleh merungut pasai kena keja and being employed
aku patut bersyukur sebab aku tau kat luar sana ramai yg nakkan keja aku, ramai yg rasa besnye keja aku ni. ramai yg dok penin nk beli susu, lampin anak sedangkan aku selamba boleh beli 2  pek sesiap tgh2 bulan.
dan aku pun tak buat keja betui2, yg setimpal dgn gaji dan amanah yg aku dapat.
padanlah idup tak berapa nk berkat. espesyeli ujung2 bulan
so hari ini, mcm hari2 lain jugak aku renew ikrar nk kerja lebih elok2, lebih ikhlas supaya duit gaji yg aku nk bawa balik utk anak2 dan family aku lebih halalan dan toyyiban.

korang macamana?

Tuesday, June 21, 2011

mid life crisis

aku gedik nk pegi norway sebab budak ni
aku percaya bulat2 apa dia ckp.
dan ini pasal migrating to canada. jom berangan bersama2. the more the merrier

yes im having mid life crisis.
ni semua gara2 krisis rega minyak dunia yg tak menentu dan rega emas yg makin naik dan naik. yeop jom beli emas yooo!

dan
adalah ini bermakna umur aku takkan cecah 70an?

Monday, June 20, 2011

stress

aku stress la dgn dunia ni. semua benda rasa tak kena ja lately.
tp pikir2 balik, kalau nk marah2 ni.. aku marah kat sapa sebenarnya?
marah tuhan? mana boleh marah tuhan.
pastu aku stress lagi pasai rasa aku teruk gile..sebab aku marah tuhann.. suckss

aku stress dgn mesia ni
semua org tamak haloba!. sana sini rega naik. sikit2 nak naik rega. dari air kosong sampai tailor baju raya semua nk naik.. apa guna gaji naik kalau kos hidup pun mencanak naik berganda2? baik duduk mcm dulu rega teh tarik baru 80sen. roti canai 40sen..
la ni brekfes je mau 5 hingget sehari. blom campur lunch and dinner. rega ayam naik, ikan pun kena cucuk macam2.. sudahnya aku nk makan apa? nk tanam sayur rumah takde tanah. hidroponik? hmm initial kos mahal tak?
semua benda mahal, tapi quality hampehh.. tak paham aku kenapa brg kalau rega murah kualiti tak bulehnk elok? why> why/?
baru ni kan gomen buat skim rumah pertama utk tolong golongan muda dan tak berapa muda beli rumah.. tup2 rega rumah terus mencanak2 naik.. haiyyaa.. untuk korang yg dah beli rumah berita baik la. tp utk yg belum hmm melopong la. watpe buat sekim tapi sudahnya tak mampu milik jugak? series masuk bulan 6 hari tu rega rumah mmg naik sgt2. aku stress sebab aku tak beli rumah lagi.
beli rumah ni mcm nk kawen gak la, kalau belum sampai jodoh tu mmg tayah ckp apa la.. takdenya. mungkin bukan rezeki kitorang lagi, blum jumpa yg berkenan. belum ada jodoh. so aku tahan je la telinga bila org tanya kenapa.
pagi2 pergi keja pun stress. jem cam @$%#%^*(^%$%#$%!# hari2 beribu org beli keta baru. aku pun plan nk beli seken car, pastu beli keta kat bapak aku sekali. habis tu cemana la jalanraya nak clear?

aku dah  berangan nk berhijrah je la kalau terus cam ni. pegi duduk kat norway ke, canada ke.. macam bes je aku tgk org duduk sana. lagipun negara2 tu mmg mengalu2kan org luar dtg duduk tempat dia..

cantik tak kg aku..? mcm cerita snow white.
ni  bakal rumah sewa kitorang.. feeling2 melayu kena la cari rumah kayu gak. pintu kecik tang tepi tu mengingatkan aku kat jamban kat luar rumah

aa ni rumah sebelah ada kosong lagi.. sapa nak? nanti aku kowtim dgn owner. deposit dia kata buleh bayar ansur2

 lepas ni cakap ikea lah aku heh! kawan aku ckp tak best sebab org norway tak cantik. heh ok apa so aku dan anak2 aku boleh la merasa menjadi antara mereka2 yang cantik haha
tapi norway tu sejuk melampau, aku ni spisis kena ekon ofis pun dah biru2 ada hati nk duduk kat tempat ujung2 dunia tu?.

ni tgh penin nak pilih rumah kat toronto. mahal sikit la tapi..

croatia pun mcm menarik tp negara komunis lagi ke deme tu? karang anak2 aku tak kenal masjid pulak
belah kiri kampung

belah kanan laut.. perghh. bangun pagi tayah gosok gigi terus mandi laut.

ke pegi syria sambung belajar agama? kurang2 jadi student ni dapat season pass asnaf + jihad. layak dapat bantuan zakat dan mati tgh jalan pun tak kisah sebab dah kira syahid tuh. ye lahh dok  harap org pulak nk bela kau.. ingat ni zaman khalifah umar ke??

sudah2 la mengarut.. ada org penah cakap kat aku, kalau kita tak suka pun, this is our tanahair, this is our battlefield. kalau aku pindah, mcm sama je dgn lari dari medan perang. tau kan apa hukum lari dari medan perang?

tapi kalau pegi belajar tak kira lari kan?
aku rasa kalau aku pegi jauh2 pun, somehow aku akan balik gak ke sini..
aku rasa lah..
mesti aku homesick.

p/s:terima jer seadanya........ bile dah terima keadaan dah mang camtu.... kurang sikit stress......
 - kenapa aku rasa ni abg ajies yg tulung tambah? hmmm bila eh aku tulis ni?

Sunday, June 19, 2011

Map your mind

minggu lepas akak pergi kursus kaler2. belajar amik nota dan buat presentation guna mind map.
ingatkan mind map ni untuk amik nota and stadi utk exam sekolah je. rupanya boleh buat presentation gak.
well.. akak ni mmg jenis 'linear' bak kata cikgu yg mengajor tu. jenis otak kiri lurus bendul gitu
tapi takat nk garis2 mengaler semua tu eleh hujung jari jek...
utk amik/buat note mungkin ok, akak boleh apply. tp utk present akak dah pening. rasa serabut sgt tgk byk cabang gitu. pastu akak jadi kelamkabut semua menda nk cerita.. sudahnya akak fail presentation test hahah.
but i must admit, having the chance to do that, i think it slowed me down, making me relax a bit in this fast and furious world. tu diaaa ayat tak bley blahh

i had the chance to chat with Chris, MD and the pioneer who help set up Tonybuzan Malaysia. i asked him how he come on board ( i'l tell you this later) one thing he said to me 'if i knew this (Buzan and mind things) i would have done thing differently. you had the chance now'
he said he would raise his children differently. unfortunately time doesnt permit us to dwell more on that. so i cannot drill more from him. but it keeps me wondering. what are the 'different' thing? what shud i do differently..?
i know children are gifted. because they all have brain. we adults suka sgt nk simply undermined brain power. kita selalu ingat ala budak2 apa tau.

but the fact is
1. child's brain is like sponge. they absorb everything around them. there's so much they can learn. so the more they learn the more the powerful the brain become.
2. the inquisitive nature of children enable them to learn more than us adult. we are just couldnt bother to learn.
3. children learns through mistakes. adults too. we just forget that. we wont let our children make mistake because we fear oh they'r not good enough.
4. childrens' world know no boundaries. that's why they'r more open to new thing, see things we couldnt even imagine. as we grow, we begin to build this firewall within us and slowly we limit ourselves. we should learn from them.
5. we may think some children are born talented, but half of them (or more i cant be sure of the stats  but thats not important) may actually have start practising since in the womb.. remember brain need practising, the more the better we become. some unborn babies may actually learn by listening to their environment e.g baby of a talented drummer may 'join' her father practising, listening to the rhythm, beat and all so music come natural to her.

i told Chris my daughters like to conteng the wall, sofa, bedsheet.. everywhere. he said Let them be!
haa senang cakap. akak ni sakit jiwa mengadap mini batu cave ni hari2 huhu
but yes i had to agree, i need to give them space to explore and express. maybe what i need is more space, more materials.
so motto sekarang adalah 'biar rumah bersepah demi kebaikan anak2' hehe
dulu2 rumah aku bersepah gak, and i too must admit, i like to conteng dinding rumah, kusi.. anywhere prohibited mmg thrill la dpt conteng.  pastu siap tulis nota 'ini kaklong yg tulis' hahah like mak aku nk percaya kan.. in fact aku pernah kekonon lukis bunga kat cermin almari mak aku. kan cermin almari dulu2 ada yg ada bunga2 kat tepi dia kan. almari tu dah reput tp mak aku gigih simpan pintu cermin tu. esok2 dia nk tunjuk kat anak aku.mak marah but takde la over sampai pukul tangan ke apa.. today i end up like  this.. not too bad kan?
letting their creativity out is a must, but i also must help to instill the art of mengemas afterward.

kekadg sayang pulak nk cat balik dinding2 yang ada masterpiece budak2 ni. i wish i can carry it everywhere i go!

Saturday, June 18, 2011

Berry Review

setelah menjadi pengguna beri hitam selama 2 minggu (Ya akhirnya saya akur pada tekanan dunia),
ini komen saya.

 seronok sebab:
1. intenet access unlimited 25hrs sehari. makna kata boleh browse mana2 laman sesawang tak kira yg digodam atau tidak.
2. boleh update fb bila2 masa sesuka hati.
3. fb notification dan email diterima secara direct,tidak perlu tunggu duduk depan pc atau pergi ke kedai mamak yg ada wifi lagi. hr tu masuk ofis lambat nasib baik boleh baca email ofis, selamat hidup gwe..
4. telefon baru.. seronok la apa lagi. ciwi lah sbentar.
5. love the slide button. wpun tak touch screen dpt touch  menda alah tu pun jadi laa. terasa uptodate giler haha


kurang bes sebab
1. saiz besar sikit dr telefon lama yg slim melim aje. susah nk tutup wristlet saya.. (wiiii pakai wristlet sekaranggg..)
2. kejap2 tit tit lampu menyala, ada sms,email atau fb baru la tuh. leceh la.. bila dah ada tu mesti nk kena check and baca kan. kejap2 nk kena buka check pe menda. eh tak suka la. rasa terganggu pun ada. kind of nuisance to me.
3. masih menyesuaikan diri dgn keyboar qwerty. terhegeh2 nk type.
4. qwerty punya pasai juga menyebabkan aktiviti sms dan fb updating while driving is stil a no. tak reti sey..+ bahaya sebab nk kena tgk gak key n skrin. kalau telefon biasa dah hafal dah hurup tang mana, berapa kali tekan. pejam mata pun boleh taip.
5. camera ok, std la. i stil very much love my sony.
6. tak pasti samada adakah boleh hack website org from here. selamat perkara kedua.

lain2 is yet to explore. itulah yg aku malas ni.. tak koser la nk bega

tp kan, baru ni tgk beri torch alahaiii.. hensem sungguh.
and my kelik is showing off her iphone.. dabel alahaiii
iphone ni best sebab boleh donlod mcm2 esp movies, skrin besar sedap la nk layan videoclips, games sumer tu. and the speed of course is unchallenged.
tp tunggu la, maybe iphone10 esok baru aku beli.

Friday, June 17, 2011

INTUISI

cilok dari tijah


ingat2 la sama ya...

tp utk para isteri, kalau suami TERlupa.. atau seakan akan tak berapa nk ingat, tayah la nk remind 3 minit sekali.
pandai2 la hint.
takpun, kalau takat duit beli ciliboh kat pasar mlm semlm tu, just remind yourself
"sedekah yg paling afdal adalah untuk rumahtangga"

sekian.

Giveaway Friday

Jangan jadikan rumah besar dengan pagar tinggi satu kemegahan kerana rumah yang berkat apabila tetamu boleh datang sampai ke muka pintu rumah kita.

Kalau kita hendak tahu sama ada hidup kita di dunia ini berkat atau tidak, tengoklah siapa yang datang pada hari kematian kita dan siapa yang menghantar kita ke kubur.

sambil belajar dan mengajar, Allah SWT akan menambahkan ilmu kepada kita.

Untuk berubah ke arah kebaikan bukan senang, banyak rintangan akan dihadapi. Bersabarlah, Insyaallah akan ada jalan keluar.
- Bob Lokman

Thursday, June 16, 2011

HYE HENSEM..
tak padan baju besor, topi besor..
suke le tuh kalau paklong dukung.. jgn jeles ya maklongg

'Father and Daughter'



A little girl and her father were crossing a bridge
The father was kind of scared so he asked his little daughter:
Sweetheart, please hold my hand so that you don't fall into the river.
The little girl said:
No, Dad. You hold my hand.
What's the difference? Asked the puzzled father.
There's a big difference, replied the little girl.
If I hold your hand and something happens to me, chances are that I may let your hand go.
But if you hold my hand, I know for sure that no matter what happens, you will never let my hand go.


Sometimes wisdom can be learnt from the smallest of children.

The End.


source:islamicthinking
Everytime I teach my children about one thing, I learnt something from them too. Sometimes it come directly, sometime not so direct. At times, It can come much later.
Especially after 'sorry..mamii..salam balikk..' And make-up hugs n kisses.
I think I gain more of their love too.

Sent from my BlackBerry® wireless device.

Wednesday, June 15, 2011

just now the internet line at the office was down. after it was restored suddenly my blog were automatically translated into inggerish.
haha quite funny la the transalation..
try it.

R.I.A.K

bagi orang yg julung2 kali baki touch n go mencecah 3 angka (tak termasuk selepas titik perpuluhan) mmg bila lalu toll aje secara otomatik hidung aku terangkat sendiri. memula sebok check baki org depan.. eleh 53 hinggit je? pastu jeling org sebelah, dengan memakai mimik muka mr.bean dpt naik kapaiterbang firstclass..
lagi best bila buleh eksyen dgn mamat yg sebok dok cucuk2 aku dari tadi. hek elehhh.. kau ada?

Tuesday, June 14, 2011

banyak hakap eh

si aliya sekrang kemain menjawab. padahal dulu dia lah yg paling susah nk bercakap.
dah la pelat.. mmg kelakar la bila dia cakap. jenuh nk meneka. cakap sebijik sebijik punya la nk stress the word, kiut je hehe. tp bila kalut sikit mula la nk gagap.

pantang kita silap cakap sikit mula la dia kasi feveret line 'mummy ni.. tak hingat ke?
bila abak buat u-turn atau patah balik, cepat je dia ckp 'eii abak ni hilap eh?
kalau mummy marah dia, karang dia sengeh2 wat muka cheeky monkey yg senyum sampai tutup2 mata tuh. pastu dia ckap 'saje jeee...' eiiii.. cepuk kang!

hari tu aku bebel kat derang 2 orang.
suruh kaler tak nak!
suruh baca buku taknak!
suruh ngaji taknak!
nak apa tah la..!

cepat je si liya menjawap dgn selambanya
nak tengok tv je...

@$%*(((&*#$!@%&())_**(

Saya Yang Menurut Perintah

1. Sebagai wanita Islam, semua Isteri WAJIB taat pada suami masing2. jadi keahlian kelab Taat suami tu patutnya secara otomatik kepada semua isteri dan untuk tempoh seumur hidup. or at least as long as you hold the title.
2. Nabi Muhammad SAW pernah bersabda 'andainya Allah benarkan seseorang manusia itu untuk sujud pada manusia lain nescaya aku arahkan para isteri untuk sujud pada suami masing2' lebih kurang gitu la. so nampak sgt kan kat mana martabat seorang suami pada isteri. u dun need a presiden to remind you. a good hasben will always be uphold, as long as he is being good. Raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah, remember?
3. tapi itu bukan lesen untuk suami untuk buat lebih kurang pada isteri. isteri akan ditanya nanti tentang hak2 suami yang tidak ditunaikannya, manakala suami pulak, bukan setakat hak isteri dan keluarganya tapi juga akan disoal sebagai pemimpin dan pemegang amanah Allah. sesungguhnya isteri(2) dan anak2 itu adalah amanah dari Allah. berani kau nk sepak terajang 'hak' Allah?
4. seks bukan segalanya, tetapi tetap mendapat tempat antara yang terats dalam rumahtangga. seks antara penambah seri atau boleh jadi virus paling padu. eh bukan merefer kepada sesiapa.
5. pendidikan seks itu juga penting dalam membina keharmonian rumahtangga. kerana yes, masih ada yang tak berapa reti. jgn ingat anda tahu, org lain juga tau.
6. tak perlu bgtau satu dunia saya pakai seksi utk suami. 'seksi' pada mata suami saya mungkin tak sama dgn mata suami kamu. saya mungkin pakai jubah dan purdah dan bbm suami saya bgtau dia satu rahsia. dan dia rasa itu seksi. saya juga mungkin vacuuming the carpet, wearing the least of cloth, but suami tak pandang pun sebab lebih khusyuk layan game liverpool vs chelsea, or tgk jambu kat maharaja lawak
7. bila anak2 masih kecil dan perlukan perhatian mmg tiada masa mahu berseksi2 hatta di malam jumaat atau malam ahad sekalipun. lebih baik pakai sesuatu yg memudahkan touch n go.
8. ok cukuplah pasai baju. mari cakap pasal aksi pulak. sukan air sepatutnya satu riadah yg memerlukan kerjasama berpasukan. mcm gimnastik berirama gitu. so tak berapa nk guna kalau sorg je yg terel tp sorang lagi asyik kena tinggai. tak paham sudah.
9. niat yang baik sepatutnya digarapkan dalam bentuk ayat yang lebih menarik, bukan kontroversi. pendedahan yang melampau terutama melalui media akan menggambarkan seolah2 lelaki islam takde keja lain selain nk me***tutt**. dan perempuan islam pulak tak lain setakat jadi alat dan hamba seks? isit wat u want people to see us? its already circulated in the fb, this so-called fan page to 'save' the women. do we, muslim women really need to be saved? we, muslim women are honoured and given the rise in status when we choose to marry!
10. taat seorang isteri itu adalah apabila dia tidak melawan teguran suami. memberi pendapat atau menjelaskan situasi bukan melawan, cuma kdg2 bila emosi melanda mmg la pitching terlebih sudah. jadi adalah lebih baik diam dan dengar dulu apa suami cakap. karang lepas urut2 tu baru la justify balik. alah mcm tak biasa kann..
11. taat seorang isteri apabila ia amanah menjaga harta suaminya, rumahnya, tidak mengizinkan org yang suami tak suka masuk ke dalam rumah etc. ok you'd covered it in your kursus kahwin dulu kan.
12. taat seorang  isteri adalah apabila tidak bermasam muka bila suami ckp tahun ni baju raya sepasang aje. ok lah tu dari tahun2 lepas kena beli sendiri.
13. taat seorang isteri adalah apabila tidak menyimpan rahsia dari suaminya.kecuali perkara2 yang perlu dirahsiakan buat sementara waktu hahahah. ok no, that should not be. those shoes under your ofis table, baju anak dlm laci, new handbag dlm tempat sayur kat esbok should be declared. slowly. one at each time.
14. taat seorang isteri adalah apabila meletakkan suami sebagai prioriti paling utama.  not your parent, not even your boss. not you children either. and not yourself. percayalah, bila isteri mengorbankan segalanya untuk suami, God will take care of the rest. even at times you'l find that you just cannot accept it (everything not in our favor ofkos cannot accept kan..), husband's decision will somehow proved that they'r right. (yeah i hate that too.) Except when you both are lost and GPS not working, then hasben should listen to their wife. women intuition is proven better.
15. org tua2 pesan kalau nk jaga suami, jaga 2 perkara : 1. perut. 2. bawah sikit dari perut.
tapi i nk tambah lagi nomot 3: tido. esp kalau suami jenis tido takleh dikacau. tayah kejut kalau tak perlu. sekaligus menjaga hati isteri dari kecik hati dgn suami pulak. karang2 bangun la tuh.. tp check je la kot2 tak bangun2 langsung. tp term 'perlu' tu subjektif. pada isteri mungkin perlu tp pada org yg tgh syok tido mungkin 'tahapa2'.
16. komunikasi. ni la kunci utama. isteri perlu tahu kenapa dia taat, taat pada apa. selalunya ni masalah org lelaki, dah mmg spesis tak suka ckp byk kan depa ni. bila isteri tanya, 'eh ikut je lah! byk tanya pulak!' isteri sekarang dah terpelajar, mana boleh terima hipotesis bulat2 gitu dah, kena tau usul dan punca baru otak dia boleh digest. sekurang2 nye pun bagilah hint yg sgt obvious supaya senang kitorang nk teka.
17. isteri yang taat pada Allah insyaallah akan taat pada suaminya. sebab itu pilihlah isteri kerana agamanya.
18. taat itu sepatutnya dtg out of respect. bukan taat kerana takut kena dera.
19. last2 semua ni balik kat suami juga. suami yang baik adalah pemimpin yg baik. pastinya dapat memimpin kelurganya untuk patuh dan taat kepadanya.
20. tiba2 terfikir kalau join kelab tu tak ke mcm wujud ujub dan riak. eh aku isteri taat taw.. exco lagi.. kau ada?

saya rasa tujuan utama adalah mendidik isteri supaya jadi isteri yang lebih baik, cuma kontroversi dan cara penyampai yang munkin kurang sesuai.

ada soklan? kalau nk tambah pun silakan. mungkin anda ada pendapat yg saya tak nampk. elok kita kongsikan bersama.

Monday, June 13, 2011

Reloaded

Semlm reload touch n go tgk2 dpt rebat lagi fuyoo alhamdulillah rasanya cam baru je 2 3 bln lepas dah claim tp rebet wa semlm dah cecah $200 lebih beb!
Lega abg ajies tayah topup sebulan ¤¤
Moral of the stori : rajin2 lah balik rumah ayah dan bonda..murah rezeki anda insyaallah.
Nota- jgn tanya cemana dia kira sbb sampai la kitorang taktau. Tp yg penting its based on berapa kali touch and berapa byk anda dh belanja.
Sent from my BlackBerry® wireless device.

Sesar Unjur

gi kuching apalah ertinya jika tidak memborong kek lapis, terubuk masin dan udang salai
kek lapis semua org biasa kan, udang salai korang reti makan?
mulanya mak i pesan belikan udang kering.. so last day tu rush pegi Satok nk cari terubuk masin dan udang kering. mak ckp nak yg tadek kulit punya, tak masin.
punya jauh pegi, beli terubuk 2 ekor ja. utk mak bawak balik kedah. mak shah alam malas nk masak sebab karang dia sorg (campor i ) yg nak makan. abg ajies tak makan so tayah beli untuk rumah sendiri
tp kat pasar tu ada se jenis je udang kering. takpe amik je.
tp mata terleret kat satu menda panjang2 nih


auntie jual tu ckp sedap, manis ni dik.. ok lah bak sebungkus. mak aii sekilo $60 tu.. takpe.bukan selalu pun kan. rupanya udang ni la yg mak cari tu hehe.. patutla tak jumpa, silap nama de.. ini udang salai sarawak, org sarawak panggil 'sesar unjur'
kebetulan ada sorg makcik ni dtg beli brg kt situ gak so apa lagi i pun beramah mesra la dgn dia, siap tanya nk masak apa menda udang ni. dia ckp sedap dik, makan gitu2 sambil tgk tv pun sedap. lagi buleh gak nk wat sambal tumis cam kita selalu buat dgn ikan bilis tu. tp aku tak sure la kena goreng dulu ke tak. rasa cam tak payah je. lagi boleh masak sayur tumis ke sayur campur ke. semlm aku try wat sup.. wah sedap la mmg manis. tp kekdahnya better rendam dulu kejap biar lembut sikit, if not kena rebus sup lama sikit kot (whic i dun dare, sebab kdg2 ada benda bila rebus lama sgt kuar rasa tak best).
aku rasa masak apa2 je mcm masak kalau guna udang biasa pun boleh. aku ada gak gugel, eh aku pulak tadi dah i, i , ada yg masak kari lagi. hmm buat kerabu pun sedap ni.
kat kl ni tatau le ada jual ke idak. yg pasti pasni kalau kengkawan balik seghawak minta la ihsan belikan sepeket 2 ya!

Saturday, June 11, 2011

Nak Tanyer Sikit Leh...

Macho tak saya pakai bandana ni...hmm


Tak macho lagi ker.... Jap.....

Camner sekarang....


Apa....tak macho gak ker......

Sent from my BlackBerry® wireless device.

I malay

Aku bangga jadi org melayu yg kaya dgn adat
Aku suka tarian melayu yg penuh sopan santun.

gambar ihsan azri aris

Lelaki pompuan menari sama2 tp takde sentuh2. Adegan smack engkau aku lagi le takde. Baju tutup tp lelaki tetap macho dlm bj melayu bersamping labuh bersongkok tinggi. Si dara manis but stil seksi disebalik kebaya labuh berkain batik

Gerak tari si lelaki serlahkan gaya lelaki sejati yg gagah perkasa tp comel je mengorat si gadis yg malu2 tp gatai ler jugak hehe.


tak payah nak angkat atau dukung teruk2, the mesej is there..

Apa2pun stil aku suka tgk sebab boleh dpt cop halal bak kata obefiend 'penuh wasatiah'
my feveret is always zapin johor. best!


Sent from my BlackBerry® wireless device.

Friday, June 10, 2011

Giveaway friday

Salam jumaat
No, I'm not organising any giveaway contest whatever. I dun really care about traffic.
Mcm biasa dihari jumaat yg mulia ini mmg biasa mood nk bersyarah
Hr ni taknak ckp byk cuma nk bgtau
1. Hidup ni jgn berkira sgt. Ingat sikit Allah pernah ke berkira dgn kita? Kita tak solat pun penah ke bekalan oksigen kita kena potong? Dah la free takpayah risau tarif naik tiap2 tahun. Cuma kdg2 mungkin Allah nak uji Dia kasi kita atau anak kita kena asma la bronkitis la..ha masa tu br tau seksa nk kena sedut gas bagai.
2. Kalau takde $byk, kurang2 berilah senyuman, ckp elok dgn org pun dah dikira sedekah. Byk pahala menggembirakan dan menyenangkan hati org. Allah tak minta kita sukakan Dia tp Dia suka kita sukakan hamba2Nya. Jgnla berkira nk senyum atau nk tegur org just because mereka takpenah senyum kat kita
3. Bila memberi, jgn sibuk mengira bila nk dpt balasan. Insyaallah ada tu.. Kalau tak sekrg, esok2 pasti ada. Cuma kdg2 balasan dtg tak seperti yg kita harapkan. Jgn cepat melatah kerana Allah lebih tahu apa yg terbaik utk kita.

Cheers mate, have a gudday ya!


Sent from my BlackBerry® wireless device.

Thursday, June 09, 2011

Dalam Hati Ada bunga

bila duduk rumah yg berapa nk bertanah ni tapi hati menggedik nk main tanam2, kena la kretif kan

aku jumpa site satu mat salleh ni. suka tgk gambar dia.
dia tak kasi aku copy link. so korang  tgk la sendiri ya.
mcm kiut je tanam pokok dlm guni dan tin kosong pastu sangkut kat dinding/pagar.
tapi abg ajies tak suka tanam dlm bekas, dia mesti nk tanam atas tanah.
aku lak suka tanam dlm pasu ke bekas, esok2 kot boring boleh aku ubah tempat, dah boring boleh letak tempat lain lak.
tp bila tanam dlm bekas ni kena jaga elok, sebab bila pokok dah besar kena pindahkan. if not tak cukup makan pulak derang.
abg ajies tgh mud berbunga sekarang ni sebab pokok cabai dia dah berbunga. pokok terung dah berbunga.
tp nk berbuah ke idak kita tungguu lah nanti. harap2 dpt la makan nasi berulam terung cicah sambal belacan.
nk tunggu brokoli tu tahun depan baru kuar bunga katanya.

lepas ni aku nk lobi abg ajies tanam keret pulak.

the day is coming again

bulan enam setiap tahun terasa macam meriah sikit dari bulan2 lain, kecuali bulan pose dan bulan raya.
oh bulan lima juga. sebab bulan lima anniverseri, kira bulan cintaa gituu..
bulan enam bulan kelahiran saya. ngehehe dah sengeh siap2
apatah yg seronot sgt nk selebret besday tah!
ok, truth is, saya biasa2 je, tak kisah pun nk kena selebret ke tak. kira mcm pada hari itu tau sendiri2 pun cukup lah. takde la sampai nk merajuk kalau abg ajies terlupa nk wish atau tak belikan bunga penuh bonet kereta. dia mmg tak penah beli bunga pun sejak kawen dan sebelum kawen,sekali je dia beli buket besar masa hari grad dulu. so tak perlulah saya nk berangan dia belikan bunga banyak2. bukan buleh buat ulam pun. tapi kalau dia nk beli juga saya tak lah halang, cuma nk bgtau saya prefer bunga ros atau bunga kekwa. esok2 dah kering saya buleh buat air teh bunga je.
kek.. err.. can we have subsitute? akak dah gemokk la deknonnn!!
aah tapi sup gearbox pun sama je tarap kalori dia.. huhu
tak pe.. takpe.. setahun sekali je kan.. demi kebahagian rumahtangga takpe.. ku rela je haha

oh besday saya tahun ini jatuh pada hari cuti umum.. waa.. bes kan dpt bergolek dgn anak2 di pagi ahad adalah hadiah paling best! dgn suami hari2 pun tak pe hehe

Monday, June 06, 2011

IMG-20110606-00013.jpg

Mengisi masa lapang dikala mummy jauh dimata.......
Sent from my BlackBerry® wireless device.

Sayang sarawak

Jejak juga kaki ini ke bandar kuching. But yet to breath the air as I hardly venture out of hotel. The town is quiet and sober. The after-rain weather is bit cool. Oh its the aircond.
The river looks calm from afar. Water is always my biggest temptation. Beside food,of course.
That's more or less my imaginative description of kuching from behind my hotel window.
Yup its lonely.. Its just not the same without my other halves..
Sent from my BlackBerry® wireless device.

Dalam hati ada hujan

Its not easy being a working mom
Its never easy to juggle between work n my babies.
Its never ever easy to leave them behind everytime
But my darlings,I had to..
Hope I can make it up to you's, mummy wil be back tomorrow
Sent from my BlackBerry® wireless device Celcom Mobile.

Sunday, June 05, 2011

Hurmmmm

Ciannyer dia .... Kena tinggal.....Mummy tak bawak pi
Sent from my BlackBerry® wireless device.
Lagi sekali la......... Ini baru betul
Sent from my BlackBerry® wireless device.

Testing 1 2 3

Saja nak test tengok
Sent from my BlackBerry® wireless device.

Saturday, June 04, 2011

Friday, June 03, 2011

Eskius mi?

human brain is very unique. even us, the one who use it everyday seems not to know much about it.

raising children somehow give you the opportunity to see lots of things a brain can do,
some even can do magic!
as the child grows up, we'l see how they use their brain (knowing and unknowingly) to be better and to survive.
at first we can see how they coordinate their body to do many things - to move the hand, pick up  things, to raise, to crawl, to move around, or even when to stop
emotionally the children will learn and re learn how to manipulate their emotion to get what they want - they wail, they smile , cuckoo - as an act of communication
later they'l find that its easier to communicate thru language. of course they'l quickly pickup any language the parents use. and as the saying goes 'children's brain is like the sponge, the absorb watever come to them. quickly', exposing children to many language will not do any harm. in fact it'l speed up the learning and help boost the brain. when we learn new language, did u ever notice that our brain somehow will 'grow' the language inside our head. i often found myself uttering new words that i never use/ or hardly known before. i think its strange. and i do think the same happen to children. as they grow they'l pick up and develop new words to improve their language skills.
however, caution is still needed when coaching a child in language. i think, whatever we do, we need to know how the child is adapting, how weel his/her capability. or in short, how smart are they. most kids are smart, nonetheless, but i've seen some kids experience a confusing moment when they have ho switch from one language to another. as i told you before, aisyah went to Malay-medium pre-school but with little exposure to English, save for using English during Math. because the curriculum said so. so went the ministry decide to switch back to Malay, the school follow. during report card day, i was waiting for my turn when i overheard the principal was telling a mother that her daughter is having difficulty to learn numbers in Malay, since she's so used to numbers in English. she just cant catch up.
im sure all  mother, including myself, will always teach our kids to learn in English. with the assumption that 'ala bahasa melayu tu kan bahasa dia, esok2 dia pandai sendiri.' so we'' stressed on using English whenever it permits.
maybe. as long as we never forget to make sure they learned it. if you'r living in Malaysia i think there'l not be much problem.
but i stil found myself having difficulty explaining to my kids why there's two name for everything. u know i had this habit of repeating the name of things in English after telling my kids in Malay. or vice versa. at times, we'l argue with each other when they insist on only in Malay or English. whichever they like.
maybe my method is not good enough.
i aso had a story of how a boy insists on the 'rice' instead of 'nasi' kat kedai mamak. habis nenek dia kena marah sebab he want to eat 'rice' but grandma had ordered 'nasi' hehe. jenuh!
ok, whatever it is, i think you know your child best. so explore.
i dont have time to touch on the method '1 parent 1 language' yet. maybe later. i'l need to consult the expert though.

wahhh entry yang sungguh akademik di hari  jumaat ini ya. ini tandanya mood untuk buat report sudah kembali.

Thursday, June 02, 2011

Freeze Yourself bila melintas jalan

my kids dont go to english medium school
their parents, grand parents and aunties and uncles hardly speak in english with them. not even to each other. depa mungkin hanya menggunakan bahasa inggeris bila nk call customer service atau bila terima panggilan telemarketing atau bila ditindas di supermarket.

but despite that, i know my kids love to speak in english. they follow timmy time and wordworld full heartedly. and aisyah even coined her own inggerish word. nasib la nk paham.

so semlm masa nklintas jln, mcm biasa mummy terjerit2 soh ketepi
aisyah blurt out 'Aliya! friss yeself!'

terkesima kejap
and i went 'WHAT?'
'mummy ni.. Aisyah kan pandai cakap inggerish..'

followed by 
' ash ketosher my name hanny manny.. bla bla bla..'

ok lah. for the start. i shud be proud, shudnt i?

Wednesday, June 01, 2011

eskenen Uun

lepas nurkasih, adamaya
then abang asmara
now nora elena pulak dahh..

hari tu akak tersampai awal kat rumah, maka tertengok la kejap.
aisyah pun tengok gak. masa tu episod si nora nk tunang dgn seth. aisyah ni pantang nmpk pengantin je mmg dia tunggu la tak kasi tukar cenel lain. maka terjebak la akak kejap.
memula layan gak ler.. tapi lama2 alahai tak daya den.. nk lelap rasa denga dialog dia huhu. tahulah adaptasi novel kan, tayah la ikut ayat buku sebijik2.. fail betul. citer dah mcm bes dah. ye pun kawan kau tu keja polis tp apa kes nk panggil kawan sendiri 'inspektor'??

sekarang ni novel asal citer tu Kasih apa tah tu dah makin laku ler kat kedai2 buku.

oleh kerana aku nyampah dgn dialog dia, plus aku nyampah kat elena tu. meh aku nk bg seprais
aku nk bgtau (siap pakai holler lgi nih) ending dia miahahahha
org jahat yg elena dok mimpi/cari tu bukan inspektor amir. tapi.....SETH!!!
jeng jeng jeng...
...
...
(malas aah nk seprais aku dahtulis kat atas tu hehe)

jom karok bersama aliya

dah lama tak tulis pasal anak2.
bukan tak nak, tp selalu bila ada menda2 kelakar yg derang tuturkan aku gelak. pastu esoknya aku lupa.
patutnya aku rekod je. tp its never planned rite, so i'l never know when it's going to happen.
so i'l try harder to remember.

apapun meh update sikit2 secara brief.

sekarang aliya suka menyanyi. tapi dia ni memang anak emak. dia akan nyanyi suka ati mak dia je. siapa penah dengar tahulah cemana kan. aisyah memang dah guling2 kat belakang keta gelakkan aliya. tp aliya ni mmg konfiden la.. siap tanya mummy 'betul kan, mummy?'
pelat tu satu hal. apa2pun aku harus puji keberanian dan konfidenan dia itu.

semlm suruh dia nyanyi lagu budak2 (sebab dia sukasuki rosakkan lagu aliyah)
tinkel tinkel taaa... au weee de sky so haiiii...
ulang 64x

apa2 la liyaa..

Hukum Karma

org kata 'what you give, you get back'
korang rasa betul ke?
aku rasa betul, sebab dah byk kali gak jadi kat aku. (kat abg ajies tu kira aku lah jugak)

beberapa tahun lepas, keta yg kitorang baru beli kuar kedai abg ajies dah langgar bontot satu BMW. yes BMW. bygkan rabaknya poket nk bayar tuan dia. dah la duit dah abes byr downpayment keta baru.
tapi dengan takdir Allah Taala, tuan keta tu dgn baik atinya ckp tayah bayar. siries aku respek, hats off kat dia. mungkin dia kesian tgk muka kitorang yg 'beleh' ni. aku lak pakai baju kurung buruk hari tu.

dan
beberapa minggu lepas, keta aku kena sondol dgn bas intrakota. mmg kemek pintu belakang siap ada cat biru. drebar bas tu minta jgn repot, dia nk bayar kos repair. tapi lepas dia dpt gaji la. kitorang pening gak, nk repot ke tak. kalau repot pun , mmg la buleh claim insuran utk repair tp nk claim insuran bas mmg akan amik masa la. lg satu kalau repot karang kesian pulak budak tu kot kena potong gaji ke kena buang keja ke.
so cukup hujung bulan aku tanya abg ajies, bila nk repair keta? dia diam je. 2 3 hari lepas tu dia pegi beli cat itam pastu spray kat keta. setel. bukannya keta tu takleh jalan.
aku sokong perlakuan dia tu. kereta bukan segalanya. itu semua reta dunia je.

tapi hari2 aku semayang dhuha dengan tak malunya aku minta kat Allah Taala bagilah aku honda stream sebijik cukup lah.