Pages

Wednesday, December 30, 2009

tahun baru..

one more day to new year 2010
cam biasa masuk hujung tahun ni semua org sebok dok tanya apa azam baru?

hmm.. akak takde  azam baru rasanya
angan2 baru ada lah kot haha

baidewei, semlm masa menyelam kat gugel tu tetiba akak terbaca satu artikel pasal tahun baru ni
katanya amalan menyambut tahun baru telah di amal sejak zaman eropah kuno, masa org2 pagan masih berleluasa.. masa tu depa akan pakat2 pasang api pastu menari2 meraikan resolusi2 tahun tersebut yg berjaya dicapai. pastu derang akan buat resolusi baru utk tahun baru..

naahh.. jadinya adakah patut akak mengikut amalan org2 takde tuhan itteww?

tapi kan
akak rasa sebagai org islam, kita kena lah jadi hi-performance kan
jadi ana (*tetiba) berazam akan menjadi seorg muslim yg lebih cemerlang, insyaallah
dengan cara menetapkan prioriti2 ana, yaitu:
- upgrade quality benda wajib dan kurangkan aktiviti lagha

angan2 tahun depan : nk upgred apa yg boleh di upgrade hehe.., nk belajar mandarin dgn anak2.. ke arab ke.. nk ajar anak2 baca+iqra'

err.. tambah org baru boleh kira tak? hehe

so everbody..

image courtesy from http://www.supernice.co.uk
dah cuti panjang tu.. sambil2 layan parti buih tgk bunga api tu apa kata duduk sat.. tenung2 balik what had happened throughout the year
consider this:
1. what have you achieved?
2. what have you learned?
3. what can u improve?

and last
forgive everyone. move on..

Daaa...!

Tuesday, December 29, 2009

Payung Emas Part II

sambung citer semalam
ewahh semangat pulak nk citer pasai ni eh.. hehe

sebenarnya hati tertarik nk menulis bila tgk pakcik yg openly mengusung makcik A dan makcik B kemana- bersama-sama as one 'big hepi family'
wahhh sungguh saspek sekali
berapa ramai yg boleh buat begitu? ye mmg ramai tp tak selalu ku lihat
yg selalu nya - pakcik bawa makcik A, makcik B kena tinggai sorg2.. hantaq makcik A balik, pi amik makcik B.. pos makcik B, pi deting dgn bakal makcik C pulak ahakss..
sebelum ni my mom ada gak tanya2 dgn makcik A, tp makcik ni jenis tak ckp byk.. gitu2 je la.. tak pulak dia hempas2 pinggan ke tumbuk meja ke.. cool je dia
btw, makcik A ni bukan la sembarangan.. anak teenagers 3 org tp body menten.. kalau jln dgn aku boleh je org kata saing.. muka pun licin tegang je.. lemah lembut tak pernah meninggi sora pandai masak, boleh uruskan kilang haa.. tu diaaa.. hebat tak?
still.. pakcik aku terjatuh chenta lagi kan?
tp tgk makcik B, lebih kurang je fizikal nya.. ciri2 sama je, kalau tgk pun mcm 2 beradik je..
org kata ramai lelaki kalau kawin lain pun bini lebih kurang je.. dah taste lagu tu kot
tu yg ku tak faham.. kalau dah ada buat apa nk cari lagi?

'sejuk' ati ku tgk keluarga pakcik..
ye lah, sebelum ni tak pasai2 aku terjebak kena simpan rahsia the other pakcik yg kawin diam2.. seksa ooo

kat belah2 arab sana rilek je pompuan2 derang bagi laki kawin lebih dari satu, awat yg kita dok kecoh2 sgt ni?
ke sebab benda ni dah jadi satu norma yg telah sebati dalam masyarakat?

poligami ni sebenarnya cabaran buat lelaki.
pertama :
kalau betui berani.. ha buat lah betul2 tayah kawin sembunyi  kat siam ke kat perlis ke
terus terang kat isteri 'yang, abng rasa mcm  nk kawin lagi lah.. apa pendapat ayang?' hahha ada beranii???
kalau lah selama ni suami mengamalkan konsep keterbukaan dan support kebebasan bersuara dan perbincangan secara intelek dalam rumahtangga, pasti tiada periuk belanga yg melayang.
suami/isteri/anak2 bebas meluahkan apa yg tak puas ati.. apa yg di risau bakal terjadi etc..
i mean, you 'really' discuss it seriously. bukannya amik kesempatan guna kuasa veto masing2
suami kata ' i dun care aku  nk menikah jugak, afterall i have the power!'
isteri kata 'hantaq yang balik rumah mak pak ayang!'
anak2 pulak yg terkedu.. adik nak ikut siapa eh??

kedua:
apabila lelaki berkahwin, mereka diberi kuasa sebagai suami.. complete with veto power.
tapi bila suami berpoligami, sebenarnya 'kuasa' itu diturunkan kepada isteri-isteri
suami dah takde kuasa lagi dahh..
kerana hak isteri lebih utama
apa2pun suami kena pastikan setiap isteri mendapat hak masing2
apa hak isteri ? haa ni kalau nk citer mau patploh muka surat karang ku bebel haha
cth: setiap isteri berhak menuntut giliran masing2.. tp katakan buatnya masa tu ada emergency ke apa ke dan suami tak dpt nk balik rumah, kena la minta izin dr isteri dulu.. haa kan dah terbalik tu.. kalau masa berdua dulu apa2 isteri yg kena minta izin kan..
haii....sorang pun dah tak larat.. sanggup nk hadap sampai 4?

kalau isteri dapat payung emas.. sebenarnya suami dapat apa?
kalau betul gaya, mungkin lah dpt bahagia di dunia ni.. kalau tak.. migrain le sampai ke tuaa..
tp apapun, kebahagian abadi yg kita cari.. tak gitu?
wallahualam bissawab..

notakaki: ini adalah oendapat peribadi penulis yg tak belajar tinggi. sila jgn jadikan sandaran semata-mata. mungkin ada maksud tersirat yg tak kesampaian. carilah guru, dalamilah ilmu dahulu. peace!

Monday, December 28, 2009

Payung Emas? Jarum Emas?

Sapa nk payung emas angkat tangann..??????














sapa betul2 nak?

org kata - dan selalunya  kata2 itu keluaq dari mulut org yg boleh kawin 4 lah kan - kalau isteri redha suami kawin lagi nanti kat syurga dapat payung emas youu...

wah wah.. bes sgt ke payung emas tu?
boleh buat apa?
ada org tanya, er kat syurga ada kedai pajak ke,, kot2 buleh guna time2 sesak..
ni org yg tanya ye bukan gwe..
tetiba terpikir.. siapa yg mula citer ni? dengar2 kata abi arqam yg stat
dan bak kata ustaz asri takde hadis sohih pun pasai ni wpun ramai ulamak yg sepakat utk 'terima'
bab balasan syurga neraka ni termasuk dlm hal-hal ghaib
jadi akak tak dapat la nk menberi bayangan cemana la rupa payung emas itu
dan apakah juga kegunaannya..
hakikat aqal akak yg agak kurang ini buat2 terfikir dalam mode logic- perlukah payung di syurga? payung biasa2 je tak leh kan?
lagipun kat syurga bukankah patutnya semua dan aman bahagia? so do i really need it?
kalau payung ni dapat masa dok menunggu nombot giliran kat pdg mahsyar, mungkin boleh dipertimbangkan dgn lebih lanjut..
cemana rupa dia pun tak dapek nk dibayang.. adakah mcm payung golf? atau penuh jurai2 cam payung org kawen?
*abih la akak kena 'basuh' pasni hehe

ok lah
gini lah
akak tidak sesekali menentang hukum Allah
dah kata lelaki boleh berkahwin 4.. haa kawin la..
tp jgn ambil ayat Allah sekerat jalan ye
ingatlah ayat last tu kata ' sekiranya kamu tidak mampu, maka berkahwin lah satu sahajaaaa...'
wpun ayat penutup, jgn di ambil mudah, jgn ingat tak penting
nk tau lebih lanjut sila lah belajar ilmu tafsir
akak pun tak dapek la nk komen lelebih sebab akak tak pandai
haa sedar diri pun eh?

memetik kata2 yg akak jumpa kat intenet hari ni
'tayah la sebok2 nk promis payung emas ka tembaga ka.. cuba lah jadi payung emas bagi isteri anda di dunia ni dulu..' amboi.. sedap sungguh di dengar ya puan-puan? hehe
ye la.. blom tau lagi buleh masuk syurga ke idak, kalau tak masuk.. payung ke mana , nko ke mana..

'berpoligami ni, walaupun halal.. tapi silap2 gaya boleh jadi haram pulak'
eik... bukan akak yg kata eh.. ustad tak bertauliah kat intenet yg kata hihi

eh malas lah nk tulis lagi
nnt kita sambung part 2 ye!

Gangguan - part II

kalau hr tu ku ckp pasai gangguan lobang idung,
haa kali ni  baru real punya gangguan..

mula2 nk citer gwe sakit mata
tah mana sesat lak tetiba mata akak sakit, merah2 rasa mcm ada bola golf je dlm biji mata tu..
pi klinik dr kasi ubat.. siap ofer nk bg mc seminggu youu..
tp disebabkan akak kan seorang wanita yg memengtingkang kerjaya
maka akak dgn sopan santun menolak pelawaan dr itu.. hehe
akak ckp kalau hari senin tak baik gak, akak dtg jumpa dr lagi minta mc yaa..
(sebab ssebenar adalah kerja akak tak siap dan akak ada kurang dari seminggu untuk mencapai markah penuh dlm KPI tahun ni.. hehe.. kalau tak tak naik lerr gaji hakuu...)

tp.. semlm budak2 tu buat perangai taknak tido la pulakkk...
nasib aliya letak kepala minum susu terusss.. zzzzzz
tp si kakak la pulak dok melilau dlm gelap.. kejap2 pakai bedak la.. pakai lipstik la.. main tepon la
adaaa je keja dia.. bila dah kul 1+ mulalah mak ayah nk mengamuk kan..
sudahnya.. mak dia yg takleh tido sampai ke pagi
bukan lah tak tido langsung.. asai lelap je mimpi ngeri pulakkk.. aleiiiii.... seram akak nokkkk...

2 3 hr lepas TB ada citer ada 'benda' cuit2 dia..
sebelum tu ada 'somebody' kejut dia soh solat.. ha ni tak pe la jugak kan..
semlm akak mimpi TB bisik kat akak
'ce tengok kat luar tu.. haa nmpk tak?'
akak tetengah mamai plus mata rabun ni mana nmpk apa2..
tp ku tenung lama2 nmpk la pulakkkk!! adoiiii seremmmmmm...
korang bygkan kalau si maya karin yg cantik lawa tu pun tak berapa nk cantik bila jadi gitu kan..
ni pulak dah sememang spesis gred C..
nasib akak rabun.. so samar je la..
legaaaa sgt bila ku buka mata tgk pintu bilik tertutup.. oh akak mimpi je..
tp yg tak syoknya kan.. masa mimpi tu akak konon2 nk lawan la antu tu kan siap baca 'allahuakbar' dgn penuh gaya cam citer jgn pandang bl*kang c*ngkak tu kan.. tp tak jadi apa tuuu...
pastu tetiba jadi ramai2 geng V ala2 twilingt lak dah...
tp kan.. sepraisingly.. tetiba ada geng mana pulak dah dtg ramai2 dan baca amanarrasul.. habis semua menda2 tu jadi asap..

huhu scary tak??

elok tak lama pastu jam bunyi dah  masuk subuh..
sejuk lak tu.. akak dah malas nk gi keja
tp TB taknak MC la pulak cisss..
dok pikir2.. golek2 dulu nk keja ke tak..
buah fikiran yg ke 63 ckp 'oitt tak takut ke dok rumah sorg2???'
teruss akak bangun kelamkabut siap mandi pakai baju
Tb tanya 'eh nk gi keja gak.?'
'malas nk gi doktor' ku menjawap malas.. dia takkan tau rezen sebenar sampai dia baca entri ini
wic ku rasa dlm 2 3 hari lagi hahaha

erk.. tak sanggup pulak akak letak gambar cik kak itu wpun beria ku gugel tadi
kang buatnya dia singgah drop komen ke haa sapa nk jawab??

Sunday, December 27, 2009

mari menyokong industri makanan Islam



ok, its not really 'local' tp atas dasar ingin membantu sesama islam
serta memberi peluang kepada industri makanan halal disamping menyambut seruan kerajaan yg beria-ia ingin menjadikan malaysia sebagai hab makanan halal dunia

so kali ni kita pi test drive kedai cina muslim di kawasan berdekatan pulak ya.
me mmg suka chinese food.. tp TB tak berapa minat. tgk angin dia la.. hari tu nasib Che Ta agak baik kerana angin bertiup sepoi2 bahasa.. makanya tercapai lah hasrat nk buat pit stop kat kedai Dong yi shun ni..




lokasi agak tersembunyi plus takdak banner or flyers tuk membantu mempromosikan kedai Dong yi Shun
Bertempat di the Strand Kota Damansara shop lot belakang kedai fames bagi kaum hawa-ariani....huhu...fames ker? <- hehe ayat skema siapa kah ituu..hehe
kebetulan kitorang merayau2 cari tempat makan baru.. nampak mcm menarik.. so apa lagi marilah mencuba nasib

keadaan dalam kedai yang menampakkan ciri2 kedai cina , dengan perabot kayu dan hiasan dinding
so, perkara pertama : dekorasi  - checked!

second : food testing session

sirap bandung TBMem besar dgn Ginger Honey tea panasnya..
haha dah habis melantak baru ingat nk ambik gambaq eh.. i guess the pictures say it well..
mee soup utk budak2 - very nice, homemade noodle, clear chicken soup tastes just nice walaupun hanya ada bwg putih dan daun ketumbar. rasanya rahsia dia adalah stok ayam sbg base.

org dewasa memilih dimsum. konon2 taknak makanberat kan..
dimsum tak byk choice.. jadi tidak lah perlu nk kompey dgn equatorial atau spring garden ya..
tatappii.. wlaupun tak banyak, rasa dia sungguh sedap.. rasa original chinese cooking
(err ceq tak penah la makan masakan cina nanjing ke apa, so ceq agak2 je la harharhar)
so, food taste - big checked!

price - reasonable enough to your poket. idok le setarap dgn toni roma, of kos mahai sikit dari kedai mamak, tp rasanya lebih kurang dgn mamak kayu tu je kot..average price dlm RM8-belas ringgit je sepinggan

lepas makan, TB had a litel citcat dgn tokey kedai kat luar tu.. wahh speking malai sungguhla bersopan dan berkebudayaan tinggi.bahasa melayu yg sungguh fasih sekali
dia bgtau derang dah beroperasi sejak 10 bulan, but yet still running at loss..
too bad.. maybe tak byk promosi kot, plus the location org tak berapa tau, if compared to the other side of the road, mmg bersepah kedai makan, so people mostly will flock that other side..
jadi, sebelum kedai tu tutup for good, baik lah korang pi terai...
have some adventure in life willl ya?



sempena hari asyura hari ini,
saya ingin mengambil kesempatan utk pow suami saya hahaha
kerana 'barangsiapa yg melapangkan masa dan wang ringgit utk keluargnya, insyaallah Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini..'
modal yg cukup baguss.. dont u think?

yeayyyy impian tercapai..

trying to upload photos from my henfon.
sejak 2 menjak opis ku memblok segala percubaan untuk mengaplod gambar2 ke mana2 tapak projek internet (baca: site) termauklah laman blog dan facebook, akak terpaksa akur dan berusaha menghadkan diri kepada tulisan yang berilmiah semata-mata. iaitu termasuk lah percubaan mencilok gambar2 ihsan gugel dan laman kengkawan.
nahh.. kini akak bebas...
di rumah sekrg telah dpt upload gambar dairek dari henpon akak..
maka, dngn itu, silalah layan gambar adik akak bertunang itu hari ya! *(niat sebenar ingin menayang bakal adik ipar ku yg tinggi lampai itu hehe)

sesi berbincang-bincang dan mesyuwarah antara kedua belah pihak.. wakil family aku adalah pakcik yang cukup 'terbuka' selamba bawa dua-dua mem besarnya masuk majlis. lambang ketua keluarga yang berkaliber (hehe). makcik A dan Makcik B juga sungguh sporting. rahsia apa ya?? oh nnt kita citer pasai ni lainkali ya

mari tgk gambar lagi


sesi menyarung cincin.. rasmilah ibu saya bakal menerima menantu pompuan nan sorg
uihh baju bakal menantu itu sungguh vogey liplap2 dah le pelamin pun dah siap, kitorang suruh akad siap2 lah senang citer haha

hantaran dari pihak perempuan yg sungguh memberansangkan.. coklat, buah, kek, biskut.. mcm2 ada.. kenyang perut suka hati..

oh ini pulak hantaran cincai boncai pihak lelaki.. bekas dan bunga2an adalah tajaan cikgu yati.
eh org lelaki tak payah la nk tunjuk terer sgt kan.. esok2 nk kahwin akak hg ni berjanji akan bagi komitmen lebih lagi ya! dgn syarat abaj ajies kena turut bagi kerjasama yg lebih erat dan mesra gituu..dan tidak ketinggalan pengantin kena lagi bg bajet lebih sikit hehe

Wednesday, December 23, 2009

Gangguan?

korang penah kena gangguan?
tak kira lah gangguan mata kasar ke.. mkhlus halus ke separa halus ke..
selalu gak geng2 motor citer derang kena kacau.. espesyelli kalau naik motor sensorang mlm2.. nak pulak lalu jalan yg takde org.. huhhh semcam je perasaannya..

aku ni, walaupun idok le penunggang sepenuh masa pun ada masa 'ter'kena gak.. disebabkan aku menumpang TB [egi balik keja je, so byk pengalaman terganggu ni berlaku waktu pagi dan bali keja je lah..
waktu lain belom test

antara tempat yg agak panas adalah :
1. kawasan dekat tol bukit lanjan.. ni petang2. maklumlah balik keja, so mmg sampai sini dlm dekat2 pukul 7 gitu.. dah nk masuk rembang. time 'mambang senja' kata mak aku.



(gambar ihsan here and here)
2. tempat kejadian ke dua - area dekat2 apt ixora jln tun razak. lebih tepat lagi betui2 depan sekolah tu.. haa yg ni selalu pagi2 je ada..


minta maap le tuan punya gambar akak pinjam jap eh..tak sempat la pulak nk tgkap gambaq taim ataih motor tu kan.

kat tol tu kan.. kalau lalu petang2 tu.. alahaiiiii mesti jiwa kacau
bau semerbak je.. yg paling taktahan bau gulai nenas dgn ikan masin aduhaiiii.. rasa mcm hilang akal nk terjun motor teru berlari pi kedai kat atas tu.. ada sekali kitorang saja pi jenjalan kat area apt flora tu kan, tp takde lak bau tu.. aneh!

yg kat tempat kedua tu kan, hmmm bau gak, tapi bau seakan-akan kuah spegeti.. sedap gilerrrr!! hebat eh kentin sekolah jamu spegeti pagi2 butoo.
yg misterinya.. tiap kali terbau, aku akan dilambung angan2 yg maha dahsyat, ya itu keinginan yg amat sgt untuk mentekedarah makan barat dengan penuh gaya. bahaya sungguh.

ada satu lagi bau yg mmg mengganggu sungguh. yg ni kat area belakang rumah or yg bertingkat2 kat jlan nk masuk ke LDP tol.. bau mcm sambal nasi lemak.. tapi loya je tekak! bau pun dah tau tak sedap hehe
mcm ikanbilis basi je..
haa ni baru nk tepek gambaq adik gua naik pelamin hari tu
ni pun cilok gambar dari tuan puteri kektus yg melaram jubah baru itu

itu mama gue tengah sarung cincin.. mak dah cuak sebab mlm sebelum tu laki gue sudah warning sama mak 'mak kena sarung elok2 tau, kena masuk terus. kalau sekat2 tak elok, esok2 dia melawan laki' haha
elok2 nk masuk, terus tersekat..


adik gue yg konon macho itu kan, terus pucat hilang darah kena serangan darah gemuruh bila naik bersanding kat pelamin.. haaa tak pasai2 kena gelak dek geng2 otai hehe
ku dah suruh pakai baju melayu hensem2, tak nak.. sekali masa lepak kat luar, kena 'halau' dek orang sana..ekeke

gambar lain tak de dah nk di cilok...hehe
nk upload kena tunggu balik rumah, sebab kat opis dah takleh nk upload2 gambaq ni.. bukan apa..depa jeles tuu sebab depa takde blog.
barang hantaran dari pihak perempuan byk giler makanan.. dgn kek sampai 2 biji, ceklat jgn ckp la.. 2 bakul kot he? buah2 cam biasa..
yg belah kitorang lak alahaii.. asal muat je hehe
alasan dia adalah...
1. bekas gula2 yg ku guna utk letak coklat bagai tu tak besar mana..so boleh letak sikit je, dah tu ku pi letak menda alah meringue tu kat atas so takleh letak byk karang takleh tutup/pecah lak..
2. bakul buah ku kecik je.. pinjam tokyati, mls nk beli baru punga pasal. buah lak beli kat cold storage so tau je la epel dia besar2 gabak.. so berapa biji je muat ponggg..
3. lain2 tu dah masuk baju dan cincin mana buleh makan..
takpe la.. esok2 korang kawin haa ku letak byk2 ye!!

nota kaki: Maknah sekarang sudah  susah hati dok fikir pasai majlis kawin.. dah risau nk buat pelamin pesen apa.. baju kaler apa.. hehe..

Friday, December 18, 2009

updates

uiihhh rasa lama gile tak masuk ofis
senin selasa kurusuis
pastu cuti
jumaat lak cuti umum tahun baru
mgu depan pun keja 4 hr je seminggu

ok, what's new?
1. parent-in law alhamdulillah selamat kembali
alhamdulillah mak cerita yg pengalaman best2  kat sana - dapat masuk solat dan berdoa kat raudhah sampai 5x, tawaf pun mudah.. dengar citer mak abak bertambah berkobar cita2 nk pi sana..at least dpt pi buat umrah dulu pun dah best gak.. seken best, of kosh dpt sobenier dr Mekah.. each of us dpt jubah spsyel youu.. mak bwk balik tasbih kristal..wahh menarik..tertarik!

2. my bro selamat bertunang hari sabtu hari minggu lepas. alhamdulillah selamat semua walau adik ku itu kena 'halau' dari main table haha.. tu laa org suruh pakai baju melayu cantik2 taknak.. kan dah kena halau

gambaq? kejap ehh.. blom sempat upload eh ..

Tuesday, December 08, 2009

Finally..

'Aliya officially took her first step.
finally..
at the age of 1 and 2 mths
sama mcm aisyah dulu. exactly at the same age

past weeks dia dah start meniti kat dinding or watever she can get her hands to hold to. sometimes, kalau teruja sgt, dia akan lepas tgn and mindlessly to one or two steps but the moment she recovered her state, dgn segera dia akan terus ke posisi duduk dan resume crawling. no one ever can actually coax her to 'walk' .. sukati dia je but we'l hold her both hands and make her walk jugak2 hehe, much to her dismay. siap kerekot kaki tuhh

lepas ni lepas satu benda - me takyah dukung lagi
BUT.. i guess not long til i'l wish that she were a baby once more
knowing 'aliya, definitely she's not going to stand still hehe
with che'gu aisyah, together they'l form an ally memeriahkan majlis.. what a complete team
jenuh la mummyy hangg..

another thing, i like it when she actually understand what i'm saying
rasa bes je bila she did do what i ask her to,
when she actually 'get' it
ter amaze i kejap haha 'oo paham rupanya anak aku ni'
sebab baby ni, they hardly 'speak' to u
they'l only go 'aaa.. baa.. tuuu' you know, those one syllable things
and u cant quite 'guess' what's in their mind
so when they act as if their understand, you'l be so amazed!

so its true then when child expert says 'NEVER UNDERESTIMATE BABY'S BRAIN'
yup i definitely agree on that totally.
imagine, their brain actually have more neurons than me, i guess?
and dont forget that they'r extremely fast learners too.

like that other day when Aisyah cant find her thing, i said to her 'cari lah dgn mata'
then one day aisyah  asking something from the fridge, whic no longer there
i said to her 'takde la.. mana ada?'
'ada la mummy.. cuba cari dgn mata?'

haha reverse servis ko...

Monday, December 07, 2009

skil yang tak perlu di ajar

haa jgn taktau anak ai dah pandai camwhoring u know..
pantang nmpk kamera pantas je nk amik gambar
dulu amik gambar org lain
but lately dah pandai amik gambar sendiri youuuu..
tu lah tu.. cikgu2 kan ramai kat rumah haha

alaaaaa takleh upload gambaq pasaipaaa??!!!!

Move away, will you!!!!!


today mmg tarak mood la
dari semlm asyek tak betui je, kejap2 angin lintang melanda
haa.. apakah??
dah la posa ni.. sikit2 rasa nk jadi hijau ja

u know wat i dun like?

pertama
i dont like it when people are behaving some sort of 'clingy'. to me, my self to be more precise
like, sikit2 nk kena refer to me 'right Che Ta?'
'oh we'r bla bla bla.. kan Che Ta kan?'

owh kam onn!!!
if u'r lest superior than me, maybe i'l spare some excuse
but the thing is you'r not.
so grow up! show more confidence will ya!!!


sekenly
i kind of hate to see some kind of hand gesture
u know, some people they kind of like to make sort of gesture, like to lentik2 tangan gitu
owhhhh pelllleeaseeeeeee!!

when i cant stand people
the most i do is to ignore them


Sunday, December 06, 2009

the art of packing light

i dread packing
i mean, who doesnt?
the act of picking your things.. one after another.. is soo.. ermm, head-aching? confusing? daunting? heartwrentching (over tak haha)? decision-making-thingy?
yeah.. i hate that last one the most
i always always put the packing at the very last, because i wil always always repack and repack, or take out some of the things (because i need to use them NOW) and put them back, and repack, and reorganise everything every half an hour!

to woman, packing is a kind of art that u MUST master
it require some sort of psychic ability, to some extent.
one need to know (exactly) what is going to happen in the next future, so that we can pack accordingly, or not correctly.
if packing for holidays, then we need to know what is the itinerary, at least a list of plan what we are going to do, in order for us to know what is appropriate clothing we might need. and not forgetting the tiny winy chances it might go the other way, so we will need tha 'other' sets of clothes? hmmmphhh..
but atleast i can relax a bit, since its a holiday so i can wear all those 'easy' things - simple t-shirts, jeans that i can always re-use, light sandals, again, simple tudung and simply can throw in my big bulky bag that can double as take-all handbag

but when it comes to pack for business trip.. aiyyoooo.. if its a 3-day meetings trip i need at least 3 good business shirt and 2 black pants. or whatever color that will suit my shirts.. normally i'l take the black ones, its the safest choice. easily can go on with other color.. but the shirts will need good ironing and all..arghhhh so must choose the ones with easy iron character. but then comes the tudungs.. must bring the perfect tudung for each suits.
and now that we malaysian women are wearing that tudung with awning, i need to give them special care pulakkk..
and then must bring that busines-frenly handbag.. different sets of shoes..
at least i can always go with a nice pair of black office shoes and black jacket, that saves a lot!
now, with two little princesses in tow, i admit we hardly pack light anymore
the least we'l need 2 luggage, one dedicated to the girls alone.
infants wll never have enough clothes, do they? tu pun mesti ada yg tertinggal
the other luggage will be for mom and dad. well, like i say before, me will always had this trouble picking up my things. always dunno whic is the best to take along *sigh* and i already drained my energy thinking hard deciding and doing the packing for the girls, so it always a tangkap-muat for me
for TB, well, i always let him do his own. kalau ku yg pilih karang adaaaaa je tak kena, ini takde, itu tak bawak.. byk ckp kalu.. sila pack brg anda sendiri ya!
and since he'l always be the last to dump his things inside the bag, he'l often have the least space left for him.
but i always prefer it that way, since he'l be doing the pushing and zipping all, whic i could never get around to do myself.they simply wont close on me!
then, it'l be lots of plastic bags or extra bag to host the milks formulas, the diapers, extra shoes, towel set, another set of diapers and wet tissues and spare clothes, and another spare of everything..
easily the trunk will be overfilled with our luggage alone. and that doesnt even include stroller, payung..
arghh.. i dun even mention all those skincares and makeup!
glad i dont put on much makeup but my mineral powder, deodorant, talc already take much of the space already! and the girls own sets of soap, shampoo, lotions, minyak yuyi and all.. sometimes i even forgot to take them all..
ahh and the toothbrushes too!!
still, we always end-up buying more things during the travel, so the chances is, we'l take home more of it!

so, i would suggest,
1. if you can afford it, take cash with you! it's lightweight and doesnt take much space in your bag, unless you'r taking the whole lot or taking rupiah with you *grinn* or better, take your credit card - it only take ONE slot inside your purse! buy everything you want over there.

2. for muslim, or atleast to those wearing tudung,a good pair of abaya will never go wrong anywhere, anytime. so pack one! just slip it on top of watever underneath and you'r all set! its the best bet when u'r in hurry, like bangun pagi malas nk mandi and tukar baju, just put it on and tadaaa..reade to dash the breakfast ... yepp ku selalu buat, even without the abaya haha

3. always have a pair of black tudung, black pant, black jacket - u can just pull out the look easily. and black underwear also will be useful haha. the otther alternatives is the whites, of course! u could never go wrong in simple white shirts

4. if possible get those skincares in travel sizes - samples are great, because they'r free,if not cheaper than large real size bottles. if u can, just bring the basic - cleanser, moisturizer, sunblocks or maybe that 2 or 3-1 things, u know
(but again who know i might have the chance to lounge in the bathtub, so it'be great opportunity to use that spa-soap and bath foam and those scrubs that you hardly use at home? tell ya, this is stricky!)
for makeup, i would never be able to use that sample sized yg kecit tonet tu!! so i'l stick the the usual.
and remember, pack them in separate palstic sheet, in case they broke or tumpah, it wont stain your clothes.
5. go for light shirts so you'l have more space. glad hubby loves his pagoda so much
i can even borrow them as my nightshirt hehe. and chose the easy mantainance ones. left those silk shirts that easily get crinkled. if possible, bring along a nice cardigan so you can update new look easily

hmm what else?
its no easy okay
its not like u can just open up the wardrobe and kaut everything nad transfer them into a bag.
i had lots of thinking to do
so dear hubby, please pleasee dont expect me to know everything, to pack everything perfectly! its so damn daunting and tiring task okay!

then come the unpacking part
oh NOOOOOOO!!!!
i just hate it
H.A.T.E
double HATE when hubby simply scout the bags and put them inside the trunk
at least, do the courtesy call and ask me first, wether or not i have DONE the packing? will ya?

NOtes: pictures are googled. tak koser makk nk pakai kasut kaler gold gituu!

Wednesday, December 02, 2009

becintaaa

bosan ni..
tetiba byk pulak keja
pagi2 tadi kemain baca doa minta jadi pekeerja produktif hari ni
sampai opis buleh pulak dok bayaq utang tak masuk blog semlm sehari suntuk haha

hmm.. pagi2 lagi buah ati che ta a.k.a Tuan Besar mcm biasa kena lah wat statement pembuka hari dia kan.. buah ati che ta tu sukaaa sgt kondem kalau che ta duduk depan cermin. asal nmpk che ta depan cermin je he'l go 'tepek apaa lagi laa kat muka tu??'
amboi amboiiii che ta nk cantik2 utk sapa? untuk sayang jugak kan??
mana ada lama2 pun!! pagi ni che ta bangun awai tau!! i bangun dulu dari you lah sayang!,
tu nasib che ta bangun dulu, kalau dia yg nomot satu mesti nk kejut dgn semboyan dari siapa lagi kalau bukan buah ati che ta tu..'keja ke tak ni?' aiyooooo lagi mau tanya ka???????

apapun sayang, dah satu jam patploh minit kita tak jumpa ni.. ai rindu laa
sabar lah sayang eh.. lagi semilan jam kita jumpa eh.. boleh lah 'bercinta-cinta' boliwud ataih motor satgi.. (wink*wink* kat buah ati)
tenkiu sayang sebab hantaq i tadi..lurveeeee youuu muah2 nam ratus kali

hahahahaha jgn maraaa aaaaa...
aku bosannn

Friday, November 27, 2009

testing!!!
wahhh ijati sudah ada wimax sikalang.. satu rumah boleh tumpang hehe
so apa lagi..?? cargassss buka blog

tadi kan,
ku tgk kat fijit, nmpk perkara ini
Kuala Lumpur arrived from google.com.my on "Dunia Kita Berbeza: October 2009" by searching for balakrishnan muniapan.

ptutkah ku sedih atau gelak guling2????
sejak bila pulak aku ada affair dgn balakrishnan muniapan ni??

Wednesday, November 25, 2009

rezeki mu, rezeki ku juaa Part II

from forwarded emel, purposely put here to share with all of you
enjoy reading it, semoga memberi manfaat kepada semua, insyaallah.


MANUSIA sering bimbang mengenai rezekinya -- apakah ada atau tidak cukup? Tetapi apakah itu rezeki?

Adakah harta atau wang ringgit itu rezeki?
Menurut Islam, Allah swt berkehendakkan kita supaya bercakap benar dan jangan melakukan yang batil. Buatlah apa yang diredai Allah dan ketahuilah bahawa rezeki kita berada di tangan-Nya. Tidak seorang pun yang boleh mengambil atau menyekat rezeki kita.

Allah telah menerangkan kepada kita bahawa Ia mengurniakan Qarun dengan harta yang banyak. Namun Qarun tidak pernah puas kerana angkuh.

"Sesungguhnya aku hanya diberi harta itu, kerana ilmu yang ada padaku.' Dan apakah ia tidak mengetahui bahawasanya Allah sungguh telah membinasakan umat-umat sebelumnya yang lebih kuat daripadanya, dan lebih banyak mengumpulkan harta? (Surah Al-Qasas: 78)

Sesungguhnya rezeki itu tidak berperanan pada harta, darjat, keturunan atau pangkat saja, malah ia memainkan peranan mendapatkan keredaan Allah dari segi percakapan dan amalan. Di sinilah kita dapat memahami maksud firman Allah yang berikut, yang
bermaksud: Dan jadilah orang-orang (yang sebelumnya) itu mencita-citakan kedudukan Qarun itu berkata: Aduhai, benarlah Allah telah melapangkan rezeki bagi sesiapa yang Dia kehendaki dari hamba-hamba-Nya dan menyempitkannya. Kalau Allah tidak melimpahkan kurnia-Nya atas kita, benar-benar Dia telah membenamkan kita (pula). Aduhai, benarlah! Tidak beruntung orang-orang yang mengingkari (ni'mat Allah). (Surah Al-Qasas: 82)

Allah telah mengurniakan orang-orang yang bermaksiat terhadap-Nya dengan harta yang banyak atau darjat keduniaan yang tinggi.

KEMURKAAN

Jika ditinjau dari segi zahirnya, ini adalah satu kebaikan bagi mereka. Namun yang sebenarnya adalah khilaf. Harta dan pangkat ada kalanya tidak mendatangkan kebaikan.

Allah berfirman yang bermaksud:

Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah nescaya akan dibukakan jalan keluar baginya (dari sebarang masalah) dan akan dikurniakan rezeki dari sumber-sumber yang tidak diduga. (Surah At-Talaaq: 2 & 3)

Bertakwa kepada Allah dan mengetahui akan sebab-sebab rahmat-Nya adalah rezeki yang sebenarnya. Oleh yang demikian, Rasulullah saw tidak mengibaratkan kerana banyak harta itu adalah kaya, akan tetapi kesucian itu adalah diiktibarkan kaya yang sebenarnya. Baginda pernah bersabda dalam hadisnya yang bermaksud:

Bukanlah kekayaan itu oleh sebab banyak harta yang dipamerkan akan tetapi kekayaan itu adalah kekayaan jiwa.

Bukanlah ni'mat Allah yang zahir yang dilimpahkan kepada manusia dengan harta yang banyak dan sebagainya menunjukkan kebaikan dan keredaan Allah. Bukanlah dugaan Allah ke atas hamba-Nya satu dalil yang menunjukkan kemurkaan Allah. Perkara ini adalah sebaliknya.

Boleh jadi sesiapa yang telah dilimpahkan oleh Allah dengan pelbagai ni'mat itu mungkin dianggap sebagai satu "pujukan atau umpanan yang berperingkat' dan berkemungkinan pula sesiapa yang diduga oleh Allah adalah sebagai satu kelebihan di sisi-Nya. Allah berfirman yang bermaksud:

Apakah mereka mengira bahawa harta dan anak-anak yang Kami berikan kepada mereka itu (bererti bahawa) Kami segera memberikan kebaikan-kebaikan kepada mereka? Tidak, sebenarnya mereka tidak sedar.
(Surah Al-Mukminuun: 54 & 56)

Rasulullah pula ada menegaskan dalam sebuah hadis yang maksudnya:

Apabila kamu melihat seseorang itu dikurniakan atasnya rezeki dan masih bermaksiat kepada Allah, maka ketahuilah kamu bahawa ini sesungguhnya adalah satu pujukan atau umpan.

Oleh yang demikian, janganlah kamu sangka bahawa sedikit harta itu adalah jauh daripada rezeki Allah.

DOSA-DOSA

Berkemungkinan bahawa orang-orang yang diberi ni'mat rezeki itu adalah sebagai ni'mat yang negatif seperti menjauhkan daripada penyakit dan dosa-dosa sehingga dia meninggalkan dunia ini dengan penuh kesucian dan beroleh kemenangan dengan syurga yang abadi.

Rezeki di sisi Allah dikurniakan untuk semua makhluk sama ada dari golongan manusia, jin, haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Allah mengurniakan rezekinya pada had yang tertentu seperti firmannya yang bermaksud:

Dan di langit terdapat (sebab-sebab) rezekimu dan terdapat (pula) apa yang dijanjikan kepadamu.
(Surah Az-Zaariyaat: 22)

Firman-Nya lagi yang bermaksud:

Dan tidak ada satu binatang yang melata (segenap makhluk Allah yang bernyawa) pun di bumi melainkan Allahlah yang memberikan rezekinya dan Dia mengetahui tempat berdiam binatang itu dan tempat penyimpanannya. (Surah Huud: 6)

Tidak ada makhluk di muka bumi ini yang berupaya menambah atau mengurangkan, mempercepatkan atau melewatkan rezeki seseorang. Rasulullah saw telah bersabda dan menekankan hal ini dalam hadisnya yang
bermaksud:

Ketahuilah! Jika sesuatu umat itu dikumpulkan untuk memberi manfaat kepada kamu, nescaya tidak akan terlaksana melainkan sesuatu yang telah ditulis oleh Allah bagi kamu dan jika mereka memudaratkan kamu, tidak juga akan terlaksana melainkan apa yang telah dicatat oleh Allah. Diangkat 'Kalam-kalam' dan dibentangkan 'Buku-buku'.

Maksud 'kalam' di sini ialah "kuasa mentakdirkan rezeki dan ajal", manakala 'buku' pula adalah segala apa yang telah termaktub sejak dari azali sebelum Allah menjadikan langit dan bumi seperti yang diriwayatkan oleh Muslim daripada Rasulullah yang bermaksud:

Sesungguhnya Allah telah menetapkan kuasa ketakdiran-Nya sebelum dijadikan langit dan bumi dalam lima puluh ribu tahun.

Di sini ternyata kepada kita bahawa seorang Mukmin yang sempurna imannya tidak khuatir pada rezekinya kerana yang mengurniakannya adalah Allah swt.

IMAN DAN TAKWA

Iman dan takwalah yang dapat memainkan peranan bagi memahami ujian Allah bahawa kekayaan dan kemiskinan itu terletak di tangan Allah sebagaimana yang difirmankan-Nya:

Adapun manusia apabila Tuhannya mengujinya lalu dimuliakan-Nya dan diberi-Nya kesenangan, maka dia berkata: "Tuhanku telah memuliakanku'. Adapun apabila Tuhannya mengujinya lalu membataskan rezekinya, maka dia berkata: "Tuhanku menghinaku". (Surah Al-Fajr: 15 & 16)

Berjuta-juta manusia mati kelaparan disebabkan kemarau yang berpanjangan. Ajal mereka telah sampai sebagaimana yang ditetapkan Allah swt sejak dari azali lagi. Dengan kembalinya seseorang itu maka terhenti dan terputuslah rezekinya. Dengan kembalinya seseorang itu ke hadrat Ilahi, maka terhenti dan terputuslah rezkinya. Al-Quran ada menerangkan yang bermaksud:

Maka apabila telah datang ajalnya, mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak (pula) memajukannya. (Surah Al-Araaf: 34)

KESESATAN

Rasulullah telah menerangkan dengan jelas dalam wasiatnya kepada Ibnu Abbas yang bermaksud:

Jagalah Allah semoga Allah akan menjaga kamu; jagalah Allah semoga kamu mendapati-Nya berhadapan dengan kamu; jika kamu mohon pertolongan, maka mohonlah kepada Allah.

Inilah wasiat yang tidak syak lagi bahawa Allah sajalah yang memberi manfaat dan memudaratkan; merendah dan meninggikan; memulia dan mengeji; menghidup dan mematikan. Tidak ada suatu makhluk sama ada individu atau kumpulan masyarakat yang dapat memberi kesan pada manusia melainkan dengan izin Allah.

Firman Allah, bermaksud:

Jika Allah menimpakan suatu kemudaratan kepadamu, maka tidak ada yang menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, maka Dia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
(Surah An-Anaam: 17)

Kesimpulannya, apa yang boleh mendatangkan manfaat bagi seseorang, itulah rezekinya yang sebenar. Selain daripada itu, apa yang diperolehinya itu boleh membinasakan dan menyesatkannya.

Wallahu A`lam bish-Showab.

Monday, November 23, 2009

mencari syurga

selama ini saya selalu syakap 'jln ke syurga bukan satuu..'
M.Nasir ada nyanyi 'dua belas mergasatwa

pada saya, 'syurga' itu jauh definisinya

yg pasti, pertama-tama the ultimate 'syurga' itu pastilah syurga di alam sana
pembalasan yg kekal abadi, pengakhiran yg tiada akhir

yg itu tentunya tiada kompromi
tiada jln lain menuju syurga Ya Rabb melainkan kena lalu titian siratulmustaqim yg dibelah tujuh dan setajam mata pedang.. yg jaraknya shj beribu2 tahun untuk sampai ke pintu syurga
haa.. tu dia.. ingat senang-senang je dpt masuk syurga?
so kalau boipren dok nyanyi 'akan ku tunggu mu di pintu syurga' tu takyah ler percaya
kau ingat dia betul2 sanggup tunggu kau nk masuk sama2 ? dah berpenat lelah nk sampai seberang nun, ado dia nk dok melepak depan pintu ajo? huii kan ke temting benar nk masuk dlm tu, mana boleh amik bau kat luar je..
Hadis Nabi ada berkata ada nnt org yg lalu titian dgn kelajuan cahaya.. takyah  menapak pun, ala2 terbang gituu..huiyyoo sapakah itu? mereka2 itu adalah orang yg byk buat amalan, di mana amalan2 mereka lah yg 'tolong' mereka melintas dgn selamat.
i was once thought (pardon my wild imagination that came knocking my head once a while) wat if.. wat if i was the chosen one, given some 'aid' to cross it.. kot2 la kan ada berkat amalan baik sikit2 kat mana2 ke doa makbapak ke,( i really hope so anyway) but God always works in umimaginable way of His kan, buatnya my 'aide' came in form of a bike ke.. tak ke haru.. should i give it a go or not?! abeh la akak.. kena jadi evil kenivel la pulakkk.. huhu..! akak ni bawak motor masa test JPJ pun tak lepass . jgn kata motor, naik beskal pun bisa goyah dong ah!
nak pulak (huhu teruk gak eh imajinasi hari senin ni eh) buatnya motor tu diberi keistimewaan utk melekat kat titi tu.. abis akak? tak ke ngeri aku dok bergayut kat situ huhu
ok stop.. its far beyond my imaginery mind already..
its a scary thougt.. i cant decide the ending
even now, here, in real life
riding everyday, squeshing in between cars, especially in condemned jln tun razak yg sekangkang kera je tu.. whenever Tb chose to ride on the white lines.. akak dah feeling2 ala2 lalu kat siratulmustaqim dah.. seramm oo
sebabnya.. that very lines are spesifically extra slipperry especially when its wet.
itu lah punca akak tergolek dog tahun lepas kalau u all nk tau
nak nak pulak hiway2 dan jln2 raya kat kl ini mcm takde sirim, payah nk cari jalan yg sama rata.. hatta lebuhraya baru sekalipun boleh nmpk turun naik tarmac tu. dulu masa naik keta mmg tak berapa perasan sgt, tp bila naik motor mak aiii merasalah ditimang gelombang di jalanraya
tu belum campor lubang2 dan bekas2 lori merempit..

ni apa kes citer syurga sampai ke ngumpat hiway ni???

Friday, November 20, 2009

Dang!

Mommy.. mind your word!

on the way back from school, aisyah will always busy telling hari ni gaduh dgn sapa..main apa kat sekolah etc,
when i asked about her frens

mami : kawan aisyah yg tadi tu nama apa?
aisyah : yg mana? yg baju merah tu laa izat.. yg baju merah ade katun tuu
mami : baju merah eh? tah mami tak perasan..
aisyah : HAH!!  apa ckp PERASAN?!! takboleh ckp PERASAN TAu!!

haha sori la cik puan!

semlm,
she was doing something silly, much to mummy's irritation so i went
'Hang ni pasaipa??!!'
to which she mumbled
'hang ni pasaipa  apa.. cakap la 'aisyah'!!

the other day, when dia ikut sebok nk me'nolong' kat dapur, ku suruh dia duduk jauh2 sikit
and she quickly went ' jauh2 tak nmpk laa mummy!'

kan dah kena sebijik..!
hehe.. she IS being logical.

Wednesday, November 18, 2009

1811 - Allah Selamat kan Kamu.. Allah Selamat kan Abang Ajies ku..

Selamat Ulangtahun kepada Duli Yang Mulia Tuan Besar Tuanku Ajies bin Haji Anwar
yg ke 23 (eh?) hehe
semoga Tuanku dikurniakan Allah Taala dengan:
- kesihatan yg baik, semoga dengan badan yang sihat dapat meningkatkan amal ibadat
- rezeki yg halal dan melimpah-limpah, semoga dapat mencukupkan diri sendiri dan keluarga, bebas dari hutang piutang dan dapat menambah sedeqah jariah
- dinaikkan darjat, dihormati segala makhluk di muka bumi ini
- diberi ketenangan hati dan kelapangan hidup
- menjadi anak yg soleh dan sentiasa mendoakan kedua ibu bapa
- menjadi suami yg soleh dan menjaga kehormatan dan kebahagian rumahtangga
- menjadi ayah yg misali
- menten hensem (di mata saya sahaja ya! org lain tak penting haha)
- menjadi seorang yang lebih berhikmah terutama dalam berkata-kata
Amiinnn aminnn Ya Rabbal A'lamin
Istajibullah humma Du'a ana..

Birthdays is not about your age getting bigger in number
or what presents u got
its time to stop and stare
look back at what u have left behind
where u re standing now, what u have with u
and set directions where to go next, decide what to carry with you and what to let go

nonetheless, its a good time for me to tell you what a wonderful person u had been,
or 'transformed' into..
i love the way you live your life - really, life with you is never the same everyday!
i love you for being you and only you
i love you for loving me and us

XOXO from me always..everyday.. no reservation required hihi


and this day also commemorate the day you'r brought to the world

so this is for mak:

congratulations for mak and abak for having this wonderful man as your son
loving him, raising him, educate him until he became what he is today
i wouldnt have a wonderful husband to share my life with, if not because of youu..
for that, i cant thank you enough!


Tuesday, November 17, 2009

AMALAN SEMASA HAMPIR BERSALIN:

alamakk tak kuar lakk
ok tgk kat sini http://www.brunet.bn/gov/mufti/alhadaf/sept98/h_medan.htm
Untuk memudahkan ibu-ibu yang hendak bersalin, hendaklah banyak membaca surah-surah seperti berikut:


Surah al-Fatihah.

Surah al-Nahl ayat 78.

Surah al-Hasyr, Ayat 21.

Selawat Syifa:



Do'a:



Ertinya: "Ya Allah! Dengan hak Maryam, juga dengan hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (nama pesakit dan ibunya penderitaan bersalin, dengan rahmatMu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya."

Wirid:



Ertinya: "Tuhanku, permudahkanlah dan jangan kau sukarkan, kerana sesungguhnya memudahkan sesuatu itu mudah bagiMu. Tuhanku sempurnakanlah dengan kebaikan."


Dan sunat memperbanyakkan membaca do'a Nabi Yunus (Surah al-Anbiya ayat 87):



Tafsirnya: "Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah!) Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri."


Disunatkan juga memperbanyakkan do'a menghilangkan kebimbangan dan ketakutan:



Bagi ibu-ibu yang sukar bersalin:

Dibaca pada air kemudian diminum dan disapukan pada mukanya insya Allah mudah bersalin dengan izin Allah.

Ayat yang dimaksudkan ialah:




Dan disambung dengan surah al-Hasyr ayat 21-24 (sebagaimana yang disebutkan di atas) dan ditambah dengan:




Dan satu cara lagi sebagaimana kata Ibni Abbas Radhiallahu' Anhuma, jika seorang perempuan susah hendak bersalin maka hendaklah dituliskan pada satu kertas dan direndamkan kemudian diberi minum dan disapu pada mukanya insya Allah mudah bersalin, iaitu:




Ditambah dengan:




Sementara bagi orang yang berada disamping perempuan yang hampir melahirkan itu disunatkan membaca ayat-ayat berikut untuk membantu memudahkannya bersalin. Di antara ayat-ayat tersebut ialah:

i. Ayat al-Kursiy dalam surah al-Baqarah ayat 255.
ii. Surah al-A'raf ayat 54-55.
iii. Surah al-Falaq dan an-Nas:


Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Sunni daripada Fatimah Radhiallahu Anha:

Maksudnya: "Apabila dia (Fatimah) telah hampir melahirkan, Rasullullah telah menyuruh Ummu Salamah dan Zainab bte Jahash agar datang melihat Fatimah, maka Rasullullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam membaca ayat al-Kursiy dan surah al-A'raf di sisi Fatimah dan memohon perlindungan daripada Allah dengan membaca surah al-Mu'awidzatain." .

Monday, November 16, 2009


yaa akhirnya bertemu juga contoh2 menarik untuk ide hantaran adik saya nanti
korang ada ide lagi?
yang ni takde kain alas dalam tu..

hmm yet to decide nk wat theme kaler apa eh..

Winter @ KL?


last week dikejutkan (takde la terkejut sgt, buat2 terkejut je lebih ;-P)
dengan emel warning us that KL will be hit with winterstrom, spesifikeli pada hari jumaat yg mulia duapuloh haribulan
hmm..
tanggapan pertama yg singgah di kepala adalah
'oh,wat shud i wear?? so adalah justifiable utk saya membeli jeket baru itu??'

Items in this set:
Forzieri outerwear, $1,480
Anna Sui skirt, 333 GBP
D&G blouse, 199 GBP
Marc by Marc Jacobs boots, $290
Hermes tote bag, $750

hahaha
jgn bimbang, saya tidak keseorangan,
kerana saya masih berkongsi wavelength yg sama dgn rakan setugas.. hahaha
tipikal women, huh?

aside, akak pun gigih le mengugel kan, rupanya ada org lagi advance dari akak.. siap tulis surat kat jabatan kajicuaca! syabas bete!
inilah jawapan pegawai cuaca tempatan

Thank you for writing to Malaysian Meteorological Department. We have received few emails from the public regarding the Winter Storm. For your information, our country’s location which is near to equator make no possible for us to experience winter season/winter snow like the northern countries. Malaysia experiences tropical weather condition which is hot and humid. During rainy season (normally during November until February), we will periodically experience the cold surge (cold and dry winds from Siberian High area). This cold surge does not cause ‘winter storm’ like the public thought, only influencing the weather condition of our country, in terms of an increase in precipitation or wetter weather condition. This is the reason’s why November to February is known as ‘rainy season’.

For the cold surge to occur on November 20, 2009; we are unable to predict it yet, since our global weather model is only able to predict daily weather condition of at least 7 days before the date of occurrence (the weather forecast for November 20, could be obtained as early as on November 13). However, the long range weather pattern/weather outlook of the country could be predicted as early as 6 months.

We would like to advise public to not to take rumours seriously especially through ’sms’. Malaysian Meteorological Department is always monitoring the weather of our country closely, and any effects due to the extreme weather condition, we will issue official press statement from the department to inform the public and will distribute it to the trustworthy channel such as government’s tv, radios and major newspapers.


so tayah la berangan ek.. the closest we can have is hujan ribut, no snow
stop berangan nk main salji ke apa. kot tingin sgt nk buat salji-man, main je la dgn ais yg penuh dlm freezer korang (kalau korang masih pakai peti ais zaman batu haha)
paling penting,
1.jg barang2, kot sesapa suka paking kat bawah pokok tu bawak2 la bertobat, jgn paking kat basement terutama kalau pegi area Dataran..
2.kalau kawasan rumah anda pro-banjir, maka ambillah langkah berjaga-jaga sewajarnya
3. kalau tak perlu tayah kuar lah kot? ke lagi selamat melepak kat shoping kompleks hehe.. hujan2 ni minum kopi sedapp..
4. kalau rasa nk balik kg, balik je laa. takkan nk tunggu ada ribut baru nk balik kg kot dek non..
5. we shud be grateful kalau hujan biasa je, buatnya hujan batu?? haaa nanges ler keta habis kemek.. nak pulak masa tu akak tgh merempit balik kerja.. adussss tak dpt ku bygkan siksaan dunia.. mcm Nabi kena kat Taif dulu tu agaknya..

oitttt!! awak blogger takleh tempek gambo????!!

Kau Yang Teristimewa

i've been there, done that..
and ku tau ramai juga yg pernah melalui
blogs, forwarded emails.. walaupun turut mencuit hati, mereka2 bnyk memberi inspirasi,
entri jiwang eh hari ni..
so,
To those yang pernah kehilangan..
(nyanyi lah sendiri.. akak malas nk import adibah noor nyanyi utk korang.. susah2 sgt imejin je akak yg nyanyi, esp part kena tarik tu hehe)

Ku tak tergambar wajahmu
Sinar mata itu
Lirik senyumanmu
Pesona yang membelai
Wajahmu bercahaya
Memberi bahagia
Tiap yang memandang
Hati jadi salju

Kau terlalu istimewa
Kasih dan sayangmu terpancar
Seikhlas
Tiada batasan terus membara
Terkilan rasa jiwa
Inginku lihatmu dewasa
Apa daya
Tuhan menyayangimu

Ku pasti kau berbahagia
Duduk di sampingnya
Mendengar cerita
Segala rahsia
Tak tertanggung rindu
Mendengar suaramu
Tawa mengusik jiwa
Oh...


tatkala rindu menerjah, bayangkanlah bidadari2 kecil di syurga menyanyi2 bagai burung-burung hijau menanti kita di sana..
Kita tidak ditakdirkan untuk bersama lebih lama dengan mereka kerana mereka lebih awal dipanggil olehNya
tenang.. bila hati meyakini, tempat mereka sekarang lebih baik dari sisiku, sayangku
kerana ibu belum tentu dapat memberimu jaminan setinggi itu..
Ya Rabb.. terima kasih atas 'hadiah' ini..

Wednesday, November 11, 2009

korang penah pakai helmet?


dulu kekecik gua pakai helmet bogo biasa tu je.. visor pu tarak.. ada 'awning sikit je, tu pun kdg2 takde

aisyah pun ada helmet otomen

sejak naik motot, Tb belikan gua helmet baru, cap sol, ke scl ke wa tak sure

full faced,, erkk 90% kot. sebab takde tempat tutup mulut tu.. alah mur mur je

lu tau je la, helmet tutup muka ni mahai nk mammp


tadi gua pau budak cleaner opis, minta sabun cuci dia sikit

mau gilap cermin helmet gua.. dah lama tak cuci rupanya, selama ni ku ingatkan pagi2 mmg berkabus hehe

so sikalang dia sudah cantik.. liplap2

tgk tu, afa flash lagi, bersinar-sinar fm


masa mula2 pakai helmet, perasaannya sama cam mula2 pakai spek

gua selalu lupa ada benda 'depan' mata gua. selalu bila nk cucuk mata akan tercucuk cermin

paling masalah bila gatai telinga.. aduhaiii seksanya nk tunggu sampai rumah

dan selalunya, masa tu lah jugak nk gatai2 kat kepala la, pelipis la, pendek kata tempat2 yg tak dpt nk dicapai pantas aje akan tukar mode kepada 'objek gatal' serta merta. elok sampai rumah dah buka helmet terus otomatik hilang gatai

tak ke gatai namanya???


pakai helmet ni leces nya adalah apabila puan2 tidak lagi dapat menggayakan tudung2 pesyen terkini.. pendek kata jgn harap lah nk pakai tudung ikin ka akon ka munatakmurah ke.. sila lupakan niat anda kerana kalau bertekad nk buat juga, kesudahannya adalah sgt tragis..

tudung anda yg sepatutnya keras kejung terletak elok kat depan itu akan terpeleot dan patah awningnya.. huhu.. menangis tak berlagu lah jawabnyaa.. nak pulak tudung mahal haa lagi kuat nangiss..

pakai saja tudung pesen yuna atau binda, atau tudung syria yg akan membuatkan muka akan sebulat bulan penuh.

tp takpe.. kalau puanpuan gigih nkpakai juga, saya sarankan bawa tudung spare ke opis. dah sampai tukar je

helmet Tb sekarang ni pun ehsan kedai welly masa beli motor dulu
sian gak tgk dia pakai tu, sebab agak berat
besok luasa ada rezeki lebih bolehlah kot dipertimbangkan proposal untuk pembelian helmet baru tahun depan secara bersyarat* hehe

Tuesday, November 10, 2009

Dearest Che TA,

This two songs dediated just for you....terima la walau pun bukan Mr Ana yang menulis liriknya....mana taknya..Mr Ana mu ini bukan lah seorang yang arif dalam bidang madah bermadah ni....

this is for You...

Kau boleh acuhkan diriku
Dan anggap ku tak ada
Tapi takkan merubah perasaanku
Kepadamu

Kuyakin pasti suatu saat
Semua kan terjadi
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Selalu bersedia bahagiakanmu
Apapun terjadi
Kujanjikan aku ada

Kau boleh jauhi diriku
Namun kupercaya
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Aku yang rela terluka
Untuk mu selalu


I swear to you
I will always be there for you
there's nothin' i won't do
I promise you
all my life i will live for you
we will make it through forever
we will be together
you and me.

Oh n' when i hold you
nothin' can compare
with all of my heart
you know i'll always be
right there

I believe in us
nothin' else could ever mean so much
you're the one i trust our time has come
we're not two people now
we are one
yeah
second to none
forever we will be
together a family
the more i get to know you
nothin' can compare
with all of my heart
you know i'll always be
right there

forever
we will be together
just you and me
the more I get to know you
the more i really care
with all of my heart
you know i'll always be...
and you know i really love you
nothin' can compare
for all of my life you know i'll always be
right there


Che Ta...You 'll always be right there in my heart my soul.......forever and ever...insyaallah.....

hello mommy

well.. teringat masa ku mula2 pregnant

excited?

more to sexcited sebenornye haha

takdelah.. atleast i'm halfway to complete myself as a woman

of course antara perkara utama yg difikirkan adalah bagaimana saya mahu menjadi ibu yg baik untuk anak2 saya, supaya at the end, mereka akan turn out to be the greatest child,

kerana anak itu adalah amanah Allah.. imagine, its a big responsibility!

because of that i dun really worry err how to say this eh.. worry pasai what (brand) to spend on them. im not really brand concious, asal cantik dimataku, fit my cost-benefit analysis, boleh aje

i more worry about how to raise them, to educate them, how to be good mummy yada yda..

sure, tipu lah kalau ku ckp ku tak excited tgk brg baby yg comey2 lotey tu eii gerammmm

so as early as 5 mth ku dah getik nk beli brg

og kos la benda pertama nak dibeli adalah baju baby hihihi.. gigih kan?

sebab hubby tak kasi, so beli diam2 masa kuar dgn opismet, pastu balik simpan baekkk punya..ikiki!

tp takleh tahann.. bila dah ada tu, kejap2 nk buka tgk, kira cukup ke tak, pastu lipat, simpan balik

esok buka tgk kira lagi..

hubby geleng2 pala je tgk.. nasib le kena gelak pun mummy tahan je laa!

tgk baju senyum sorg2.. perasaan melayang2..

pastu bila hubby pun ok ja laaagi lah laju masuk gear kan.. hehe


org kata bila anak lahir esp kat zaman sekrang ni mmg kena siap $$$

walaupun org kata setiap anak itu membawa rezeki masing2.. stil its up to the parent utk mencari dan menyampaikannya pada si anak..

belanja of kos akan bertambah..

in fact masa dlm perut lagi dah kena kuar utk mcm2

kenapa tiba2 entri pasai ni?

sebab ada org terdekat dgn ku bakal menjadi ibu hehe

dan juga didorong oleh entri ini..

tp ni bukanlah ada niat hatred ke dengki ke, cuma nk bgtau, i came from the other side of the world apart from her.. and this is how i survived..(and many more joins me in the same battle i believe) terpulang la, ikut selera masing-masing..


so, meh kita tgk what i spend (sori ku lost track how much exactly i paid, maapkan daku, its postpartum amnesia)

1. check perut every month : RM80 average. ku check kat pusrawi KD ja. seken time kat s.alam dlm RM35 - 100 tgk la ubat byk ke tak. check perut masa aliya opis bayoo

2. kos bersalin : aisyah R2k+ ada history so pejam mata kumpul $$ utk jumpa dr pakar. aliya : RM1+ tp opis bayar

3. baju mengandung - ku tak byk beli, mostly beli blouses yg akan ku boleh pakai wpun tak preknen. luckily i was blessed with small belly so simple blouse yg kembang2 kat bawah a'la Eja fits me well. ku juga beli jubah je.. selamatt! cuma 2 maternity blouses sebab teringinnn sgtt nk merasa hehe. bajuku murah2 je, beli kat jusco mostly. then ada kawan bag belly belt, so tayah beli maternity pants byk2. ku pakai suar getah je hehe

4. belanja masa dlm pantang : mak tanggung tp wa hulur2 gak ler. upah urut dlm $60, duit makanminum, bil api air campor penatlelah mak jaga sumer - pricelesss ececeh..

5. kos akikah dlm $1k termasuk kamben/kibasy dekat $500 sekor. buat kat kg, murah belanja, meriahpun meriah.. buai buat sendiri, tayah upah pak abu ke seri andam ke.. baju gon anak2 mak mertua sponsor..

6. stoler - ku pun ada 3.. mula2 beli sweetcherri je, beli kat jusco. masa tu sale, dan SA dia tersilap punch discount, sudahnya ku dpt stoler cw matching baby carrier under RM300 ja. berbaloi wpun cap tak seglemer import mali.. seken and 3rd stoler beli masa lelong kat mydear, umbela stail RM20, yg 3rd tu tokey dia (dah gemulah dah pun) bg pree. tp tak penah guna pun sebab takda bumbung, ingat nk guna sorong baby kat tmn depan rumah je tp tak pernah tercapai hajat. end-up yg umbela tu yg selalu guna sebab : ringan dan kecik. masa tu naik keta kancil je so leceh nk bawa stoler besar, penuh belakang tu! lepas tu dah rosak sikit, so terpaksa beli baru yg lebih kurang gitu tp rega dlm $50+. now aisyah dah besar jrg bawak, aliya pun tak suka duduk dlm tu. untuk aliya mmg tak beli sebab acik fifi bg pakai anak dia punya, stoler SC yg ala2 quinny tu hehe. tayah beli mahai2, SC pun dah byk design cantik2. nk murah lagi tunggu je mydear wat sale, sana pun byk cantik2 dan durable.

7. baju anak - biasa ku borong baju budak2 ni masa sale hytex, pureen, masa ni mmg giler ahh, selai buleh dpt <$5 (tp ku notis rega dah makin naik, la ni dah takde baju selai $1!) cuma kena rebut2 dgn org.. takde la korang nk duduk goyang kaki tunggu personal shopper dtg tunjuk barang kat korang.. tp berbaloi lah ku rasa sebab nk buat pakai basahan kat rumah je, bukannya buruk sgt pun, lgpun budak2 kan cepat besar, ada je baju yg baru 2 3 kali pakai dah tak muat..sayangg. nk jual balik pun sayanng.. memori tu..
kalau nk baju brand sikit ku pegi ikano je, dpt lah anak aku merasa baju ada cap omputeh.. tak kisah la reject ke apa, janji boleh pakai..quality elok, dan yg penting superduperkiut
kdg2 ku cari gak kat uptown ke mana2 ada org jual, ebay ka.. so boleh la ku beli baju gap. bukan tak mampu beli kat butik, tp at that price baik ku beli baju mak dulu hehe. kalau kemaruk sgt ku tunggu je gap wat sale..
baju cap tesco pun kalau cantik, kain elok ku beli yo.. mcm baju tido budak baru $4.99

8. menan anak - beli biasa2 ja. yg penting ada educational value dan help develop kreativiti anak.
to me, mainan buat sendiri lebih effective. i dun by yg cap ikan tu ajek, cina mali pun takpe as long as it delivers, and anak ku happy. luckily both anak aku suka buku dan kaler, so that's wat most of their toys are made of.

9. baby cot - beli playpen utk aisyah, again SC masa sale kat tesko or kapu ku tak ingat RM99 je. guna kejap jek sebab aisyah and aliya prefer to sleep bwh ketiak mummy, and mummy sgt malas nk bgn 60x tetengah mlm nk bg susu (tp padan muka mami sampai sudah anak2 taknak tido sendiri..! hehe) so otomatik depa share watever cadar mak depa sleep in.. so i had dalam 1 spare sheet je la kot for tilam baby..
saje. kdg2 saje syiok2 nk berangan make-up katil baby wpun anak tak duduk pon dlm tu..letak mobile bagai.. hehe

10. pam susu - ok yg ni ku sokong kalau nk beli yg elok sikit, whic means akan cost u more lah.. sebab ini investment, u pay more but u can save sebab tayah beli susu tin
memula hubby ku beli bateri operated cap pureen $89, pakai sekejap, then ku beli avent $199. botol dia mahal gak dlm $35-40 kot dunno tak ingat. pastu beli thermal beg $88, senang utk bawa susu masa kuar jln. pastu pam ku ilang sebab bg org pinjam.. masa aliya ku kena beli lagi. this time semangat nk pam susu so beli avent nye set out and about, pastu ada kawan nk letgo spectra, ku rembat jua. ni utk pam kat rumah. alhamdulillah berbaloi jugak beli walaupun ku cuma pam sampai aliya 8-9 bulan gitu sebab aliya taknak minum susu dlm botol.. only lately baru tambah susu tin utk aliya.

11. botol warmer streriliser segala tu ku tak beli pun - panaskan susu rendam pakai air panas je. even doktor pun takde nk strerilise botol susu anak depa 24hr. in fact kalau jaga sgt pun imunisasi anak tak berkembang.. haha alasan org takde duit. alhamdulillah anak2 ku sihat walafiat. tp botol susu dulu ku beli yg mahal, masa tu siries ku ingatkan botol mahai ni elok sgt lah kalau nk banding dgn botol murahan. rupanya sama je.. still tak digalakkan guna lepas 3 bulan.. huh? wat pe nk bazir2 beli mahai tp buang gak akhirnya?? so utk aliya ku kurangkan beli except a few avent bottles utk senang pam&storage. tp lepas tu dok terai mcm2 botol sebab aliya susah nk menyusu botol. sudahnya dia nk outing dr baby, which fit nicely kat botol biasa je. again, jimat! dulu ku beli good quality botol and cups utuk aisyah tp now ku pakai sipping cawan plastik satu pack 6pc/$12 je kot gitu.. senang..lgpun dia dah besar.

apa lagi eh..

12. bath tub/seat - ku pakai giant punya, sebijik mothercare but only cost me $15

13. diapers - well yeah u never know what skin ur child would have. nasib ler kalau dpt anak yg sensitif mmg kena pakai yg mahai2.. alhamdulillah anak i both okay. aisyah dulu i beli pamperss yg kaler oren sebab masa tu sokmo ada promo price RM28+ utk M66. alternate with huggies/drypants. drypant pun okay, tp sebab gam dia kuat sgt,(actually elok so that budak tkleh buka sendiri :p) tp kalau silap takleh lekat dah. i vote for refastenable tape like huggies n mamipoko. kena rajin belek2 brocer supermarket dan tgk iklan to know where to get diskaun. again it depends kat budak n your preferences.
note: u may want to opt for washable diapers. Save the environment!

14. stretch mark cream - alhamdulillah me tak byk problem, but if u did, ramai org saje bio-oil, or better u can help yourself with prenvention steps - sapu olive oil selalu kat perut, peha, montot. but be cautios ada org ckp kalau byk sgt boleh affect baby. i dunno, u gugel yourself.

15 baby sling - memula beli cap SC jek.. ok, selamat je anak ku, laki ku pun happily dokong.

16. baby high chair - ikea marii $49 masih utuh sampai hari ni

its the value of money im talking about. yeah duit boleh dicari, dah penat2 cari, i wud rather make the most out of it.
rather than spent your hardearned money on benda2 yg tak berapa perlu, ku rasa paling penting is to prepare for their savings, education plan, insurance and all..
ada org ckp 'budak2 ni bukan tau pun baju cap apa depa pakai, stoler apa depa naik, tu sumer mak bapak yg lebih2 ko ingat budak tu kesah ke stoler dia ada saspensyen ke tak?'

and memetik kata opismet ku 'gave two things to your child : roots and wings'


apa2pun, tepuk poket tanyalah hati.. kalau mampu tak per belanja lah. in fact menggembirakan anak2 terutama anak pompuan besar pahalanya. membelanjakan harta untuk keluarga adalah sedeqah yg paling utama.

4 LELAKI CONFIRM

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. ..

Dah lama tak kontribute kat blog che ta.....
Dalam tengah kusyuk belek email2 yang selalunya di klasifikasikan sebagai junk....hati dan jiwa Mr Ana tak tenang seolah2 terpanggil tuk kongsi tentang perkara yang benar...


Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:





1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya member kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)



2. Suaminya


Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)





3. Abang-abangnya


Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas.. kau juga akan dipertanggungjawabk an diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)



4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya.. .maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabk an di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)


Lihatlah.... .betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah S.W.T;

"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu... ."


Maka ini adalah salah satu sebab kenapa para suami kekadang agak kontrol pasangan dan anak2 perempuan mereka.....
bukan saja nak kuasa....tapi bak kata dialog dalam spiderman oleh uncle ben.."greater power cames with greater responsibility'..lebey kurang la kot..dan bukan lah selfish sebab nak masuk sorga.... kalu boleh tu biarla masuk semua sekali...dan takla keciwa bagai nak rak masuk neraka walaupun ibadah lain tak pernah tinggal...kan ...

jadi marilah bersama2 menjayakan misi masuk ke surga....
akhir kata dari Mr Ana...berusahalah bersama saya.... USAHA TANGGA KEJAYAAN...