Pages

Thursday, December 30, 2010

Malaysia Boleh Lagi!!

YAAA....ITU YG KITA NANTI2 KAN

TERIMA KASIH PEMAIN BOLA HARIMAU MALAYA

NASIB BAIK ANDA MENANG

KERANA AKAK BULEH CUTI ESOKK

TAYAH AMIK MC

YIHAAAAA!!

thing is, akak tak amik pot pun piala apa korang menang
berapa tahun dok tunggu bla bla bla
sapa tendang bola kasi gol
or how many gols u had
either u win it by penalty or what
as long as u play diligently, penuh intergriti

Gaya, Mutu, Keunggulan.

yg penting, esok aku cuti
sian org ostolia dan org singapora itu tak cuti lah eh?
err tp gaji triple tu kita share2 la..kasik 1/3 buleh?

Wednesday, December 29, 2010

2011 wish list

lagi 3 hari nk masuk tahun baru
masa utk membuat senarai angan2 tahun depan
kalau ikut hati 40 mukasurat pun tak abis list aku
tp utk hari ni aku citer pasai kenderaan harapan dulu lah ye
yg lain2 tu ada yg termasuk impian gelap, shhh takleh disclose!

bila dah anak 3 mula la keta 5 tempat duduk ni rasa 'kecik' je
nak pulak anak dara 2 org tu dah tak betah duduk kena ikat
kalau ikat pun dah pandai buka sendiri pulak heii
time baik 2 org tu  kemain bergelak bergurau senda jerit2
bila gaduh mula la tendang tampar adik kakak
mmg gamat lah
mula la mak dan apak rasa cam nk kena hapgred keta besar ni hehe
takpe berangan dulu
kerana angan2 itu langkah pertama kejayaan insan
wakakakka

ehem.. ni idaman kalbu Tuan Besar.. tp rega mak aii.. baik beli incik alfad je terus! akak kalau mpv kecik ni buleh la tahan lagi, kalau besor sgt > gayat!
 

aha bila beli keta besar.. kena beli keta kecik utk mami bawak gi keja ngan pi pasar (bila masa tah nk gi pasar tu haha) akak tak kisah, keta mini ke woksegen pun takpe... amacam bang ajies? ada brannn?

satu hari tu bila aliya+aisyah dok bising2 kat belakang ku ckp
'eh esok mummy beli lori kotak camtu je lah eh..
sukati korang nk melompat kat belakang tu..
nak?
aisyah : yeaa!!! besnyaa!!
mummy ngan abak dok depan, aliya and aisyah dok belakang tu ya!
wahh suka pulak!
senang kan?
nak soping barang kat giant ke, ikea pun sonanggg
buleh buat side bisness lagi

Di mana aku dalam ini pilem?

KEBAHAGIAAN SEORANG SUAMI


Seorang lelaki telah berumah-tangga dengan seorang wanita solehah. Hasil dari perkahwinan ini pasangan tersebut telah dikurniakan beberapa orang anak lelaki dan perempuan, kehidupan mereka sekeluarga sungguh bahagia dan sejahtera.

Si isteri sewaktu hidupnya, adalah seoarang wanita yang beriman dan bertaqwa, berakhlak mulia dan rajin beribadah, ia juga adalah isteri yang setia dan taat kepada suaminya, seorang ibu yang penyayang dan sebaik-baik pendidik kepada anak-anak-anaknya.

Rumah tangga yang indah ini kekal selama 22 tahun, sehinggalah si isteri meninggal dunia. Setelah jenazah si isteri diuruskan dengan sempurna, disolatkan dan dikebumikan, maka semua ahli-keluarga, saudara-mara dan kaum-kerabat berhimpun di rumah si suami untuk mengucapkan ta'ziah. Kesemua yang berhimpun itu mahu mengucapkan kata-kata yang boleh meringankan dan mengurangkan rasa pilu dan kesedihan si suami kerana kehilangan isteri yang paling dikasihi dan dicintai.

Namun demikian, sebelum sempat sesiapapun berkata-kata, si suami telah berkata: " semoga tidak ada sesiapapun dari kamu yang mengucapkan ta'ziah kepadaku sebaliknya dengarlah kata-kata ku ini."

Semua yang berhimpun terkejut dan terdiam dengan kata-kata si suami itu...

Si suami meneruskan kata-katanya: " Demi Allah yang tiada AIlah yang berhak disembah melainkan-Nya, sesungguhnya hari ini adalah hari yang paling bahagia dan gembira bagiku, lebih gembira dan bahagia dari malam pertamaku bersama isteriku itu.

Maha Suci Allah Ta'ala, sesungguhnya isteriku itu adalah sebaik-baik wanita bagiku, kerana ia sentiasa mentaatiku, menguruskan diriku dan anak-anakku dengan sebaik-baiknya dan juga ia telah mendidik anak-anakku dengan sempurna. Aku sentiasa bercita-cita untuk membalas segala jasa-baik yang dilakukannya kepada diriku. Apabila ia meninggal dunia aku teringat sebuah hadith Nabi (salla 'Llahu 'alayhi wa aalihi wa sallam);

"Mana-mana wanita yang meninggal-dunia sedang suaminya redho kepadanya pasti akan masuk ke dalam Syurga."

Tatkala akan meletakkan jenazahnya di dalam lahad, aku telah meletakkan tanganku di kepalanya dan aku berkata:

"Wahai Allah, Aku sesungguhnya redho kepadanya, maka redhoilah ia." Kulang-ulang kata-kataku itu, sehingga tenang dan puas hatiku..

Ketahuilah sekalian, sesungguhnya aku, di saat ini amat berbahagia dan bergembira, tidak dapat ku gambarkan kepada kalian betapa hebatnya kebahagian dan kegembiraan yang ku rasakan ini.

Maka barang siapa yang telah bercadang untuk mengucapkan ta'ziah kepada ku atas kematian isteriku itu, maka janganlah kamu melakukannya. Sebaliknya ucapkanlah tahniah kepadaku, kerana isteri telah meninggal dunia dalam keadaan aku redho kepadanya.. Semoga Allah Ta'ala menerima isteriku dengan keredhoan-Nya.


hakikatnya bukan mudah menjadi suami, isteri dan ibu/bapa
kdg2 niat kita baik, apa kita buat utk kebaikan suami gak kan
esp bila ada yg tak kena sepatutnyalah kita betulkan keadaan
tp suami mungkin tidak suka kita kacau aturan hidup dia
(mcm kes bini saleem tu kan.. org ngata dia mcm2 queen kontrol la apa la
i bet mula2 mesti saleem pun tak berapa suka
tp tgk la saleem sekarang)
ada org ckp, kalau isteri/suami buat perangai,
jgn marah..
sebab kdg2 Allah jadikan mereka mcm tu sebab kifarah dosa2 kita jugak
so renung2kan diri sendiri dulu
semoga Allah sentiasa beri aku kekuatan
untuk menjadi isteri yang sentiasa menbahagiakan suamiku, anak2 ku
beri aku kesabaran dan hikmah dalam menjalankan urusan rumahtanggaku
semoga esok2 aku mati.. org2 keliling ku tidak akan menangis tp menerima kabar gembira

Janji Allah itu benar
Mati itu benar
Syurga itu benar
Neraka itu juga benar..

sama2 lah kita..

Tuesday, December 28, 2010

Who will cry when I die?

last wiken was bit chaos
we initially planned to spend the wiken in JB, attending a friend's wedding
but elok we settled for the night i got a call from my sis
'Tok dah takde..'
Ya Allah..
susah nk percaya at first
so we rushingly pack brg, angkat anak2 masuk keta and vroommmm balik kedah
sampai rumah tok sedang elok, Alhamdulillah sempat tgk tok
masa tu belum mandikan lagi
nmpk muka tok tenang sgt
lepas mandi nmpk tok makin putih pulak
Alhamdulillah semua urusan dimudahkan
cuma kaklong tak sempat tgk sebab derang sampai masa org kg usung tok ke kg akhir dia..
being a very emotional one, kaklong menangis sampai nk pengsan

Aku ralat gak sebab dah lama tak jumpa tok
masa pas bersalin umar terus balik sini tak singgah pun jengok tok
sebab masa tu blom abis pantang
mak kata tok pon ada sebut nk tgk Umar..

sebenarnya tok tak sakit apa pun
sebelum2 ni ada la dia dok tak larat, sakit kepala gitu2 je
dia ada darah tinggi tp dia mmg jaga, dok monitor selalu
hari sabtu tu dia ajak anak cucu semua dtg rumah
ada makan2 buat bbq bagai
tok siap pesan kat maksu 'bawa tilam bantal sekali'
lepas makan tok pening, lepas kuar bilik air dia muntah
lepas tu nmpk mcm teruk, pakcik  bawa pegi hospital
kejap je, Tok dah takde..
org hospital ckp maybe tok tersedak muntah tu dah masuk paru2
mak ckp tok ada bagitau tok dah set aside some cash 'kot mak mati pakai la duit tu'
dia taknak susahkan anak2 katanya
kain, telekung semua tok dah siapkan.

looking back
kami anak cucu semua sayang kat tok
tp sebab semua dok jauh mmg jarang2 balik
time raya je pun nk jumpa
tok pulak mmg tak suka tinggalkan rumah lama2 jgn harap le nk ajak dia dtg rumah kita lama2
lagi satu tok mmg sporting tu yg anak cucu suka hehe
tp sporting2 pun aku ingat lagi tok kejar kitorang sebab mandi kat laut
dia mmg sayang cucu2 dia
cucu menantu pun dia sayang
abg ajies and abg long tu selalu dia sebut
marah dia kalau aku tak buat air kat abg ajies
dah buat air tu kena teman/duduk sama..
marah dia bila aku tak duduk teman abg ajies minum
kalau tgk amalan tok biasa2 je
mungkin sebab tok mmg jaga sgt suami dia, Allah beri dia rahmat dan mudahkan
lagi satu tok mmg berjimat cermat, bab makan minum, bil letrik
bukan berkira tp dia mmg tak suka membazir
tok mmg pembersih org nya
kalau beras, ikan ayam mmg putih melepak mcm pakai breeze hehe
tok pandai buat sambal belacan
ingat lagi ada sekali tu takde cili merah, so tok buat sambal pakai cilipadi semata
imejin la pedas dia
berasap2 pun tp semua org menteh kayuhh!!!
tok masak biasa2 je tp suka nk makan
esp gulai ikan tok mmg sedap..
agaknya sebab masak dgn kasih sayang.. penuh adab dan sunat2

Allah sahaja Yang Maha Mengetahui, dan Maha Mengadili perbuatan hambaNya

semoga Allah bahagiakan tok di dalam taman syurgaMu .. Ameeennn..

'bila seseorang perempuan itu meninggal dunia dalam keredhaan suaminya dan selama ia mengerjakan solat, syurga la tempatnya..' insyaallah

aku tak nangis pun semlm
cuma sebak sikit bila peluk mak dan makcik2
tp pagi tadi tgh drive teringat2
gugur juga airmata ini...

AL-FATIHAH
Fatimah bt Jusoh
1936-2010

Friday, December 24, 2010

my wish

i wish everyday is 24th Dec

jalan clear giler

cuaca sejuk nyaman

hujan ala kadar secukup rasa

and mood shoping di mana mana..

semua org in holiday mood

ujung2 tahun pulak pakat2 crossing fingers for bonuses

yeahh..

berry berry

alah ada ofer pulak
blekberi curve 788 yo..
pakej baru 98 sebulan
hmm

ku malas sebenarnya nk beri beri ni
sebab rasa cam tak guna pon
takde pekdah
dah la mahai satu bab
line dia pun mahai
extra kos lagi nk donlod emel semua
padahal bukan emel penting sgt pun
buleh je tunggu ofis buka esok
lgpun dah ada brodben, kat rumah
wifi lagi
mcm la bos dok cari kita 24/7
erkk kalau kena standby gitu kita pun rasa nk off je bb kan hihi
(tu bos bos ramai yg ngaku nk buat gitu)
harap nk BBM je pun..
oh mungkin perlu sebab now org dah tak ym

ekceli memula daku kenal BB from Judith Mcnaught
ke Jude Deveraux?
er judith kot?
masa tu tahun 90an gitu
tajuk tak ingat tp heroin dia veru the superbusy
dia ada laptop, henfon and blackberry
ku pun mula la dok cari menda apakah ia
dulu2 selain hp cuma menda alah yg beep beep tu apa eh? yg bgtau ada msg pastu kau kena kol tanya apa dia
tp belum tersebar secara meluas di KL so mmg tak berapa nk buleh byg cemana ropanya
in late 90's rasanya maxis yg perkenalkan BB.. giler gabakkk..
terus rejek haha
dan mahai giler
tak silap 2k++++
masa tu org mesia tgh giler HTC, HP dan segala PDA phone

wpun sekrg BB dah semakin slim
daku stil tak nmpk keperluan utk diri ini ber beri beri
sebab ku rasa BB hanya utk org yg sentiasa tercirit birit
nk cepat dan terkejar2 je
utk daku yg mmg sokmo berak batu je cukup la tetapkan iman pada iphone
mcm bes je iphone.. anything from mac really surpassing expectation eh?

peace!

Thursday, December 23, 2010

My Secret Pink Fantasyy

ehemm..
dengaq kata en ajis nk upgred
agak2 la kan..
kot dia duit banyak (ameeennnnnn...!) tayah la trade in incik kawa dia
pass je kat akak hehe

akak dah berangan
kalau dpt kat akak
akak nk cat baru
kaler hawwttt pink *pheweitttttt
muahahaha
sesatunye ninja pink kat kl ni

cantik tak ?
cantik tak?
ni pun comey gak kan?

kalau dah motor kaler pink, drebar dia pon haross la pink gak kan?

ni pun okay gak
tayah pakai helmet

so bewareee ollss..
pink ninja is coming to rawkk the road..!!!
kalau nmpk kat jln tu honk2 lah ye
tp jgn ler kecik ati kalau akak tak lambai
mmg takleh angkat tgn sebenarnya
tak pass lagi nk bawa motor sebelah tgn

tapi tatau le biler

pasai jgn kan nk bawak, nk tolak motor pun tak larat haha
kaki pun tak sampai tanah!

** All pictures are courtesy mr google

phewiitttttt..

if u must know


me and abg ajies
we treat each other like how we malaysian treat our local artiste
dari jauh dok la igau2, rindu rindu
tp bila nmpk artis kat supermarket darijauh dok usya kemain

'weh weh fasha sandahh youu..'
'hoh dgn sapa tu??'
'alah tak mekap pun? '

sebaldi komen.

tp bila selisih sebelah bahu dan dan buat tak kenal hahaha
konon2 'ala i takat artis malaysia ni tak heran laa..'

la la lala...

tp sempat tu dok tet tet blackberry update fb
'me shopping wif fasha kat pavilion'

me and abg ajies?
bila tak jumpa rindu2
dengar bunyi keta/motor (tgk sapa sampai rumah dulu) riang gumbira kembang kuncup hati
tp nmpk muka je buat cam takde perasaaan..

masalah kah?

Wednesday, December 22, 2010

Cuti kah Dikau?

ujung2 tahun ni
semua org sebok bercuti eh
akak jugaakkk jadi penunggu ofis
udah2 ler tu..
dah cuti 2 bulan stret tak cukup lagi kah?

bukan apa
akak mcm biasa berkorban la ya
kasi can org2 yang anak somi bersekolah bercuti pulak
akak ni bila2 masa je buleh cuti

lagi pun abg ajies kau tak cuti
so nopoin akak nk amik cuti berjalan sensorang
eh sapa ckp kalau cuti je kena gi jalan?
dok je la kat rumah godek2 mesin jahit yg abg ajies baru beli tu..
boleh gak buat baju baru kat anak patung..

Monday, December 20, 2010

lagu apa?

kalau dulu lagu tema besday anak beranak haji anwar adalah Allah Selamatkan Kamu

dengan ini saya mengumumkan mulai tahun 2011
lagu baru besday anak beranak adalah..

;
;
;
;
;
;
;


tangan jgn lupa ya!
kasi hayun lebih2 sikit

Saturday, December 18, 2010

walk you color

sempena besday aliya hari tu, mak apak dia bawa aliya dan kaklong dan umar semua2 jenjalan kat EMpire
no idea wat spesel thing to do
until we saw this litel shop
its an DIY art shop
ala main cat2
elok gak kan bagi budak2 belajar main kaler
ekspresi diri giteww..
kat situ macam2 bentuk kita buleh pilih
pastu pandai2 la pilih kaler ikut kreativiti sendiri
price range from 9-puluh2 hengget
ikut saiz.
harga dah termasuk kaler dan berus. tp berus kena kasi balik le..
oh makanan dan  minuman rega asing yee!

utk anak2 ku yg belum aqil baligh tu kitorang pilih ladybird. mcm senang nk kaler


Anak2 dara Encik Ajies  mmg suka la bab cat mengecat ni.. tgk.. sampai ke meja semua nk tolong kaler kan

Liya.. tgk ni.. kaklong kaler pejam mate yo...
final result lebih kurang cam atas tu je la.. hihi
dah abis cat nnt tokey dia akan keringkan dan letak glitter2 sama polisher kot. so nmpak semenggah gak le
note : aisyah punya nmpk cantik sebab abak yg buatkan!! mami tolong Liya 'sikit'2 je. hehe

umar punya turn tunggu lain tahun ya!!

Friday, December 17, 2010

Sanasitusini

kita selalu dengar org ckapa kalau nk berjaya kita perlu duduk bersama2 golongan yg berjaya ni.
makna kata, we need to associate ourselve with those successful people.
kalau kita nk jadi hebat, kita kena tengok org yg lebih hebat dari kita
bukanlah maksudnya kita kena pandang rendah pada org yg kurang berjaya pada mata kita
di ulang 'pada mata kita' ya.. mata kita ni kdg2 kero
tak semua benda mata kita buleh  nampak..ada gak kdg2 tu kita buat2 tak nampakk..
melihat pada org yg lebih dari kita sebab nk jadikan ia sebagai teladan, dan juga semangat utk mencabar diri sendiri. like, kalau depa buleh awat kita tak?
ckp senang la sebab kawan2 kau semua org besar2 .. keja kampeni besar for sure la keliling dok nmpk bos2 besar je.. abis kitorang yg keja kat penjara, pusat pemulihan dadah ni cemana? tak de can lah ek?
bukan mcm tu la dik..
sekali lagi saya ulang 'apa yg kita lihat'
mungkin incik warden penjara rasa tak seswai sebab hari2 tgk org 'jahat', loser.. etc
hari hari berkawan, bagi makan depa je macamana nk maju?
pada saya itu tanggungjawab besar
kalau di keliling anda rasa tak ramai org yg 'berjaya' apa kata kita pakat2 tolong angkat mereka jadi org yg berjaya
jadi secara teorinya secara otomatik anda akan dikelilingi oleh org yg  berjaya.
lojik?

jgn pandang org takde mata
jgn sempitkan fikiran dgn menganggap hanya duit berkepuk, beribu downline dan muka licin bercucuk vitamin c tu (je) tanda kejayaan. eh saya tidak maksudkan sesiapa.

kejayaan itu lebih  luas maknanya.
berjaya sebagai hamba pencipta - sentiasa menjadi hamba yg terbaik, memberi yg terbaik, sentiasa mendahulu Tuan dari segalanya
berjaya dalam pekerjaan - sentiasa buat yg terbaik tanpa mengharapkan bonus lebih dari nam bulan dan tak kecik ati bila kawan yg 'tak seberapa' (pada mata  kita) yg dpt naik pangkat dulu.
berjaya dalam keluarga - berjaya sebagai imam dlm keluarga, mendidik keluarga supaya mereka juga menjadi org berjaya, berjaya membawa kebahagiaan dan keserasian dlm keluarga, menjadi suami/isteri yang sentiasa dirindui pasangan dan anak2 tanpa perlu bagi makan nasi berwap spesyel, berjaya menjadi suami/isteri yg sentiasa merasa cukup dgn pasangan.. eh byk pulak
berjaya dalam kehidupan - bila tidak perlu bergantung pada org tetapi bukan sahaja mampu menjaga diri sendir tp menjadi tempat org bergantung. mcm pokok yg tumbuh besar, tinggi dan teguh. boleh jadi tempat berteduh, boleh buat rumah pokok, tempat gantung buai..
paling penting
berjaya memenangi diri sendiri dalam perang melawan hawa nafsu..

apapun,
saya percaya, semuanya bergantung pada kita
how we see the world, and the life within
tak perlu ubah dunia utk hidup lebih bahagia
ubah diri sendiri
ingat satu je,
the world revolve around yourself
not otherwise.
so, ultimately, you'r the one that has the power to change.

sekian moga bertemu lagi esok lusa.
salam jumaat u olssss...

mami saya kata hari jumaat kena pakai baju raye
tp saya taknak pakai tudung, saya nk pakai baju raya je
sebab kalau pakai tudung saya kena ngaji
saya taknak ngajiii...
saya nk ngaji kat rumah dgn mami  je.. eh mami eh?
Iya?
yee.. aliya pun ngaji gak, kan?
ah ah..!

Umar?
ye.. umar pun ngaji
semuaaa ngaji.. ok?!


yeayyyy.. saya pun nak ngajii!!!

Thursday, December 16, 2010

hmmpphh

kiut kan?? mcm teringin nk beli utk umar
kot2 lapor tgh mlm tayah bangun buatkan susu
kau hisap diri sendiri je lah wakakakkaka

ni yg leceh facebook ni memacam org jual
tadi tgk yg ni pulak..

great birthday present eh maklong/makcu/aunties sekelian??
hahaha
sila beli 2 ya!
eh 3 pun takpaaaa...
dun wori mami and abak beli sendiri
we had our own Pillow Book hehe

Wednesday, December 15, 2010

kalau bapa borek anak rintik, mak belang2 eh?

Radas : 2 bakul baju baru basuh blom berlipat
time : mesti lah taim mummy sebok nk lipat kain kan

Langkah :
1. memula buang baju2 dari bakul
sepah aje merata2
'oitttttt!!!'
ok ok mamii.. buang separuh je
bes gak ada kusyen
2. masukkan diri anda kedalam bakul
3. pretend konon2 anda sedang memandu

aliya kat depan ya.. aisyah kat belakang eh

background sound efek:
wuuu wuuuu wuuuuuuu...!!

'aliyaa!! cepat jalan dah ijau tu!
uh uh.. wuuu wuuu
toleh belakang
'Jem!'

'oh ok!
jap eh aisyah nk isap rokok..."


ABAKKKKKK!!!

#%^%&*^&*%##$!@#!!!!!

Thursday, December 09, 2010

mat gian

dah lama abg ajies tak ikut ride eh
asek2 la ckp AKU yg tak kasi
ewahhhh
mana ada tak kasi.. kurang restu jee.. hehe
dulu aliya kecik susah la takkan nk tinggal akak terkontangkanting sensorg
cukup la dia tinggal akak 3 4 jam pi mesyuarat tehtarik akak dah meroyan
nk buat mcmana.. time tuu la jugak anak2 nk demam la sakit la buat perangai la
ni dah bertiga lagi le tak cukup tangan nk kendong sorang2
dulu masa akak preknen dia pun tak sampai hati nk tinggai akak, ye la abg ajies kan suami misali yg menjadi contoh teladan pada handai dan taulan..
semlm borak2 dgn abg ajies, dia kata dah gian sgt nk naik motor jauh2
jgn kata abg ajies.. akak pun gian gak hihi
akak ckp tak kisah la kalau dia nk ikut ride tp jgn la lama2 sgt
takat satu mlm tu buleh lagi kot, BUT kalau nk tinggal anak bini tu pandai2 la plan
paling penting kena arrangekan sapa nk teman akak kat rumah, pastu isikan stok dlm peti ais
kot nk masak sesiap pun elok gak, akak tolong reheat je karang hehe.. paling2 tinggalkan wang kertas dan nomot tipon kedai  makan segera
pastu sila pastikan stok susu lampin anak semua cukup sepanjang peninggalan
nk cantek lagi sebelum bertolak tu abg ajies bolehla tolong basuh kain baju dan lipat sesiap, cuci toilet atas bawah, cuci longkang tebas rumput cat rumah tebang pokok depan pagar bla blablabla
barulah akak boleh  beriadah bersama anak2 dgn riang gumbira tanpa kekangan tugas rumahtangga hahaha
baru ada semangat nk kasi tanda ingatan tanpa batasan ;-)

sebenarnya kan
ku tau la abg ajies tu sogan sobonanya
sebab geng2 semua udah upgrade
hihi
sabar ye abngku.. tahun depan kita revise bajet tgk mana boleh ejas lebih kurang

psst:

kenal sapa ni?
ya betulll!!!
ku dengar dia skrg bercita2 nk beli motor gak.. tp apak dia tak kasi
kalau dia beli
sure dia join kelab motor kan.. berapa sgt kelab motor kat mesi ni kan
mana ada kelab motor eksklusip utk geng artis je kan.. ala set2 nabil tu  kan

bila dia join kelab,
sure dia join ride
dah ada motor takkan nk gilap je hari2.. kena la test ride
bila ride takkan nk pakai gini kan>


kena pakai gini..




err
bang jies,
KIV dulu la nk hapgred tu eh?
tunggu perut ayang jadi camtu dulu la etlis..

Wednesday, December 08, 2010

Umar dah nk masuk 4 bulan.. kejap je kan?

baru je nk update pasai Umar.. tgk2 maklong lagi laju hahaha
takpe.. meh cilok gambaq maklong je la eh

GIrlsssssss... beware..
anak bujang gwe udah pandai senyum yaa..
suka dia kalau org agah
semlm ku acah dgn miki.. kemain dia ghenyeh hehe
pastu kemain nk bersembang.. akhaa..akaa.. kaa
tahapa dia ckp.. aku iyekan aje..

ptg tu dia mcm merengek tp ku malas nk dukung ke luar
sudahnya ku letak dia ngadap ke tingkap je
waahh kemain melonjak2 dia nmpk duniaa.. hehe


seronot bila tgk anak2 membesar..

Monday, December 06, 2010

mari berjalan di tengah bandaraya

pagi ini membuat percaturan berani setelah mengambilkira faktor esok adalah cuti umum satu malaysia di hari selasa, terus aku buat konklusi ramai warga KL akan bercuti  hari ini, maka di anggarkan kadar kesesakan jalan raya akan turun mendadak.
silap.
kerana takdir tuhan lebih terer.
ada bas tak semena-mena rosak di depan dynasty. maka ramai org terperangkap di mahameru-tun razak strecth.
tapi tuhan masih sayangkan aku.
buka radio tepat pada wktunya. maka sempat melencong ke bukit perdana. haha tatau mana itu  bukit perdana? sila gugel map.walaupun mula2 tak berapa nk percaya. ala laporan trafik era tu kadg2 dah berzaman masih dok habaq hat tu jugak. jln dah clear dok kata sesak lagi.. tp hari ini era mmg berkata benar.
memula hajat hati nk kuar ikut tun perak.
sekali lagi terbukti tiada skill catur yg baik. lupa pulak jln depan dataran di tutup. esok kan nk berarak maal hijrah you...
ciss.. punggahh!!
akak mmg fail la jln dlm kl ni. walaupun selalu mengulor ke jln tar pada hari jumaat tp selalunya jadi co-pilot tukang hulor kat drebar tercinta shj..
hmm nk masuk kg baru pastu kuar balik tun razak mcm kurang cerdik aje
aahhh teguhkan hati masuk aje jln ampang. ikut saja papan arah klcc.. harap2 tak silap lorong.
beria tekan minyak dgn gembira bila tgk lampu hijau
eh tak jalan pon? hmm ada polis trafik rupanya
laaaaaaamaaa gila okeyyy.. dan 2 kali ijau takkan tak jln lagi bang fik..?
terbukti firasat dan skil catur buleh tahan hebat kerana berjaya sampai ke ofis dalam timeframe biasa.
heh jgn pandang akak takde mata aaa..!

Thursday, December 02, 2010

KLIM 2010

hari2 lalu jalan tun razak nmpk banner KL Motor Show 2010
tertarik melihat umpan yg dipamerkan
yes, BUMBLEBEE in da hauuuusss!
they'r bringing the world most cute robotcar to town
wallaweiiii
walaupun daku bukan peminat trenfomer
tp kan,  macam teringin gak nk tgk bee in person
agak dia nk tak sain otograf?

courtesy from vrempire.com


owh, Batmobile pun akan diterbangkan khas jugak ke motor show ini
tatau la batman dtg sekali atau dia wakilkan kat pakcik albert je

tak sure pulak derang 2 org ni nk wat tiger show ke just nk dok dendiam kat situ
rugi la kan dtg jauh2 tak tinggalkan apa2 kenangan kat org kl kan?

pastu kan
ada hadiah toyota prius gak
tapi aku tak sure pertandingan apa yg ada
 so apa  lagi
jom sesakkan the most prestigious motor show in KL tahun ini
bila setat? esok 3 - 12 Disember 2010
afdal kan setat event hari jumaat?
sure penuh dgn awek2 berbaju senteng yg memerlukan perhatian so sila jgn pergi bersama teman lelaki jika anda seorang yg amat cemburu..

Cek Mek Molek

 bila naik keta dan aliya dok depan, abak suka nk nyanyi
'senyum lah.. senyum lah
ahaii cek mek molek..'

dan aliya akan tersengeh seronok kerana menjadi cek mek molek..
kendian abak akan nyanyi lagi
'senyum la senyum la ahaiii cek mek aliyaaa..'

aliya pun ketawa lagi dan tersenyum simpul
dan suruh abak nyanyi utk semua org
'long?'
'senyum la senyumlah wahai cek mek alonggg'
'umal?' <- yes she called Umar that.
'senyumla senyum lah ahaii cek mek umar'

then,
abak tanya  'mami?cek mek mami??'
"takkk.."
eh kenapa tak ? abis mami apa?
cek mok?
"aahh..!"

CISSSSSSS>>>!!!
meh aku juruskan aje 2 beranak ni

Tuesday, November 30, 2010

IF..

andai anak2 den aisyah and aliya tu lelaki, agak2 camni kot rupa derang eh?

selebet sama je cam aliya hehe

sama la kita suka naik tren!

retracing the old journey - a new experience nonetheless

guess i havent tell u how umar sampai to us
semua org tau aku dok kuar masuk spital je minggu2 akhir tu kan
tp takat dpt mc je la,, tak la kena tahan 2 3 kali mcm time aliya dulu
puncanya aku dah stat ada contraction. sakit seyy tp kejap2 je pastu hilang
so dok assume braxton je la
kejap..
aku lupa nk citer cemana eh..
citer pendek je la
di satu  hari ahad tu aku gigih kemas rumah
ha hambek ko pastu sakit pinggang kan
mlm tu aku ada rasa sakit2 so esok tu aku tak gi keja. TB balik baru pi klinik.
sekali gynae aku dr ummul tu takdek la pulak
since dah masuk zone waktu kecemasan aku pegi spital lain, sebab nk sedapkan ati check betul2
kitorang pegi SALAM pulak. eh mcm best pulak dr siti kat salam tu
dia buat VE (tak sakit tau!) batal posa den hari tu
tgk dah buka dlm 2 cm gitu, since baru 33w, dia terus jatuh hukum kena shot gua dengan dexa.. sadiss tul! nasib baik misi yg buat tu baik giler.. siap urut2 tepuk2 aku.. lega skit..

pastu dia buat surat rujukan ke SMC. aku request nk dr shahbaiah, sebab dr siti konpem ramai patient.
so esok tu pegi jumpa dr shahbaiah, dpt dexa sedas lagi huhuhu
from scan dr kata nmpk air ketuban mcm kurang sikit.
dia kata nk monitor aku, at the meantime will put me on mc till deliver. akak okay jaa
mlm tu tido kat wad, tp tkde contraction apa. aku kalau dok spital mmg sihat walafiat.
stil 2 cm tanpa perkembangan lanjut.
esok tu dc
dan esoknya macam ada rasa sakit tp sikit ja.. aku pun konfius sakit ke tak ni?
cuma aku dok dendiam tak gerak sgt la. sebab ku perasan kalau gerak je mmg akan sakit. so baring je la keja ku. dah la bulan posa kan. tp aku tak posa atas sebab2 kesihatan hehe
aku perasan mcm ada air kat spender. tp konpius lagi. kot discaj ke? tp ptg tu tgk mcm ada lagi. basah mcm air. bgtau mak apa lagi terus haa nk beranak dah la tu! siap brg kita pi spital!
aku pun pack le brg sikit2.. sebab dok rumah mak, brg baby semua kat rumah aku.. haruu! TB keja pulak mlm kang baru balik.
tp sempat lagi makan dulu sesiap haha. mak masak asam pedas pulak hari tu
masa tu dah petang, aisyah ikut gak kitorang pi spital. aliya tinggal dgn maksu
sampai spital terus masuk ER, tp contraction stil takde apa. dr suruh hantar ke labor room.
masuk LR tukar baju semua siap, tgk takde apa pun. dr suruh balik ke wad dulu
lepas buka posa baru dr dtg check.. sakit wehhhhh lama giler dia tadah speculum dalam tu sebab nk amik sample 'air'. Sah, mmg air ketuban. pastu dia godek2 pulak sebab nk check kat dlm.. mmg aku leaking.
since dr taknak amik risiko infection dia kata tunggu sampai esok, lgpun tgk masa scan baby dah 2kg.kalau tak sakit gak 'kita induce ya..' alahaiii ni yg lemah ni..
TB sampai dekat time nk berbuka.. sian dia
tp kesian sikit je sebab sampai2 je nk sound gua tak tunggu dia balik keja. eh?
mlm tu dok m cm tu gak.. no contraction. ada la keras sikit2 tp tak sakit. sempat borak2 dgn misi derang ckp kalau induce  mmg sakit ler..
mlm tu dlm kul 11 baru sempat pi solat isyak. siap solat lebih sikit + baca yasin seround sebab risau nk tunggu esok.. ingat nk lepak lama2 lagi tp tgk jam dah dekat 12 seram pulak aku dok situ sorg2 hihi
TB balik rumah jap, lepas tu dtg balik temankan bini dia yg tgh cuak ni. tp muka guwe menten rilekk sampai TB tanya betul ke u nk beranak dah ni? eh eh??
mlm tu TB lak yg stat sakit satu badan, dgn takleh tidonya
stat at 1 am aku rasa sakit sikit.. lenmacam je
sampai tak tahan ku minta painkiller. tp aku lupa yg aku dah partly in labor so boleh pulak buat2 terkejut bila nurse nk kasi pethidine.  ku ingat nk amik ponstant je
tp tak jalan dee... sakit makin kerap sampai tak berselang langsung dah ku rasa
tp stil dok konfius ni sakit nk beranak ke ape ni? mcm la tak penah beranak kan hihi
dlm kul 3 setengah gitu TB panggil nurse sebab tgk aku sakit sgt kot
nurse check pastu buleh buat kelamkelibut kat situ 'Eh eh dah boleh masuk labor room ni!' pastu tetiba semua org jadi kelamkabut. i was like apakeheii? tp sebab sakit sgt ku tak dulik dah lantak korang lerr
the nurse is literally berlari sorong aku ke LR.. aku lak sakit giler sampai takleh dok betul2, rasa nk berguling kat situ gak. nk diri panjat katil pun takleh. nurse pesan satgi bila sakit kurang cepat2 panjat okey!
terus rasa cam olahragawati pulak.
time gawat gitu dah tak ingat dah doa nabi yunus ke apa ka.. cuma sempat sebut Allah je. yg lain tu panjang sgt.
sorg nurse ni sebok la dok bebel bila aku mcm jerit sikit masa tak tahan sgt tu.. dok la ckp 'eh takmo camtu.. takmo!' mcm budak kecik pulak ku rasa. nak je ku jerkah dia ' mau ke tak mau sakit la oii'!
dah le aku tak reti nk sedut gas tu satu hal
memula ku pegang tgn TB tp pastu sempat lagi aku kesian kat dia karang aku grip kuat sgt dia sakit pulak
terus akak pegang besi katil je
tetiba akak rasa mcm floating.. pastu ada sora ckp 'just go with the flowwww..www www'
nope takde la gema2 gitu, aku ezejeret je.
sakit rasa cm kurang tp mencabar sungguh nk push
sempat gak la aku 'push' kan C4 kat nurse malang yg kebetulan dok belakang aku masa tu haha
ku rasa cam dah beria ku push tp tak kuar2 gak.. tp rasa cam dah kuar je the feeling so intense sampai  ku dah tak dulik contraction takde pun aku nk push jugak, i just want it to be over!
bila dr ckp heartbeat baby dah stat drop 'nk kena vakum ni'
hah?? no way im going to let u cut me
anak aku kecik je so harap sgt takde kena jahit
akak apa lagi gigih pulun sekuat ati push sampai kuar hehe
so.. at 4.am lahirlah anak ku.. sah lah lelaki. perjalanan  mencari nama pulak la pasni hehe
basically i was only been in the LR for 15 mins lebih kurang
tp rasa cam lama gilerrr
elok setel semua TB terus azankan sebab baby kena letak dlm inkubator. kaki dia pun terus baik. cam majik kan?
akak cuma sempat tgk gambar baby kat hp TB.
rupanya baby tak sampai 2 kg pun, 1.8kg jek. tgk nurse melenggang bawa umar ke NICU sebelah tgn mcm bawa anak patung je huhu
masa balik ke wad tu ku pening2 sikit, terus muntah kat depan nurse station. tp dok 'high' lagi sebok nk bercakap bertegur sapa dgn semua org kat situ haha
org kata the best time utk tido adalah lepa bersalin sebab masa tu ubat ada lagi kan.. tp akak lak takleh tido eiii geram sgt..! taktau kenapa..
geramm geram gerammm
sampai sekrang le aku takleh tido betul2

betul la org ckp bersalin anak lelaki  berganda2 sakit dia
siries.. mine mmg jenis yg sakit takde intermission dah. non-stop gitu.
nk kata serik tu tak la..
even now, tgk org preknen je eiii teringin nk lagi hahaha
bukan apa, cam bes je time preknen tu
dah la org semua sayang
masa tu la nk buat pahala kan? bonus berganda gituu..

LEX eh?

teringin nk naik slide?
takat slide kat mekdonel tak main la beb..
ni ha ada bran kalu meh laa try yg sini



*baby pinjam gambar eh hehe
memula tengokmenda alah ni kat EMpire Subang TB ajak lawan tekateki : menda apakah ia?
ku ckp slide laa, takkan lubang asap kot
tp awat lenmacam je? ke arca semata?
tp dia tak cayaa.. biasa la kan, tunggu kawan2 dia ckp dulu baru nk caya kann kan hehe
aikk marah ke?? hahaha
antara tekaan beliau :
' oh situ kan hotel, mesti tempat guest hotel deposit bag masa nk checkout, terus menjunam ke bawah, sep gaji porter..' hahaha bijak kan?

'tak pun, itu spesel service lif kot org yg mai shoping sini byk sgt beg shoping dan agak malas utk guna escalator terus je dump beg2 shoping korang  kat situ'
another bijak solution from the geniuse mind of my hubby.

thanks baby, ku baru tau kena caj $12
dah 2 3 kali lalu situ mcm nk try, but as u say it 2 kanak2 ribena itu sure mau turut serta.
biar abaknya yg turun dulu baru gwe ikut hehe

btw, para ister dan suami kena hati2 now kalau berjln2 di empire
jgn membebel tak kena gaya
silap2 anda bakal diterjunamkan sekaligus jadi pemegang sijil sebagai salah sorang penjunam slide terpanjang di malaysia ini.

 selamat menslidekan diri anda, dan

pesanan penaja untuk hari ini:
jgn biarkan diri anda dislidekan sesuka hati!!

Saturday, November 27, 2010

makan donat di petang hari

hmm.. DYMM keja la pulak
habis sabtu den dok rumah je lah
kain baju pun berkodi2 nk kena basuh lipat semua tuh
alang2 dah basuh semua tu kan
apa je yg tinggal utk ku pakai
aiseyy..

petang2 ni makan donut pun sedap gak kan
tp nak buat tak reti haha

tak pe la bang

ni je yg tinggal..

meh main suap2 nak?

Ouch!

Kita selalu ckp 'ye saya redhaa..'
tp adakah 'redha' itu setakat dimulut depan org supaya org tak kata kita ni org yg teruk sebab tak leh terima kenyataan?
setengah org mmg suka cover baik.. cthnya ada org terpijak kaki kita masa beratur beli tiket heri poter  kita ckp 'its okay' . senyum2 kelat lagi.
tapi dlm hati 'siap la ko.. aku ingat sampai mati!' mlm tu jugak satu mukasurat penuh kau memebebel pasal dia kat blog. siap wasiat kat anak cucu lenkali kalau jumpa keturunan org tu pijak balik kaki derang.

redha la sgt kan?
kalaulah korang jenis org macam tu
mmg patut sgt le kena pijak


aku nk ckp pasai benda lain sebenarnya ni tp apasal citer pijak kaki lak ni

Friday, November 26, 2010

Insan Cemerlang

apa beza antara org berjaya dengan org yg kurang  berjaya?
banyak.
sangat banyak.

tp hari ni saya nk bagtau satu je dulu.
ckp  byk2 pun tak guna gak. kang lupa

pagi semlm Che'gu Fazley bgtau dia buat research pasai org berjaya ni. dia tak ckp pulak research utk amik PHD sekrg ke yg dulu. Dia ckp, org berjaya lebih pandai mengatur dan membahagi masa dari org yg kureng. sebab tu mereka boleh buat banyak benda.
bukan sebab mereka dpt extra hours. Tuhan dah bg masa 24jam kat semua org, adil kan? ikut org la nk tadbir masa masing2.
jadi tuan2 dan puan2 ladies and gentelmen tukang batu dan tukang simen,
macamana nk mengatur masa dengan  berkesan?

1. pertama2 nya, ketahui prioriti anda.
setiap pagi, bila bangun tido cuba pikir apa yg anda nk capai pada hari ni
cth, listkan perkara2 penting yg anda perlu lakukan pada hari ini - bayar bil, masuk $ simpanan utk bulan ini, beli pencuci muka baru (make sure cap shahirah je hahah) potong kuku.. apa2 je la, semua sekali tak kira la kerja pejabat ke kerja rumah ke, kerja peribadi ke.

2. langkah  kedua - buat keputusan/pilih masa satu nk buat dulu, given all the opportunities and resources. cthnya boleh byr bil online je so buat buat kat ofis karang, tayah kuar. dah jimat masa. beli brg online kalau rasa2 tak sempat nak singgah kedai. pendek kata, set out your execution plan, fikirkan cara terbaik utk mencapai tujuan anda itu. its always about PLAN PLAN PLAN
pilih atau buat carta ikut kesesuaian masa, tenaga dan cara kerja untuk memastikan tenaga dan sumber alam diaplikasi secara optimum.
3. perkara no 2 diatas boleh dibuat berselari dgn perkara2 lain seperti mandi dan bersugi. so tayahla buang masa dok termenung terpisat2 atas katil!
tp ada org takleh camtu. derang ni takleh fangsyen atau pikir benda lain time duduk bilik  kecik, memang tak keluar le jawabnye..
ikut peel korang le, korang ni jenis mana, kalau boleh, buat. kalau lebih suka fikir masa driving, buat masa tu. kalau jenis kena duduk tulis, buat je la siap2 mlm tadi.
insyaallah, kalau dah setat gitu, kalau tak dpt semua, kurang2 3/5 dari list anda akan tercapai.
cuma makesure anda tak lupa pada mereka bila masuk keta atau terserempak dgn Justin bieber dlm perjalanan ke tempat kerja. eh ada ke polis trafik ada iras JB?

lepas buat planning harian, bolehlah melonjak ke level 2 pulak : plan utk seminggu punya

selamat mencuba!

Thursday, November 25, 2010

chinese tonite?

ok mulid mulid..
sila hafal untuk ujian lisan minggu depan ye

* found in facebook. dunno originate from whu

Love the way you lie

Just gonna stand there

And watch me burn

But that's alright

Because I like

The way it hurts

Just gonna stand there

And hear me cry

But that's alright

Because I love

The way you lie

I love the way you lie

I love the way you lie

Wednesday, November 24, 2010

in da house

ok korang mesti nk tgk Umar kan?
hehe mahai betui gambar anak teruna ku ini

jeng jeng jengg...
 ini lah dia budak tecit besar tapak tgn yg duduk dlm balang dulu..

.

.



.


.


dah besor dah anak teruna ku
tp sora rock, kalau nagis serak2 je bunyinye, sampai mami tak perasan pun haha

Besar besok nk jadi apa?

last wiken pegi menebeng kat rumah paknjang
kejap tak kejap gak le, lepas magrib baru balik
tu pun 'nasib' bini dia tak masak, derang nk kuar, sorang balik kg, sorang lagi nk pi melawat org sakit
kalau duduk dgn paknjang ni tak berejam tak sah
pasai dia punya cakap tak berenti
dah nama pun penceramah bebas, cakap mesti berdegar-degar hehe
tp yg penting cakap2 dia selalu mengajak org berfikir
dia byk idea - dari bisnes juta2, penyakit berjangkit, sains, fengshui, citer sejarah nabi, bab agama u name it semua on
kitorang borak pasai anak2. dia ckp la anak2 ni paling penting nk kena bina akhlak. kalau anak ada akhlak yg baik insyaallah mak bapak akan senang hati sentiasa - dari anak kecik sampai tua besok.
betui jugak kan?
kalau sekrg ibu bapa akan seronok dan bangga bila anak berjaya, A berderet, ijazah berderet deret.
tp esok2 bila anak dah berumahtangga bercucu ibubapa akan kurang seronok kalau anak itu kurang akhlak
anak kurang akhlak bila dah besar dan berjaya sure nk besar kepala, rasa dia lagi pandai dari  mak bapak, terlalu sibuk mengurus hidup sendiri sampai sanggup  mengabai makbapak.. tak gitu?
tp, kalau anak yg  berakhlak, insyaallah sentiasa bercakap dgn lemahlembut, senyum je memandang ibubapa
sentiasa ada di sisi mak ayah bila diperlukan atau tak perlu..
tak kisahlah kalau dia cuma kerja biasa2 ja
tp anak yg mana satu yg kita nak?
wang berjuta takkan mampu mengubat hati lara dek anak derhaka, right?
mak bapak lebih suka anak2 picit kaki sambil tgk tv dari tgk belen dlm akaun
ye tgk ada duit pun suka jugakk.. tapi kan ku kata 'lebih suka' tadi

tu yg aku dok fikir
nak antar aisyah pi tadika mana esok ni?
sekolah yg ajar nyanyi2 ke belajar baca doa, ngaji n zikir?
tadika yg sekrg ni walaupun tak seberapa (last time i checked they dunt even have a playground, no swing slide bagai ada ruang kosong berbumbung je) tp bila balik dengar juga aisyah baca doa ibu bapa, doa dunia akhirat, zikir2, fatihah, surah2 pendek..wpun tak berapa betul sebutan, atleast she has been exposed and familiarize dgn semua tu
yg aku dok ralat skrg ni dia tak berapa pandai nk eja lagi
belajar menulis membaca kurang sikit kot sebab jrg2 dia bw balik buku tulis, kalau ada pun ada kot 2 3 muka surat je
maybe cikgu tak push sgt sebab dia baru 4 thn. masuk kelas 5 tahun baru nk serius kot?
mak dia ni je yg poyo nk anak dia belajar quantum physic sekarang jugak2 sebab anak org lain mcm dah pandai sgt baca and spekong plus sebok buat konsert bagai

whic one shud i choose bila dok dlm kubur esok? anak baca doa ibu bapa atau twinkle litel star?

Monday, November 22, 2010

semlm byk benda nk tulih
tp hari ni lupa pulak
cuma ingat prt tetengah ja, tak ingat apa punca motip cerita pun haha

Golek jgn tak Golek!

SHAH ALAM 21 NOV - Sesi pemilihan cum latihan utk menghadapi pertandingan bowling 4-sebelah minggu depan telah diadakan  macam biasa (eh biasa ke?) di Plaza Alam Sentral. tempat latihan yang amat sesuai kerana turun lif je terus tadaaaaa sampai tempat menggolek bola.
Seperti yang dijangkan Che Ta berjaya mengekalkan rekod tanpa menang dan menten tempat tercorot walaupun pada mulanya mendapat saingan hebat dari biras baru beliau. mungkin biras itu sudah lama berlatih boling di taman hiburan tesco ekstra secara senyap.
ketika ditemui selepas permainan tamat, Che Ta yg mengelabah kerana tidak dpt menemui kasut beliau di kaunter kasut sempat menyatakan bahawa ketiadaan paparazi tetap yg tetiba terpaksa bertukar profesyen menjadi assistant chef tidak berbayar di putrajaya sidikit sebanyak menyebabkan beliau kehilangan semangat juang. selain itu, beliau turut tertekan dengan kehadiran penyokong kuat iaitu Syarikat Ajies dan Anak Beranak Sdn Bhd yg bersungguh2 meletak target strike  sekurang2nya dua kali.
'Saya minta maaf kerana mengecewakan anda..' kata belia dgn sebak.
selepas penat berhempas pulas, semua pemain dan penyokong dicilik telah dibawa ke Al-Ali utk sesi memulas perut tajaan bersama (eh? ke abak byr sorg? hehe)

note editor : gambar takde la sebab photografer tak dtg kann...
cik fotografer : karang kita buat sesi tertutup kita2 je la eh hehe

menebeng

korang penah dpt mesej cam ni tak?

Dear Customer,


This email contains important information for the security of your Online Banking.
As the Primary Contact, you must update your account information.

What you need to do:


• Log in to your account at www.maybank2u.com.my , by clicking the URL.


• Enter your user ID and Password.


• Verify your identity


• Enter your TAC number


• Your Maybank2u account will be update in Online Banking within 24 hours.

If you have any questions about your account or are interested in other products and services offered by maybank2u, We're available to assist you 24 hours a day, seven days a week.

Thanks again for choosing Maybank,

macam betul kan?
 
tp ce letak cursor kat link url tu -> nmpk sgt alamat lain kan?
 
jadi nyatalah ini hanya percubaan menipu
sebab akak baru je aksess mebengtuyu tanpa  masalah
kalau ada apa2 nk verify ke hape, kan ke mebeng boleh je hantar mesej kat msg box i
 
so korang, hati2 ya
 
lagi satu akak juga penah dpt emel bgtau payment kat IRB tak lopeh, ada masalah katanya
tp akak ignore je pasal apadehal ku byr bulan 4 hr tu, now only nk claim mah???
lepas tu berderet2 emel yg sama masuk cuma nama sender yg berlainan
sah2 menipu kan?
 
so again
pesanan khidmat masyarakat hari ni - berhati2 la! fikir panjang sikit sebelum klik

Friday, November 19, 2010

Levain de Vain

another short trip to Levain today
teruja dgn bau roti yg meruntun jiwa
kalau lah peraturannya cuma boleh amik bau je pun ku relaaaa
tgk2 levain dah turut serta jual macaron


wallaweiii byk kaler pulak tu
tp dah tak banyak choice so we settled dgn apa yg ada
dgn kata lain mmg sapu bersih la..
wallaaaaa lagi patbelas kali
the taste mmg syorga la.. sedap kuasa gande 23 (terdengar bunyi guruh berdentum)
secara peribadi, ku like this more than the other places
maybe the secrets lies at the filling.. all filling telah dikawenkan dgn coklat
dalam erti kata lain, 2 in 1 la jadinya
so kpd penggemar manisan manis atau berhajat nk kena potong kaki cepat
sila lah..

budak botak

hehe
ini citer agak lama
tp sebab gambor nan ado, elok org lain publish dulu baru mami cilok eh hehe
kena buat gak kang besok2 boleh ingat balik kan?
apapapun, tnegs to auntie maklong yg sgt tegar itu wakakkaka

sesi membotakkan si Qayyum
lepas kenduri doa selamat hari tu pakat2 la cukur
masa aisyah dulu SEMUA org pakat try test cukur kepala budak tecik
tp turn Qayyum, kitorang serahkan tanggungjawab besar ini kepad pakcik Fifi atas alasan dia yg paling lebat rambut.. kalau org lain karang.... dikhuatiri akan turut bersinar2 jugak hahahha

tgk.. leher dia dah 'keras' senang nk pegang
asyik nk angakt kepala je
rambut sama cam kakak2 dia dan haris iskandar.. halusssssss je
mmg susah nk kasi licin. TB siap belikan 2 jenis razor, satu yg biasa, satu yg pesen antik cam dolu2 tu
yg tu tajam gile tp mmg berkesan la
actually akak suruh belikan opilady ke apa ke.. kan ada lapisan aloevera.. selamat sikit kepala anak aku
ok la.. doa mami semoga rambut Umar Qayyum cepat panjang dan lebat dan cantik
bebas dari sebarang radikel bebas

Monday, November 15, 2010

cake anyone?

my new sensation and latest addiction

TB la ni.. dia dok layan tgk org wat kek
now akak pun dah terjebak
bes giler owkehhh tgh derang buat kek
im not talking gila as normal gila
but REALLY REALLY GILA bagak, exaggerated cakes deco i've ever seen
ok now call me lame and peghak.
i love all his cakess.. esp the manhattan tu, siap firework tuuu.


the cute wedding cake

ehmm no komen!


paling tatahan.. siap eksyen decorate kek tutup mata tuuu..perghhh

ok now
jom gugel kelas mendeco kek berdekatan anda

kelesikkkk youuu....!

ok
amik  masa sekijap utk food review

last weekend kitorang telah  berusaha menjejaki Cafe Classic yg baru di buka kat Seksyen 7, Bangi
baru tak baru sgt la.. dlm bulan Jun lepas rasanya..(tp apasal tarikh gambar bulan 4 eh?)

macam biasa, genre nya adalah kopitiam, tp yg best sebab its 100% muslim jadi terjamin la kehalalan nye
lagi satu tak boleh blah , they claimed they used diamond water youu... kelessssss
another plus point is their home made noodle.. wahh bebas pencemaran dan terjamin bersih kerana konpem dia tak libas mee atas lantai haha


kedai dia agak tersorok kebelakang, jadi kalau dtg dari arah depan mmg mencangak la cari. kat depan dia ada kedai sup urat keting, fames la kot sebab penuh je ku tgk.
ambience lebih kurang je la dgn kopitiam lain.. tp ku perasan kusi dia sama je dgn kusi Cik Ani Sup.. hehe tokey kak ani sponsor ke bang?
ok some of the food here - the famous mee rebus. versi utara ye adik2
my thumbs up.. mmg rasa mcm home-made

and this is mee kari. sedap, terasa lemak santan yg berdosa itu. tp akan lebih sedap kalau tak masin sgt hahaha. semlm Abg Ajies mkn 2 3 suap je..
lain2 gambar takde sebab ku malas nk snap.. yg ni pun ku cilok kat fan site derang kat fb je..
drinks of kos la kopi klassik nye geng
kepada yg tak minum kopi tu sila bawa termos sendiri sebab mmg takde air lain
kecuali air kosong dan honey lemon. apasal tak letak honey lemon tu dlm menu eh? ke aku yg silap tgk
kopi dia pulak kalau yg panas tu mcm kurengg sikit, maybe sebab dia pakai mug, jadi nisbah air:serbok kopi tidak sepadan.  mungkin kalau pakai cawan kapurcino kecit tonet tu lebih pekat, lebih kaww kot?
rasa dia biasa la.. lebih kurang mcm kopi2 pra-campuran yg lain di pasaran..
tah.. terpulang la.. so korang kena rasa sendiri untuk bagi markah

semlm tak ramai sgt org, ada dlm 2 3 patrons je
mcm  biasa.. mlm2 gini org melayu lebih suka makan nasi sama sup urat ketin kot..

sayang anak tangan-tangan kan

pagi tadi
nmpk lampu oren akak terus berenti
selalunya akan jalan je hahah
tp pikirkan depan tu petak kuning yg agak luas diameternya
buatnya sangkut tetengah ku bengkak tinge kena hon dek org dek nonn..
sekali terus ada satu motor selamba cross
fuhh nasib lepas, keta kat jalan sebelah baru nk gerak
yg terkilan tu
dia bawa anak, sorg dok depan, sorg kat belakang
pakai baju sekolah
so ngantor anak ke sekolah lah kot
agaknya dah lambat tu yg kena langgar lampu merah
nasib 3 org mereka pakai helmet
tp takde makne nya kepala selamat kalau satu badan takleh gerak...

soklan pra PMR hari ini :
mana lagi penting :
a. kena libas dgn pengetua di depan perhimpunan
b. kena langgar dek lori tanah?

Org memberi kita merasa

kita org melayu mmg diajar begitu kan?
kena lah berbuat baik pada org
tambah2 kalau org tu buat baik kat kita dulu

so
kepada pemandu di depan saya
ye awak la.. kan saya bagi awak jalan dulu tadi tu.
bagi.. bagii..
haa bagi laa SEMUAA org masuk depan awak ye
takpe.. akak tak kesyahhh....
akak mmg suka bawa keta lembab gemalai
sebab akak mmg masuk opis pukul 10 cam ko......

p/s: sudah bikin rosak mode akak nak berbaik berhemah santun di jalan raya..

Friday, November 12, 2010

entry cap ayam

attending a conference recently i  learned that:

1. dont Facebooking while listening.
yup woman is great multitasker, but not when u had to give all ears. squashing brain while tot-tetting your handphone really dont go together.

2. should bring enough call cards supaya tidak miss cabutan bertuah lagi.. demmm i miss the Ipad!!

3. once accountant will always be accountant! i noticed that most of all the slides prepared by the accountants are identical. just like mine.. hahaha no pictures what so ever, the most color were shown by the boring diagrams/graphs..  slides presentation by other speaker, esp finance people (finance and account ARE REALLY two different spesis ya.. sila tahu) are far more interesting with cute pictures and simple analogy.
when i told ajies bout that, he said ' lo baru tau ka??' bukan taktau.. tp taknak terima kenyataan je hihi
ever since uni year also dah perasan.. the most interesting and colorful presentation will be from the marketing/sales student. accounting student punya mesti plain but straight forward, in point form. agree with  me?

4. 3 mulberry (tell u the black leather is the most handsome!), less than 10 gucci and LV each and lots of coaches in my radar.. hahaha gigih tak akak?
i bet kalau sales/marketing conferences it surely terbalik kot? sure berpinau menjamu mata..
again, does it proved that accountant really dun care what cap u carry?

5. nigerian are really bersemangat waja, every session is guaranteed to hear them asking u questions.  hello malaysian.. we shud be more like them okayy!

6. too much of everything is killing. termasuklah this one m concept. huhu
sakit mata tgk this so-called 'cultural' dance.. punya la nk 1M sampai dah cacamarba dan hilang identiti.. macam tgk singapore cultural dance show.. music dah mcm hiphop+melayu asli, pakaian mcm shih huang Ti pastu menari lompat2 + sikit2 unsur portugis dance.. lagi satu tak bes the dancer kejap pusing belakang showing their *ss to audience. i tot that's not very nice to do? esp in a protocoled events attended by dignitaries and all.
please laa.. im so sick of this..

Thursday, November 04, 2010

red box

akak tak penahh masuk kotak merah itu
masa preknen ada gak buat2 mengidam nk pi karok
tp tektik itu tidak berupaya mengelabui mata abg ajies
jgn kata nk pi kotak kaler2.. kotak helikopter pun tak lepass
alah sebenarnya abg ajies malu nk bawa akak
karang satu giant tu muntah belahak dengaq akak nyanyi hahha
perkata pertama nk ditegaskan di sini:
1. akak mmg tak pandai nyanyi
tone deaf - kata abg ajies dgn kijam tiapkali akak membuat percubaan menyanyi dlm kereta
mmg out

so utk kaber line, tiap kali nyanyi akak akan nyanyi versyen low-batt.. so kalau tone ke tune out ka org takleh ckp aper.. hahahha
mmm.. patutkah akak patentkan aje versi akak itu?
nmpk mcm ada ciri2 komer-sial sgt..

2. masa kat asrama dulu kenkawan selalu gelakkan akak
tp di belakang akak je la, tak tahu kenapa mereka tak berani gelak depan2. mungkin malu sebab gelak ketawa mereka tak comel.
derang gelak sebab akak selalu nyanyi sorg2
tp akak hanya  nyanyi dlm hati, dan tetiba tang ujung2 je kuar bunyi..
derang selalu ingat bunyi tahapa2.. kemungkinan juga bunyi makhluk halus
last2 baru sedar rupanya akak yg buat bunyi pelik tu..
mungkin sebab tu jugak depa tak berani gelak depan2.. karang akak bersekongkol dgn makhlus2 tu sergah derang baru pada muka! hahaha

3. akak tak pernah amik tau tajuk lagu.. kdg2 bila tau lagu,  tatau sapa nyanyi
jadi amatlah  bermasalah bila nk suruh kwn2 tolong  nyanyikan sesuatu lagu. ye lah nk nyanyi sendiri dah tau dah tak sedap. nak google lirik atau cari video kat youtiub pun payah
jadi selalunya akak akan membuat percubaan menyanyi bait2 yg akak ingat aje
dan selalunya bait itu hanya sepertiga dari separuh korus
tambah menyakitkan hati ritma itu hanya terngiang2 di kepala tp bila akak CUBA keluarkan melalui suara pasti org tak tau akak nyanyi lagu apa hahaha

tp akak teruskan juga
pemangkin utama yg bg akak semangat utk terus berjuang di bidang seni suara ini adalah bila mak akak komplen kat salah sorang peserta bintang rtm tahum lapan puluhan dulu:  'kakngah hang nyanyi lagi sedap..'
akak pegang kata2 mak itu... sambil buat2 tak paham kewujudan perkataan 'lagi' itu.
ckp mak tu kan doa
mungkin satu hari akak akan jumpa balik dgn suara akak yg hilang
dan bakat yg terpendam selama ini akan digilap kembali

paling bes.. inilah seksaan terbaik utk buat org sakit ati.. haha buleh terus weng jadinya

# pesal tah.. kena sampuk dek polis trafik kot pagi tadi, hari ni nood nk nyanyi sorg je hahaha

Pangkah jgn tak pangkah!

selamat bercuti hari minggu yang lebih sehari
mungkin ada yg dah setat bercuti hari ini
sempena cuti peristiwa di DUN Galas
selamat memangkah!

hariminggu saya bakal penuh dgn acara2 bersama keluarga
jadi kena updet blog sesiap
minggu depan pulak tak perlu masuk opish kerana ada congress
haha
sebut kongress je ku mesti terbayang kongress persatuan kaun yindia
kenapa ya?
hari ni siapkan kerja sambil susah hati membayangkan kat mana saya nk parking keta minggu depan

ishh ada kat patut depa tuduh Tuan Guru bagi rasuah?
entah2 beliau bayar zakat ke?
yg korang tu dah bertaun idup dgn rasuah, berapa kerat sgt yg kena repot?
kecoh!

Monday, November 01, 2010


Haiii..
sapa eh ikat rambut saya.. pakaikan sepit cantik2 ni
nak pulak saya hari ni..
selalu saya malas sikat rambut
sebab mami saya kata ' pakai jari pun bulehhhh...!'

adik saya boleh tolong sabar dulu ye..
rambut adik lambat lagi nk panjang hehe

aisyah : maklong saya baik..maklong beli saya jam
kaler merahhhh..!

aliya : eleeehhh.. ya ade.. paklong liii..


ok.. syayang syemuaaaaa!!

Bacalah..

Sabda Nabi SAW:-

Bacalah Al-Quran kerana di hari qiyamat kelak ia akan datang memberikan syafa'at kepada tuannya, bacalah dua cahaya iaitu AL-BAQARAH dan ALI-IMRAN, kerana ia berdua akan datang dihari qiyamat kelak seperti dua awan besar atau sekumpulan burung yang akan melindungi tuannya, bacalah AL-BAQARAH kerana sesiapa yang mengambilnya akan mendapat berkat, meninggalkannya adalah penyesalan, dan yang mengambilnya dapat menghalang sihir. (Riwayat Muslim)

Para ulama menjelaskan, pahala bacaannya akan bertindak seperti awan dan sekumpulan burung yang menaungi pembacanya dengan seperti teduhan sayap burung atau awan. Dalam hadis sohih yang lain disebutkan kedua-dua surah ini akan mendahulu pahala dari surah-surah lain.

Thank GOd its Monday

HI ALL



POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE



This is amazing, Randy Pausch 47 yrs old, A computer Sc. lecturer from Mellon University. he died of pancreatic cancer in 2008, but wrote a book ‘The last lecture” before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind…



In a letter to his wife Jai and his children, Dylan, Logan , and Chloe, he wrote this beautiful "guide to a better life" for his wife and children to follow.


May you be blessed by his insight.

Personality:


1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.

2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment

3. Don't over do; keep your limits

4. Don't take yourself so seriously; no one else does

5. Don't waste your precious energy on gossip

6. Dream more while you are awake

7. Envy is a waste of time. You already have all you need..

8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.

9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.

10. Make peace with your past so it won't spoil the present

11. No one is in charge of your happiness except you

12. Realize that life is a school and you are here to learn.

Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.

13. Smile and laugh more

14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.



Community:

15. Call your family often

16. Each day give something good to others

17. Forgive everyone for everything

18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6

19. Try to make at least three people smile each day

20. What other people think of you is none of your business

21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.



Life:

22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.

23. GOD heals everything

24. Do the right things

25. However good or bad a situation is, it will change

26. No matter how you feel, get up, dress up and show up

27. The best is yet to come

28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful

29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it

30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

Thursday, October 28, 2010

HAHAHA Bengong



keluarga hebat keluarga sakinah

tu diaa....



Umar je blom sempat hehe

think about it

"tidak tergelincir seseorang itu ke dalam api  neraka kerana tergelincir kaki nya,
tetapi kerana tergelincir lidahnya"

- ilham dari motivasi pagi IKIM.fm

atau mungkin juga kerana jari2nya..??