Pages

Thursday, April 29, 2010

mencari Al- GahZali ku

dekat..
tapi bila nak capai tak sampai

ingin ku biar kau terbang
ku bimbang kau tak pulang2

ingin ku genggam kemas
karang kau mati lemas

ditelan mati mak, diluah  mati bapak
tp kalau ku kulum kaang aku tercekik sensorang

tak ku impi wang berjuta
atau banglo luas berdepa
encik Lepat bersusun menjalar
disaluti emas permata
mahupun LV gucci  atau prada

ku cuma minta kau setia
susah senang dikongsi bersama
kau faham apa ku rasa
penenang jiwa di kala duka
juga peneman bergelak ketawa

sayangiii.. dakuuuu...
pelukk la dakuuu...
eh kenapa tetiba jadi lagu cik siti pulakkk

Wednesday, April 28, 2010

Pesan Nenek

skrg ni entri aku cma bosan eh.. sebab takde gambar
kalau ada yg tersesat pun sebab aku ter rajin nk menggugel

memang la sekeping gambar itu boleh 'menggambarkan' seribu perkataan
dan satu perkataan belum tentu mampu menggambarkan seribu gambar

alah.. kalau barang baik, takde gambar pun mesej akan sampai ye dak

2 3 menjak ni akak cepat pulak nk terpilu
tetiba.

pagi pagi mmg bes sebab rasa bersemangat
sireis semangat di pagi hari mmg lain kan
akak rasa pagi2 mmg masa yang paling tepat utk muhasabah diri
seswai sungguh la radio ikim pasang ceramah agama pagi2
sambil drive tu atleast ada gak le pahala
kalau tak penuh berbakul dok marah org kiri kanan je..

pagi2 kita akan bangun dengan penuh harapan
especially bila lepas solat subuh tu
semoga hari ini akan menjadi/memberi yang lebih baik pada kita
pada semua yg kita ada - family, kerja, hartabenda, kesihatan.. etc
tp selalu solat subuh pun kelamkabut doa pendek2 je.. hehe
tu aku la,
hari cuti pun tak juga nak bangun awal kot nk tambah sunat ke, layan al-mathurat ke.. bila tah nk insaf ni..

apa2 pun mulakan hari anda dengan positif
kalau tak de sgt, cuba cari
mesti ada sesuatu yg boleh bagi kita semangat utk teruskan perjuangan satu hari lagi
cthnya dengar bunyi burung, atau tengok langit yang bercahaya cemerlang, putih bersih awan dan birunya langit pagi..
atau sekurang2 bersyukur kerana kita  masih kita yg semalam - masih sihat, masih ada ingatan, nasih berselera nak makan, masih ada family di sisi, kereta kita masih ada ditempat parking, rumah kita masih teguh berdiri, mak ayah kita masih ada.. eh banyak laa

who knows pagi ni mungkin pagi terakhir untuk kita
so make full use of it
- tell everyone we love them, kiss them if you can
- try to pay off your debt - tak dpt bayar semua bayar dulu mana yg mampu. sikit2 pun takpe yg penting kita ada niat dan usaha (drpada dok ckp 'nanti.. nanti lah bila ada duit..' bila tah nak adanya..)
buang sangka buruk pada org, esp pada org yg nk masuk depan keta kita tp hampeh tak bagi signal pon,
- berterima kasih pada polis2 trafik wpun nampak je depa dok nganga tengah jalan tu kan, we dont actually know their work, jgn tau komplen ja, pi jadi polis trafik dulu baru tau depa reti buat kerja ke tak, jgn nk kutuk ja. (suruh pi keja polis taknak pulak)
- cuba.. cuba utk jgn nak marah2 pagi2.
- paling penting, enjoy your brekfast hehe

tu je lah ye..
ingat!
insan yang cemerlang lahir dari akal dan hati yg bersih.. ye.. yee
(di iringi oleh soundtrack Dr Fadzilah Kamtumi)

Aku Tetamu Senja, Kamu?

Tetamu Senja ~ A. Samad Said


Kita datang ini hanya sebagai tetamu senja
Bila cukup detik kembalilah
Kita kepadanya

Kita datang ini kosong tangan dada
Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala

Pada tetamu yang datang dan
Kenal jalan pulang
Bawalah bakti mesra
kepada Tuhan
kepada Insan

Pada tetamu yang datang
Dan lupa jalan pulang
Usahlah derhaka pula
Pada Tuhan, kepada insan

Bila kita lihat manusia lupa tempat
Atau segera sesat
puja darjat, Puja pangkat

Segera kita insaf kita ini punya kiblat
Segera kita ingat kita ini punya tekad

Bila kita lihat manusia terbiar larat
Hingga mesti merempat ke laut biru
Ke kuning darat
Harus kita lekas sedar penuh pada tugas
Harus kita tegas sembah
Seluruh rasa belas

Kita datang ini satu roh satu jasad
Bila pulang nanti bawa bakti padat berkat
Kita datang ini satu roh satu jasad
Bila pulang nanti bawa bakti padat berkat

~ A. Samad Said
First came across this thru Kopratasa
then someone recite it in the radio
when it was recited partly in one of Akademi Fantasyia's student performance last week, i guess its making the comeback

its so.. touching
reminding..
of what i am
who i am
where we came from from
and where i am (should be ) going

Monday, April 26, 2010

see.. lupa lagi nk tulih apa
nmpk page ni je terus blank..


ok dah ingat dah

nk citer pasai mercato dan penjual barangan dapor dan masakan yang seangkatan dengannya
penah pegi mercato?
ini ala2 cold storage la ni.. byk jual stok2 makanan imported punya
european, jepunan, korean semua ada
tinggai lalu ke idak je nk masuk mulut
yg best, byk choice!!
dah le sebab benda2 tu tak jumpa kat jaiyen or tisko hatta kedai cina kek belakang rumah
mmg menggedik nk torai
dari senarai biskut sampai la kek segera ke segala mak nenek pasta sos
nak pulak yg instant tu alahaiii menggamit2 akak dgn penuh ayu suruh beli..
agak2 nk berangan masak western ke mee jepun ke walla.. dijamin jadi haha
lagi satu, kat cold storage ada gak jual ayaq starbuk dlm botol
dah le murah lagi dari kat kedai dia, boleh simpan kat rumah utk minum bila2 masa dan di mana jua.. haa menarik sungguh
bhgn sayur, buah dia pun lain.. mcm2 variety yg takde kat kedai biasa
ye lah depa ni cater mostly utk expat kat sini kan, so kena la jual brg yg sama/lebih kurang macam kat sana
kalau takat nk jual epel mcm kat kedai biasa tu kim salam la mat saleh nk makan..

kalau tgk semua mcm eiii sedapnyeeee.....
tp kena lah belek2 label dulu ye cik yah
tgk la dulu ada tanda halal ke tak

yg tak berapa nk sedap tang rega je lah
tp sekali sekala.. err salah tak?
being the part-time 'single mother', i kind of had a taste of what its like to be full time housewife
even tho its only on weekend or my off days i got the chance to actually be in control
but its enough.
with the two kids, it never boring
its never the same routine everyday
my hands are full, with only few minutes to spare for my own
still.. those few minutes, i would not be free. mind will stil wandering what those litel heads are up to.
so working at home is definitely a NO
they will never leave me alone with lappy on
aarh forget the idea of buying their own 'laptop'
i trust that, same goes with handphone, they will never like it as the 'real' one.

morning schedule is almost the same
aliya will wake up earlier, nothing past 9 o'clock. normally around 8 she'l pulling my hand to the kitchen for her morning fix of milo
used to love taking her bath, nowadays tahpasaipa tah i have to pujuk her or umpan with her feveret shirt baju dia nak mandi
aisyah, if i let her mmg sampai kul 10 -11 baru bangun
normally by that time i'l be downstairs with aliya so aisyah will cry out loud, because there's no one around.
or worse.. because she leaked the bed.
no  matter what i say, aisyah will only take her bath after her milk. so do not waste time fighting with her. buang karan je.
since both of them likes nasi with soup, any sup will do. so simple je la cikyah masak hari2
sup ayam, sup ikan, sup telor, sup sayur..
takpe jugak, atleast mummy pun tumpang pemakanan yg sihat.
mmg kalau masak utk budak2 of koshh kena jaga - kurang garam, kurang perasa
so kalau ikut tekak TB mmg dia ckp ai masak 'makanan kesihatan' hehe
ok lah tu..
masuk dapor budak2 tu mmg akan turut serta - tolong 'kemas' pantry ku, tolong kupas bawang, tolong buka tutup peti ais, tolong potong sayor
ada sekali ku tgh tumbuk bwg sebokkk je nk jengok.. sudahnya berair mata le cik aisyah kite.. ku dah ckp nk tgk dari jauh udah le karang mercik masuk mata. tu nasib bawang, kalau cili?
sambil2 tu basuh baju
dah siap, kasi derang makan. nk senang mami pun makan sekali
kalau tak mmg tak senang nk makan
lepas makan kemas sapu lantai semua, with both of them insist to 'help'
byk la korang punya help
sambil2 kemaskan sekali mainan semua
tu blom campur bagi tumpah air bagai
lepas siap semua baru sempat sidai baju. of kosh bersama-sama penolong tetap yg sama naik sibuk nk sangkut or 're'sangkut baju yg kita dah sidai cantik2, main air, ambush the store
adoiii kering tekak menjerit
pastu tukarkan baju yg masing2 dah mcm baru balik bendang, esp aliya.
pastu jenuhkan nk suruh tido
kalau taknkak juga haa lantak korang la nk buat apa
selalu derang nak  main kat luar, kita pun kena tunggu gak. takkan nk biar je derang 2 org.
semlm suka pulak nk melepak tepi longkang tepi rumah tu sambil hinggut pagar. aliya siap baring golek2 atas rumput.. alahaiiii baju baru tukar je anak oiiii
kejap2 'mamiiii!! aliya main air!!'

'mamiii!!!! aliya tido kat rumput!!!'

'mamii!!! aliya..bla blaa'

ye la aliya je la.. yg dia tu dok dendiam je wat keja kann..

mami dlm rumah pun tak senang.. susah2 ku hangkut 2 2 masuk rumah
baju sebakul blom sempat di lipat
dah jomm naik atas.. tido!
semua org tido!!
kihkihkih.. hahaha
aliya, jom lompat cam gini
aliya aliya.. meh sini
'huwaaaarghhhhh...keja aliyaa!!'

Oitt semua org tido ye.. haa mami nk tido ni
sukati hgpa la.. bye..

'mami... aliya main mekap mami..!' watever
oitt buat apa tu?
aisyah pakai wangi2..
letak balikk!!!!
'mami.. aliya main gunting!!
WHATTTTT?!! meh sini
aikk.. ni sapa g unting baju aliya ni?
aliya la..
ye la.. pandai sgt aliya nk gunting tgn baju sendiri.. kaki suar tu aku caya lagi
aah aa.. aisyah laaa.. sambil memasang senyuman paling comel..

Kanda ku... cepatla pulanggggg...!!

citer bosan

ok lah just for ( my ) record, akak kena juga update pasai benda ni
tak nak baca pun takpe hehe

berat akak dah naik, sket
ye la now selera makan udah kembali
tunggu hari je akan mengganas
now dah takde prob nk minum
semua air dah boleh masyuk
and i started to crave for coffee, like before

mcm biasa ku mmg alah dgn benda2 berangin
so teh tarik/ais stil no, cuma sekali sekala ku telan juaa
tak buleh tahan woo..
satu lagi mmg ku pantang betul2
petai!!
mmg pantang sungguh ni
pantang ada mmg laju jee
lepas tu sakit sila la tahan sorg2 ye.. hihi
pi kontan belasah udang bakar petai..wahh wahhhh
balik rumah mak masak sambal udang petai
wah wah wahhhhh wahhahhhhhh
i dont caree... yg penting.. kita makan duluu!!

rasa2nya mcm dah boleh rasa 'adik baby' bergerak
we started to call it 'adik baby' so that aisyah and aliya will become more associate with it.
dulu kalau ku sebut 'baby'  je aliya akan pi amik botol losyen dia.. sebab ada gambar baby kat situ hehe

at times ada rasa cam geli2, mcm angin bergerak dlm perut
next appointment will be the full scan.
nampak.. tak nmpak.. nampak.. tak nampakk..
heheh
tak kisah la mana2
kalau nmpk pun stil its not 100% buleh caya kan? anyting cud happen
so adik baby.. look forward to see ya!
dok elok2 ya!

konfiusi

haa ingat nak update hari ni
tp baru masuk ofis ni..
jadilah lebih afdal jika akak memberi tumpuan kepada kerja hakiki terlebih dahulu, ye dak?

tapi..
akak tertinggal laptop kat rumah
jadi
adakah justify kalau akak updet je?

2 3 hari lepas mcm ada benda nk tulis
tp mcm biasa la, bila buka je mula la lupa isi2 penting
hmm.. akak patut lukis semula gambarajah venss dan mindmapping

Tuesday, April 20, 2010

garam dan gula

last nite, waited til almost half-past midnite trying to upload ym version 10, waited til TB readied his, only to find out my lappy do not have web cam!!!
cisss...
earlier had video-called the kids.
all aisyah said was 'mummy.. aisyah dah mandi.. pakai baju princess.. ok baii!'
eh ehhhh...
aliya lansung refuse to see me.. alalala.. merajuk kah... mak ckp dia terus masuk bilik tuuu..!
so at the end cuma mampu voice calling sama TB tp kejap je la sebab cam bising lak. tulis kan lagi senang
siap boleh gedik2 dgn emoticon lagi.. pilih muka apa ko nak.. kiut2 lak tu
cuba kalau aku buat muka gitu dlm webcam, ada rupa kiut tak?

semlm chef hotel belanja stimbot.. siap desert cheesecake bagai
balik terus lepak bilik je.. tak larat nk jln dah hehe
nasib ler ada cable dgn chef hotel kan haha
sebelom korang atau TB syak aku ada hubungan sulit dgn chef tu, sila tau chef tu pompuan ya!

dan semlm aku tido sampai ke pagi
sapa ckp takde gangguan?
ada gak aku terbatuk tgh2 mlm, maybe sebab sejuk
sejak kitorang dtg kontan ni mcm redup gituu..
 tu lah kalau org beriman kan.. wakakkaka
tido mlm agak sunyi..
lapang..
tp somehow terasa sesuatu tak cukup
macam minum kopi takdak gula
atau nasi lemak lupa letak garam

tiada kaki-kaki kecil melompat2 di atas katil sambil ketawa mengekek
tiada suara2 bergaduh berebutkan mainan
tiada suara mami menjerit suruh tido
tiada suara menangis kena ugut tido luar kalau tak nak diam
tiada TB..

Live (and lonely) from Kuantan

gigih melayan intenet.. asalnya nk tunggu TB balik nk test YM video calling
pasainya 8mpmy henpon itu harapkan 8mp ajek tp takdak kamera depan. sungguh leces nk bervideocalling sebab nk kena kejap2 tukar, or abis terer dok depan cermin.
opppss.. i cudnt find the camera on this notebook
adakah mmg model ini sungguh tidak canggih keran tiada built-in camera
atau akak yg buta tak reti cari???

Monday, April 19, 2010

wrote this few days ago, thought i already published it but tgk2 stil in my draftbox..

tengah godek2 feedjit, termasuk kat satu blog, and from there tertarik nk membaca tulisan di satu blog yg lain

tajuk sungguh memikat -> buat kerja rumah bukan tanggungjawab isteri'
wahhh...gigih nk baca.. dengan harapan ada point2 yg akan menyebelahi isteri yang tak berapa rajin macam saya haha
mesti korang pun gedik nk klik kan hehe
sila.. sila lah
good info..
sejuk hati..
insaf pun ada sikit2 hehe

well.. mmg lah yg WAJIB bagi isteri adalah siap cantik2 dan tunggu suami dalam bilik dan menjaga rumahtangga - jgn bagi org masuk tanpa izin suami, dan menjaga rahsia rumahtangga.
tp tidak pula tertulis kat mana2 tugas buat kerja rumah itu dgn otomatiknya jatuh ke batu jemala suami.
so sapa yg kena buat?
saya tertarik dgn hujah yang berdasarkan cerita Fatimah mengadu kepada Rasulullah dia penat buat kerja rumah. Rasulullah suruh dia berzikir, bukannya suruh Saidina Ali yg buat!

abis tu kenapa mcm dah jadi norm, terutama org melayu ni, pompuan bila kawin je terus dapat mandat jaga semua portfolio berkaitan kerumahtanggaan.
and nowadays, bila isteri dah ramai yg berkerjaya, title menteri kewangan pun otomatik terus dapat tanpa bertanding.
dari kecik dah diajar ilmu2 rumahtangga - membasuh, memasak,jaga budak- mak kata esok2 dah kawin boleh jaga laki dan anak2.
so kita pun mcm pelik kalau ada isteri yg taknak buat itu semua.
tp kalau lelaki tak buat tak pe, tak pulak jiran dan sedara mara jiran mengata
bila lelaki tiba2 takde isteri, ramai yg terus ofer nk carikan pengganti.. kesian katanya tgk tak terurus..eceh

for me
walaupun tak wajib,
still sanggup ke tengok rumah  macam tongkang pecah?
kalau sayang suami, bukan takat nk layan itu je tiptop, tp kurang2 biarlah rumah itu jadi tempat yg suami/anak2 suka duduk lama2.. tempat yang suka di tuju, seronok nak balik rumah tgk kita
dan naluri masih tidak akan gembira dan mata saya akan sakit tgk pemandangan yg tak menarik
tugas 'utama' selalunya saya yang buat, sebab saya yg kisah hehe
dan mungkin, sebab kurang suka dgn stail org lain setelkan keja..
tp bila penat dah tak kisah dah cemana org lain itu buat, janji keja setel!

terus terang, ada masa2 jugak bila hati memberontak
esp bila penat sgt
apa taknya dah la kekdg berejam bertarung di jalan raya, sampai rumah belum sempat duduk dah terus buat itu ini.. masa tu lah juga anak2 nak bermanja nak ajak main
kalau ada masa duduk sekejap depan tv pun belum tentu dpt rehat sebab anak2 mmg manja dgn kita
nk main pun jenis panjat2 badan.. or selalunya ajak kita main sama, or atleast nak kita dok ngadap dia aje, siap tarik2 muka suruh tgk dia main.. alahaii baru nk tutup mata kejap
ada masa nk buat 'bisnes' pun tak senang.. aliya mmg takleh kalau taknampk mami.. kita masuk bilik air pun nk mengekor..
tu baru 2 orang! in few months there will be three of them!! i cant imagine how my life would be
hope by then aliya is 'matured' enough to be on her own.. but somehow i'l miss her.. hope i can manage to manage them all equally, without anyone feeling neglected
opps.. its FOUR actually
dun forget husband also do need my attention
btw, i never regret having them, even though it's a very daunting, demanding and challenging tasks, consuming most of my energy, time and my 'beauty sleep'
its all worth it
everytime ilook at them and those smiles.. i just knew it
im in heaven.

Wednesday, April 14, 2010

main masak-masak

berjuang di dapor dgn 2 budak tecit itu sungguh mencabarkan minda dan amarah
derang ni mmg takleh berenggang lebih dari 1 meter radius dari mak depa
 ku tanya aisyah 'tak leh ke pi tgk tv ke, main tulis ke baca buku ke dgn adik kat depan?'
'buleh..!'
'dah tu awat tak pi?'
'sajeee...'
tgk tu!

tengah sidai kain, ku intai dari balik tingkap nmpk aisyah kat depan peti ais. nmpk gaya mcm ada projek je..
'Ha! buat apa tu?!!'
pusing tgk aku.. sengeh2 'takde ape..'
'Ha aisyah tulis kat peti ais eh..??
'tak la..' sambil melarikan diri..
sah.. peti ais ku sekarang berjenama ABCDPRS

'mami.. ni nak buat apa?'
'nak masak la..'
'letak la sini..'
tak boleh.. yg ni mami nak masak dulu, tak boleh masak sekali
'ala.. letak laaa..'
elok ku pusing.. bawang halia yg telah dimayang halus telah menjadi kerabu digaul bersama tomato dan keret.. Oi...!! ingat musang berjanggut ke? satu kerja pulak aku nk kena kais satu2.. patut tak ku luku pala?

dan kemuncaknya adalahh.....

'mami.. apa tu?'
'not talking to you.. jgn kacau mami nk masak'
sedang ku syiok2 masukkan kunyit dlm bekas ku perasan aisyah pegang jug berisi air
paling tgk.. bawang+cili dah berkubang dlm air. ok takpe lagi..
tgk dlm sinki - ikan yg dah ku siap garam kunyit pun dah kembali berenang!!!!
#%^$&*%$$@
nah amik kau sedassss...

Tuesday, April 13, 2010

Impian saya

we'r driving back from kedah that night
aisyah refused to seat on her seat, instead dok menempek in between driver' and front passenger seat.
mummy dah tak larat menempik
ikat kat kusi pun tak guna, dia dah reti buka sendiri.
all of sudden, she said to my bro who's driving

'meh aisyah bawa pulak..!'

amboi2.. ada ati tuuu..

pakcik edi ckp
'No, aisyah takde lesen'
'lesen tu apa?'
'kalau nk bawa keta, kena ada lesen. lesen tu kena minta kat polis. kalau polis bagi baru boleh'
'Oooo..... '
terus diam. anak2 aku memang takut kat polis hehe.

Monday, April 12, 2010

Org Jahat!

di suatu tengahari yg hening
sedap2 lepak amik angin
aisyah dtg, di tangan ada marker pen sebatang
'mami..mami..
ada org jahat tulis kat baju aisyah..'
sambil tunjuk baju dia yg dah ada kesan conteng2

'umm.. org tu tak tulis kat muka aisyah sekali ke?'

'takkk... di tulis kat baju jee..'

banyak la 'org jahat' kau..

nasib baik org jahat tu tak conteng muka aliya kan?

Sunday, April 11, 2010

Jika Aku Jatuh Hati

video

Ya Allah

Jika Aku Jatuh Cinta,

Cintakanlah Aku Pada Seseorang

Yang Melabuhkan Cintanya Pada Mu,

Agar Bertambah Kekuatanku Untuk Menyintaimu.

Ya Muhaimin,

Jika Aku Jatuh Hati,

Izinkanlah Aku Menyentuh Hati Seseorang Yang Hatinya Tertaut PadaMu,

Agar tidak Terjatuh Aku Dalam Jurang Cinta Nafsu...

Ya Rabbana,

Jika Aku Jatuh Hati,

Jagalah Hatiku Padanya

Agar Tidak Berpaling Daripada HatiMu..

Ya Rabbul Izzati,

Jika Aku Rindu,

Rindukanlah Aku Pada Seseorang Yang Merindui Syahid Di JalanMU..

Ya Allah,

Jika Aku Menikmati Cinta KekasihMu,

Janganlah Kenikmatan Itu Melebihi Kenikmatan Indahnya

Bermunajat Di Sepertiga Malam Terakhirmu...

Ya Allah,

Jika Aku Jatuh Hati Pada KekasihMu,

Jangan Biarkan Aku Tertatih Dan Terjatuh

Dalam Perjalanan Panjang Menyeru Manusia Kepadamu...

Ya Allah,

Jika Kau Halalkan Aku Merindui KekasihMu,

Jangan Biarkan Aku Melampaui Batas

Sehingga Melupakan Aku Pada Cinta Hakiki Dan

Rindu Abadi Hanya KepadaMu.

Amin...Amin ...Ya Rabbal ‘ALamin


Wednesday, April 07, 2010

updates

im 15 week already.
baby shud be about the size of an apple now.
the placenta is supposed to be in charge now and leaving me with the glow i really need
but stil there's no sign. i stil throw up once a while, and tiredness never actually gone.
stil batuk non-stop. mmg dah trademark kalau pregnant je mesti batuk.
yg taktahan bila batuk kena tahan, takleh lepas sesuka hati di tangga mahupun di mana2
karang krem perut aku.. sian kan, tu lah anak oii.. belum keluar lagi mak dah kena sacrifice memacam.. esok2 sila jadi anak soleh ye?!
stil havent weight my self yet, so not sure how much i've gained. lets wait till my next appt ok.

belly has started to show, but stil it become flat the moment i lie down, can only feel some bulge at somewhere down there.
so havent got the thrill to start charting my belly yet, hehe
somehow TB asked to see my belly, so i flashed it at him.
'so how pregnant am i?"
'okay, but people who dunno will say you'r buncit !'
 selamba je jawapan. sungguh tidak menyedapkan telinga

next appointment will be ermm.. this weekend. but TB is working late now, maybe we'l go tomorrow je la.
lgpun its going to be busy weekend again.
my first nite went well
partly because i managed to picked up the kids and get home by 7.
straightaway went to kitchen, thought of cooking the fish but changed my mind
i decided to make meatball soup instead, sonang tayah nk defrost
masak nasi, clean-up a bit
dan masa tu lah jugak budak2 setat rally nk berak, yupp both of them.
went upstairs - change and clean up everyone
lie down for awhile
rush everyone down and start potong2 sayur
dump everything in the pot and wait till they boil. goreng ikan bilis sikit
dah siappp..
seronok tgk budak2 pulun hirup sup sambil berebut kerusi
mummy cam biasa mkn sikit je, takleh la mkn byk2
ada belen sikit lagi kot2 TB balik karang  nk makan
lepas mkn sempat kemas dapur, lap dapor meja segala, sapu hall
wahhh fenattssss..
actually not that much kan, bila dok rumah boleh je buat
kalau tak larat buat je sikit2, besok2 boleh sambung
kalau asyik kuar je mmg la tak sempat nk pegang penyapu
nak pulak bila balik terus naik atas mmg tak turun2 dah ler..
lepak jap tgk tv, mengantuk gilerr
tp budak2 tu masih semangat nk main huhuuu
aisyah sebok tanya 'nanti abak balik kita nk pi mana?' hehe

pagi tadi tgk licin gak periuk akak.. kesian  org tu balik keja tetgh mlm lapar ehh..
mlm ni kita makan sup ikan bawal pulak eh?

aisehh mana pulak daun sup ku ini???

Tuesday, April 06, 2010

next stage

TB mula keja shif mlm hari ni..
dengan itu bermula hari ini dengan rasminya akak menjadi ibu tunggal separuh masa, atau lebih tepat utk selama 18 jam sehari
ok lagi tu drpd org lain yg tgk hubby 2 minggu sekali, or worst 2 tahun sekali
at least mlm2 ku tau dia balik tido dgn aku gak kan..

paling mencabar, akak tak lagi boleh tunggu dia balik keja utk kuar dinner
akak kena la mula masak tiap2 hari.
jenuh nk mikir menu apa hari2
aisyah lak jenis memilih. nampak gaya hari2 wajib ada sup la, kalau tak tak makan le makcik tu.
aliya tak kisah balun semuaa.. tp sayur mayur stil tak makan
nk masak fancy2 pun karang akak sorang je la nk makan, so tayah la kot hehe. TB pun dah ckp takdenya dia balik rumah tetengah mlm nk makan, so maknye makan je la apa anak2 nak makan.. lagipun tak sedap nk kayuh sambal belacan sensorang.

so,
untuk menjadikan impian ini satu kenyataan akak kena lah ada proper planning dan strategi

langkah pertama :
penuhkan stok makanan kat rumah. semalam dah shoping brg2 utk masak utk minggu ni. mostly beli ikan/ayam dan sup bunjut - utk buat sup utk budak2 dan mak budak. sayur beli kobis dan keret - stok sayur yg boleh tahan lama.

oh pembetulan! langkah pertama akak sebenarnya adalah membuat tempahan freezermate tupperware (tumpang kawan main kutu) sejak minggu lepas lagi hehe. konon senang nk simpan brg2 basah, barulah tersusun dalam peti ais akak dengan penuh gaya.wakakaka gigih tak?
hari ni baru dpt tadi jadi mlm ni boleh la setat bergaya.

bila dan byk barang dan byk set tupperware, kena lah beli peti ais baru kan?
peti ais lama tu kecik jo, beli masa blom kawin ada lelong kat rawang $300 ajo.. 2 3 menjak ni getah pintu dia dah kurengg. nk tutup kena tekan bebetul tu pun still tak rapat menyebabkan akak terpaksa menyumbangkan berjuta-juta hinggit pada TNB setiap bulan. tu pun lagi tnb kata depa talak untunggg!!
 baguih tak alasang?

langkah yg paling penting : akak akan menebalkan muka dgn semua org dan akan pastikan punch out at 5.30 sharp! yeahh go baby!!

langkah standby
utk kes2 kecemasan atau kemalasan, apa kata beli saja lauk kat kentin
beresss..

Thursday, April 01, 2010

Kiasu?

pagi tadi dengar PM ckp org malaysia ni sudah2 la, tukarlah mentaliti yg menganggap public transport adalah hanya utk golongan miskin
WTFFFF???
pertama saya nk tanya kat Dato Seri, consultant mana yg bgtau Dato yg kami anggap mcm tu?
secara peribadi, tak pernah terlintas di benak saya utk 'menghina' kenderaan awam sebegitu rupa.
mungkin sebab saya pun org miskin, jadi saya tak terasa la kot?
i grew up with public transport, dari bas kuning, bas merah len seng, bas mini wilayah sampai bas rapid, lrt, monorail komuter semua saya dah naik.
Dato Seri penah naik? naik betul2 la, bukan naik yg ada escort masa nk test bas baru. itu tak aci.


mungkin ada sekelompok kecil org2 kaya yg rumah atas bukit bas pun tak masuk mmg la tak penah naik bas seumoq hidup, paling2 terer pun naik teksi je.
ada kawan sekolah saya dulu bila masuk kolej baru merasa naik bas. punya la excited sampai tanak duduk dan berdiri kat tepi pintu. sebab dia risau tak sempat nk turun. yg ku tatahan statement dia - besnya naik bas mcm org miskin. dgn nada teruja yg ikhlas.
abaikanlah dia.

saya nk cakap yg saya tidak pernah menentang public transport. malah kalau boleh laaaaaagi saya nk naik.
senang banyak kalau naik public transport ni. tayah susah2 tekan myk jaga stereng. dlm perjalanan boleh tido. ada dreba la katakann..
tp saya memilih utk tidak naik kerana:
1. sama je tempoh masa yg diambil kalau naik lrt/komuter berbanding saya drive sendiri.

2. kena berhimpit2 bawah ketiak org terutama time peak hour. kalau org tinggi untuk sikit (sekit je la) sebab tengkuk panjang boleh ambil udara kat 'atas'. org pendek mcm saya harapannya terbenam la. bau jgn cakap la..saya lebih rela melapuk di pasar tani lagi.

3. masa menunggu yg lama kerana penumpang terlalu ramai (cemana org kata hanya 16% yg naik public transport ni? depa buat survey hari ahad ke apa?) kalau tunggu lrt/monorail hanya tren yg ke 4 baru boleh naik. itu pun kena sesakkan diri juga sebab dah tak tahan nk tunggu lagi.

4. stesen lrt/monorail terdekat adalah tidak kurang dari 15min bejalan kaki. whic saya tidak kisah sebenarnya sebab saya pernah berjalan 30min pergi dan balik ke stesen komuter masa baru kerja dulu. tp masa tu saya tak kisah sebab org tak ramai sgt dan ofis saya hanya berjiran dgn stesen komuter.

5. tunggu berjam2 tak nmpk  byg bas/komuter. tak tau kenapa.

6. pernah berangan nk buat mcm org jepun, park keta kat lrt/komuter stesen and ride to town. tpnya parking mostly full terutama pada hari bekerja, dan tak semua stesen ada kemudahan parking. kalau ada pun mcm tak konpiden je nk tinggal keta lama2 kat situ.

tp utk berjln lebih 15min dan kemudian kena tunggu tren, dan kemudia berebut2 masuk dan menguruskan diri utk muat dlm tren sadin itu dan berhimpit2 dan rasa nk terjatuh bila mororail buat corner lipat, dan kemudian berlari-lari tukar naik komuter pulak dan mengulang episod yg sama.. fuhh.. secara ekonomi adalah lebih praktikal saya drive sendiri je. kurang2 boleh duduk dgn aman dlm kereta sambil dengar lagu dan tidak basah bila hujan.

jadi, Dato2 Menteri
kami bukan taknak naik, tp kami hanya nk naik public transport yg lebih reliable, selamat, selesa dan mudah dirangkai. kalau boleh buat stesen depan rumah lagi baik.

harapan saya government tranformation program yg diwar2kan ini adalah lebih praktikal dan bukan teoritikal semata. minyak dan tol pun dah mahal. psst dengar kata nk naik lagi?