Pages

Friday, December 19, 2014

Terkadang aku hampir tersungkur ditolak arus hidup
Tuhan..tetapkan kakiku untuk terus berdiri teguh
Tutup air mataku dari pandangan umum
Cukup hanya Engkau yg mengerti..
Cukupkan aku wahai Robb ku..

Friday, December 12, 2014

Bila kita nk berubah,
kadang2 hidayah datang tak bertangguh
kadang2 dah datang, tapi kita yang tak bersungguh

bila nk berubah
bukan selalu teguran datang dari mulut tok guru
belum tentu juga bila kita baca buku
tak perlu tunggu seru
ada kala kena pangg sedas baru nak terkelu..

bila nak berubah
kadang2 ada yg kena paksa
sebab kalau tunggu hati sendiri nak terbuka
taktau la bila
entah2 sampai dah di usung dalam keranda pun dok tak tentu hala

bila nk berubah
mula2 takut dunia tak terima
pujuk la hati, lapanglah dada
apa nk gaduh..Allah kan ada!


Wednesday, December 10, 2014

Chekondo

Si umar ni banyak cakap, tapi kdg2 agak mencabar nak paham perkataan dia
Masa mula-mula belajar pergi econsave dulu, eksaited je dia jerit " yeayy..Eng Tong Kev!!!"
Sampai sekarang lekat nama engtongkep.. jenuh berlipat lidah nk betulkan. Aku biar je la..mcm comey jugak engtongkep tu kan 😃
Lalu depan hospital, dia cakap 'opishtal'. Ok la..nak iras2 dah tu. 
Belum sempat aku tegur, tau pulak dia sendiri rasa macam ada yg tak kena.. pelan2 he correct himself - hosh pish tal!!
Bangga kau mummy cakap dia dah pandai!

Petang tadi balik sekolah umar bgtau
"Abak..ticer cakap kan..nanti nak buat chekondoo!!!
😕 huh menda apa lak tuu???
"Chekondo tu kan..dia baju dia putih.."

Nasib Aliya menyampuk
"Eh..taekwondo laa..Tae KwOn DO!! Tahu??

Chekondo pun cekondo laaa...😂😂

Tuesday, December 09, 2014

City Cat vs Kampung Cat

2 minggu di kampung wahh kemain cik Aliya kita ya..
gembira sungguh bebas bermesra dgn alam.

mak cerita, dia ramai kawan, nak pulak cucu2 org kampung tu ramai yg balik sebab ada kenduri
Aliya cakap dia kawan dgn 'org bandar'
dia ni pulak 'org kampung'
baru 2 minggu dok kampung dah lupa diri :-P

org dok sebok buat kerja kat rumah org kawin, kejap2 ada je org dgt bagitau nenek
'maklanggg...rasa2 mcm cucu maklang ghabat pokok nyioq tu!'
'maklang...nampak macam cucu maklang ja dok tengah bendang tu..'

alahaii..sakit jantung darah tinggi maktok hang!


Monday, December 08, 2014

alahai anak omak

hujung minggu lepas, borak2 dgn abg ajies
tiba2 dia cakap, dia ada teori baru
aiseyman..main teori pulak laki ai now...kelessss
ok mari kita tgk teori apa kah itu..domino ke tidak?

dia kata..dia rasa lah kan, one of the reason kita org dewasa ni dah tak berapa nk tunjuk kasih sayang kat mak pak sebab, masa kita kecik dulu mak pak kita pun tak berapa nkmenzahirkan kasih sayang kat tok dan wan kita.
like, kalau dgn anak2 bukan main kita sayang peluk cium dokong suap makan, mandikan pastu lap badan pakaikan baju..
tp bila dah besar kita tak biasa nk buat semua tu kat ibu bapa kita..
ye lah, pada kita kasih sayang pada mak ayah cuma takat salam cium tangan, tak melawan cakap..
ok jujur la..berapa ramai yg hari2 masak lauk pegi hantar kat mak ayah kita?
 hari2 balik makan kat rumah mak lagi ramai kot hehe (termasuk aku la!)
nk urut kaki mak ayah pun buleh kira setahun berapa kali..
kalau anak sakit, tgh mlm sanggup bgn bawa pegi jumpa doktor,
tp kalau mak telefon bgtau tak sihat,
kita jawab 'esok2 kitorng balik tgk mak ye.'

one thing, mungkin sebab dah dewasa, mak ayah pulak masih sihat alhamdulillah jadi diorg pun tak selesa kot kalau kita nk tolong lap, pakaikan baju hehe..ko ni apahei..
tp..mungkin sebab tak biasa.. mungkin juga sebab mak ayah tak meminta2 mcm anak2 kita
tapi, kalau kita rapat dgn mak ayah, tak perlu diorang meminta, kita dah boleh baca apa yg diorang perlu..

mungkin, paradigma ini perlu di ubah
tunjukkan pada anak2 kita betapa kita utamakan ibu bapa..
mudah2an mereka membesar dgn stigma yg sama. esok2 kita juga nk menumpang kasih mereka
jgn ditunggu anak2 besar esok belajar dan akan pandai sendiri
kalau kita tak mulakan tanam benih dari sekarang, boh baja, siram hari2
manakan mungkin ada hasil yg diingini?

wallahu'alam.
semoga Allah memberkati kita dgn memberi anak2 yg soleh dan solehah, dan menjadikan kita juga anak yg soleh dan solehah kepada ibu bapa kita..amiin.

Monday, November 24, 2014

Cuti sekolah



Come school holiday, our small family will split into three.
One is north
One is southwest, lebih kurang la
And the rest is home. Wic doesn't sound and fill much like home when we have not enough corum and less yelling.

Aisyah, my eldest as always prefer my inlaws. No doubt since she was raised by them since a baby, she loved being pampered and 'pampering' her tokmama otherwise. She loves tokmama's cooking. They will spend the day talking, while she give tokma some leg massage. Or play the hair salon game.
Aliya, eventho born n bred in city, is always a kampung girl at heart. Thats why she enjoy the time at my kampung with her Maktok and AyahWan.
She favors maktok's curry, spend her day chasing the chicken n socialising with the rest of kampung makciks. My mom will take her along when visiting relatives n friends and graveyards n those religious classes at the mosque.  She know more people there than I do!
Umar very much like to follow kakngah, but abak would be lost here being the only man in the house, huh?
so at the very last minute abak would bribe him not to follow maktok..
Adyra, of course cant leave mummy's ketiak..

at the absence of the other two of Ajies's girl, these two is now can happily ride the motorbike with abak to and fro the daycare.

Letting my children to spend holiday with my parents is not intentionally to burden them. Or atleast that's what I think. Thats why before I let them I will ensure that they will not be. I only started leaving my kids alone when they can go to toilet on their own. Or at times when my sister is home so she can help out.

Actually,  sending my children over is not just relieving myself, bonding, or finding a solution to fill their free time (does kids have 'free time' btw?), but when I think about it, I just realised that it's something I actually did for myself. 
I want to be there..at places I want to be most, with the very people I want to spend my time most..but I cant afford to, now.
At the very least, part of me is there..with them..



Friday, October 24, 2014

Back up Peeps!

Dangggg...
semalam sebok menyusur down  memory lanes..
dok baca balik posts lama kat sini hehehe..teringat balik time budak2 tu kecik
tapi sayanggggg sgt sgts bila tgk gambar byk yg hilang..adoiyaii
dah la aku takdak backup dah. nyesalnye tak buat backup blog duluu huwaaaa..!!
itu la, gambar mostly dlm hp, pastu tukar hp baru tah mana abg ajies copy..(abg ajies jugakkkk)
pastu tepon hilang, tertukar la ter reset la..
itulah mak dah pesan suruh print letak dlm album tp aku dok tangguh..
now..padan muka

Thursday, October 16, 2014

Sweet Sale!

haa nk habaq ni ternampak tadi Sweet Muslimah buat sales lagi
sila klik dgn kadar terus! SWEET MUSLIMAH SALES

kejap aku pun takdan nk klik ni  ha..apa2pun share dulu dgn kengkawan!!
Jubah budak baru RM39 nokss..

yg ni lebih sikit RM49.. sama rega mcm t-shirt mak dia ni..


ok ni prebiu je, byk lagi choice kat sweetmuslimah dot com.. jubah  priced

Wednesday, October 08, 2014

Jarang..jarangg..

kalau korang nampak ada org pakai baju kain jarang sampai nmpk tiang letrik korang buat apa?

a. bagitau dia
b. bagitau org sebelah
c. buat buat tak nampak
d. amik gambar, pastu share kat fesbuk

soalan ni utk kategori pemakai mmg nmpk mcm 'tak sengaja' lah ye..
kalau dah sah2 pakai baju jarang pastu pakai bra kaler merah tu tahun depan baru masuk bank soalan ya.

kadang2 org pompuan ni depa bukan sedar yg baju depa tu jarang. sbb masa beli tgk kain mcm takde la jarang pun.. tu yg konfiden je tak pakai lapisan kalis cahaya di dalam, tp rupanya bila berdiri depan cahaya matahari ka lampu kalimantang ka mak aoiii baru tersebar segala fakta dalaman.

bila nak bagitau..pikir2 juga. ke mmg dia ni dah tau tp saje nk pakai juga..
kdg2 ada juga manusia ni spesis kalau kita tegur, dia cepat nk ngaku 'ha aa..tau..saje pakai jugak..saya seronok2..'
sebab nkk cover malu punya pasal.

tak paham aku..nk malu pasaipa tah..patut terima kasih la kat org bgtau
mana lagi bes, malu kena tegur dgn sorg, atau malu dgn puluh2 org yg tgk tayangan perdana?

Friday, September 19, 2014

jom cuci mata tgk  produk sweet



ehh aku mmg suka yg plain mcm ni..
jom layan jubah pulak

ni utk set jiwa muda pula hehe

korean style!

ehhh byk laa..
tak tertepek aku aih.. tgk sendiri la kat website dia no.. paling penting dia tgh sale la ni..maka sila cepat! meh aku bagi direct link terus sampai kat tempat sale tu jahh -----> http://www.sweetmuslimah.com/ekedai/sales

Kbaiii

Thursday, September 18, 2014

to sweet friends out there

do you regards yourself a good friend?
do you actually see yourself as good and true friend?
if yes, what make you think so?

that,
you always chat with your clan, constant and never-end messaging even tho you just drop off from outing trip with them 3 minutes ago?
you accept every invites they send, esp party and meet-ups?
you listen to their whining and 'life threatening' problem without fail, and you give them (what you think) good advice.
you tried to help as much as you can?
you include them in your prayer, every time? ok atleast when they have problem
you loaned them  you clothes, shoes, car, makeup, accessories..and sometimes bibik?

what else good friend should do?

honestly,
i dunno  if my friend thinks that im a good friend.
and i don really care to know.
because, if i did all friend should do, it is not because i want their recognition
i just want to be there, for them. help them forward, even if i had to reach down to do so
because i know i can rise up afterwards, and they need my help to rise now.

truth is, i dont have many 'friends'
i do know lots of people, but im quite selective to call anyone my 'friend'
to me, a real friend is the one who:
1. will tell me there's chilli flake on my teeth.
because chances is, she will tell me all my flaws and mistake with honest brutality. but its honest, and i appreciate that. i need that. i dont need someone who see i made mistake and just whispering to the 'air' (yepp the talking air, if you know what i mean..) simply because they hadnt had the courage to tell me the truth. huh?

2. havent talked/see me for a long time, but when we meet we know that we 'belongs'

3. understand what im saying!
and they can see beyond my words too. incredible heh? only certain people can have this skills. its magical u know!

4. understand my situation, can see where im going and they will either put a brake or treat me with superpower fuel to make sure om going faster!

5. got my joke! ok thats the utmost hehehe. i cant stand to explain my jokes to people. it no joke.

Monday, September 15, 2014

Auww SOoo Sweett....

Weh korang..
Sweet Muslimah tgh sale tau..cepat!
nk lagi cepat terus je klik kat banner aku tu hahaha

atau pegi je fb dia https://www.facebook.com/SweetMuslimahdotcom
byk baju cantek2, tak beli pun boleh cuci mata

ada niat nk ikut syariat pun dah ada pahala insyaallah
kot lama2 dah selalu tgk terbuka hati nk tutup properly.
sama2 lah kita kan ukhti2 sekelian..ecehh

SweeMuslimah nibukan jual jubah je, jubah kanak2 pun ada, Tshirt muslimah pun ok
sebenarnya aku tak pakai sgt tshirt labuh ni, selalu pakai blouse je
tp mcm nk kena terai satu lah. mcm selesa je nmpk,dok rumah nk kuar sidai kain ke apa senang tayah  nk saruk jubah lg dah. nk masak ke apa pun senang nk singsing lengan tu ha..

ok korang..sila..silaa..

Tuesday, August 19, 2014

why ? why??

kenapa semua org tak update blog wehh???!!!
ke korang dah ada blog baru??

Friday, July 18, 2014

Jom Ubah!

sekarang aku lebih selesa pakai baju yg solat-ready.
senang, tayah kalut nk bawa beg asing utk telekung atau mengirai telekung masam di surau2 awam.
lama2 aku sedar one thing - inilah patutnya perempuan muslim tutup aurat.
sebab aurat itu sama ja dgn aurat time solat.
makna kata, kalau  kita berpakaian yg menyebabkan kita kena cari telekung utk tutup bila nk solat, kita masih belum tutup aurat dgn sempurna.
ada sekali aku ternmpk gambar felixia eh Rania Raisyah apa ke nama dia now?
alahai malu aku ngaku Islam tp dia yg tak islam (masa tu) tutup lebih baik dari aku! siap handsocks complete..mmg sempurna.
terus rasa tercabar dan bersemangat nk cover up properly.
benarlah, tabiat ni kena pupuk. mula2 tak suka. mcm pakai stoking ni dulu aku rasa cuma perempuan2 yg tersgt baik saja yg pakai stokin. mcm over la nk berstokin2 pulak..pastu susah nk pakai kasut la apa laa..
budus kan?

terima kasih juga pada Abg Ajies yg garang itu, memula dia ugut taknak hanta aku pi kerja kalau aku tak pakai stokin. nmpk kaki kat org berdosa la weh..katanya.

lama2 bila dah pakai mula terbiasa. kalau tak pakai rasa pelik. mcm tak pakai baju je rasanya.
lgpun senang nk solat, tak la risau nmpk kaki ke apa.

sama juga sgn inner dagu. aku try sebb senang nk solat. kalau pakai tudung  biasa kita mungkin tak sah solat sebb aurat bawah dagu tu terbuka. tp sebab muka aku kecik, inner tu standard size kadg2 ada yg tak muat sempurna, tp takpela asalkan solat aku pass. lg satu masalah, muka aku senget. bila pakai inner ada dagu ni mmg makin terserlah la kesengetannya hahha.. 
ahh who cares??

ofis aku pun sejuk lain mcm sekarang..so gandingan stokin, hand-sock dan 2 lapis baju adalah sgt membahagiakan. time nk tido tengahari tayah nk cari telekung buat simut hahaha.
(nota: baju 2 lapis sebab pakai jubah, makanya akan pakai inner juga sebagai langkah keselamatan)

benarlah kata ustaz azhara idrus : kalau tak mampu berubah, carilah suami yg boleh mengubah.

seriesly, kalau bukan sebab Abg Ajies yg garang, mungkin aku masih di level 13.
kalau harap aku sendiri mmg bertangguh tatau bila la..

kepada korang.. jom Ubah!

Semua itu MilikMu

perghh lama tuuu tak update!

sebok nau ko eh..konon beli smart phone bagai kot senang nak hapdet
tapi tak smart2 juga tuannya.

tah la.. dah tua kot maleh nk cerita panjang..facebook pun maleh dah nk up status.

bulan lepas telipon ku ilang. kena songlap kat surau.
salah aku gak le biar je kat blkang masa solat.
tak pe la.. Allah kata Dia amik brg kita sayang sebab nk bg yg lagi baik.
SUngguh..

lepas tu aku beli hp baru.
pastu beli lg satu tab pulok..hahaha. tamak.

bila benda2 mcm ni jadi kat kita, sebenarnya byk pengajaran yg kita boleh dapat.
macam aku.. bila tgk wallet, hp takde mmg rasa total lost.
giler sebatang kara. duit seposen pun tarak. camna nk balikkkkk?????
nk nangis pun dah tak terkeluar air mata.
masa tu ingat Allah je la yg boleh tolong..
masa tu baru sedar diri..kita ni tak punya apa kecuali Allah.
Dia nk amik apa Dia nak bila2 je.. sebab semua yg kita pegang ni hak Dia.

ingat pesan org kalau time susah mcm tu baca Alam Nasyroh, zikir Lahau lawalaQuwwatailla billahi'Aliyyim'Adzim.. byk2. tak berenti.
ye la drpd aku dok meraung tak pasal2 baik tenangkan diri dulu. Accept. redha.
pastu plan. minta Allah tunjuk jalan.
kebetulan terjumpa kenalan lama yg mmg laaama sgt tak jumpa. tak baik sgt pun so aku segan nk buka mulut minta tlg..
aku pinjam telefon adik kat sebelah aku dlm surau tu..Alhamdulillah dapat call husband. tp dia pulak dah balik rumah mertua, kereta tinggal kat rumah sbb aku kan nk balik.. ghoplah kejap.
Alhamdulillah, Allah dah plan utk kita.. Abang ipar aku ada dekat2 situ, dah nk nak balik rumah mertua pun so diorang dtg fetch aku.

lesson came to those who seek.
hidayah Allah itu ada di mana2..kita je kena pandai buka mata dan telinga. dan hati.

Tuesday, May 20, 2014

Finally frozen

ok we watched Frozen.
finally
both in English and Bahasa.
and now even Adyra wud scream 'Jenn! jenn!'
and sometimes i swear i hear her mumbling 'gooo...it gooooo..!
the other day i heard Umar called her 'Enna!!'

i love Anna
i think Elsa need  counseling.
understandable tho..

Monday, May 12, 2014

mother's day

dont celebrate Mother's day pun..
because i think i am not a good mother, not much to celebrated

i yelled constantly to my innocent,  naive kids
i never bake their favorite cake
i am not home 24/7 with them
i missed their sports day  last year
i didnt supervise their homework every night --> and they didnt get those A as many as their cousins and my friend's kids
i make super simple instant breakfast
their white uniforms are not super bright but smeared and ugly
i did not watch Frozen, so i dont know the lyric to sing with them
these days, i hardly sit down to play with them.
i complained that im tired ALL the time
i didnt buy them crayon or paint to color anymore because im too stressed to clean up after that.
i am mad at their father so i yelled at them.
i ordered them to sit still, scream less everytime i 'talk' to them
i am not a good referee - either i never took side, or im at everyone's side
i didnt buy their dream toy because i want to teach them to value what the have.
i tell them what to wear. and stressed myself at the expenses of everyone when they dont.



Monday, May 05, 2014

Drama pukul 7

sejak  meletop2 ombak rindu..makin berderet2 la novel nak masuk peti tv..
aku sampai dah tak tau mana satu slot samarinda, lestary la..akasia la..
tak koser aku nk folo..
dulu masa dlm pantang boleh la terlentang je asal pukul 2 tgk sinetron indon..sampai ckp kedah pun dah bunyik indon.

aku sebenarnya malas nk tgk citer2 drama tv ni sebab:
1. hidup aku dah penuh drama dah.. tak perlu serabutkan otak layan drama kat tv tu..ni dok susah hati awat laki dia cam tu awat gerpen laki dia cam gitu..awat mak tiri mak mertua dia buat gitu alahaiii... siries tak koser.. same goes to cerita korea..lagi la.. tp aku s uka tgk citer korea juga sebab suka tgk rumah diorang..tgk diorang makan apa..and i  like the fact yg aku rasa la.. kat jln2 raya korea cuma ada kereta diorg je..mcm tak pernah nmpk pulak mercedes ke bmw ke walau kaya mana pun diorg.. ye ke?

2. nanti aku sakit ati sorg2 tgk 'life' org sekrg.. yg dah halal laki bini ko taknak buat apa2, yg gepren mekpren juga yg mcm2 gaya.. pastu pompuan cantik sikit mesti gedik nk laki org sebab org tu kaya..
laki pulak mesti nak pompuan seksi cantik je jadi bini dia.. 
takleh jual kot kalau heroin dia mcm dayang senandung?
pastu cerita anak tak sah taraf la, ada anak kat sinun..kat sinin.. suka2 rogol org mcm takde apa2
..terkedu..
ye la mmg niat asal nk educated people yg benda tu tak baik, tp cara ditunjukkan dlm drama tu mcm its okay to 'ter'buat salah..minta maaf sikit2 lebih  kurang, 
paling penting, benda ni bila kita tgk hari2, berbulan2 diulang masuk dlm kepala hotak lama2 jadi 'biasa'.. nnt org bg tau eh anak i dah preknen la tp taknak kawin lagi.. kita pun dah tak rasa apa dah..
hmm biarlah je lah Cik Yah, pandai2 diorang la..jgn buang anak tu sudah.. 
haa gitu  ke nk jawap? 

3. dialog wajib -" haa tu mesti dah kena guna2.. "
alahaiii... yg bercakap tu bukannya makcik2 tak sekolah kat ceruk kg zaman 40an dik oii... tp org muda yg blom 30 (dlm citer tu la.. so makna kata dia mesti lah lahir dlm tahun 80an ye dak? tgk watak dia - usahawan berjaya, anak org kaya yg mestilah mak pak hantar pi sekolah baguih2..sekolah org putih.. but sekalik luar dari mulut???? fail

bab hasad dengki kiri kanan tu biasa dah mmg ramuan wajib..tak kira cerita org mana pun..

cuma aku harap sgt.. para penggiat seni.. biarlah seni itu pentas dakwah kita, buat la dgn cara yg betul
kalau salah sekali, usaha lagi cari formula yg sepatutnya..insyaallah.

Wednesday, April 23, 2014

Kalam si pelupa

hmm.. i really have think of something good i want to share here
tp takdenye nk kluarkan hp dan menaip masa ataih moto..
karang aku ke mana..hp ke mana..

ahaii...ada smart fon pun tak diguna sgt. tu pun tak padan..ada ati nk beli note pro
:-p

lately sgt busy mengatur masa.
aku bab2 keja nk menulis nk mengayat..pastu nk tunggu org feed data, pastu aku nk draft
ishh..
buat kerja is ok. no hal. tp bila nk kena tunggu org punya keja tu yg aku kurengg sikit. susah2 aku buat sendiri senang kira. lambat ka salah  ka aku sendiri juga tanggung.

tp..tak suruh pun tak boleh gak. masa ni lah nk guide anak buah, nak ajar, nak test ledership style.
leadership la sgt..
sekarang musim hujan. pagi petang hujan je
tapi Allah nk tunjuk betapa Maha KuasaNya dia
hujan pagi petang pun dam tak penuh juga. paip air org selangor masih  kena catu.
sama juga macam jerubu hari tu.. kita kata lega la hujan turun jerubu hilang
sekali Allah nk tunjuk..Dia yg boleh hilangkan jerubu..bukan hujan yg kita buat.
KL hujan..tp jerubu dok mcm tu jugak.

oleh itu adik2, sedar lah ke diri
Kita manusia kerdil yg tak mampu buat apa2 tanpa Allah

setiap saat..pergantungan hidup kita selayaknya pada Allah.
sebelum buat apa, leave it to Allah - to guide us to do the right way, to choose wisely

kerana, setiap langkah kita Allah dah tetapkan,
rezeki kita hari ni Allah dah tentukan

berdoa lah semoga Allah memberi kita sebaik2 RahmatNya pada kita setiap saat dan ketika.

Allah itu nomot 1,
ingat kubur dulu
kerja, dunia, kain baju, gadjet, fesyen tu semua belakang2..

Tuesday, March 25, 2014

Bila umar jadi che gu


Umar mmg ganas bila main dgn adik. Suka suki je nk lepuk si kecik tu. Bila gaduh lagi la mmg sesungguh hati pukul adik.
Tapi bila time ok camni la.. elok je main sama. Adik pun satu hal juga - nak menang je..mmg semua org bengkekk je. Tp mengalah juga sbb dia kecik lg.



Sent from Samsung Mobile

Monday, March 24, 2014

Little White Cafe

tah kenape semlm tak boleh tido,
memula tu dah layu... tp dok pikir blom isya ni kalau tido dulu mmg tinggal kenangan je la
dah berapa kali terkena, konon takpe..kejap je lelap kejap..karang bgn boleh langsung tahajud
eceleeeee... takde makne nye..
aku tak nak tertipudaya lagi..so gigih bgn juga.
dan amazingly.. lepas solat jek cisss cerah mata.
bila takleh tido aku suka berangan...
dan bila berangan aku mmg siries..jadi pas tu stress atau terlebih uja sampai takleh tido lag.
$^&^&^%$##$@3! kan??!!

semlm aku berangan nk buka restoren western..kunun! hahaha
ni semua sebab tgk kedai si WHISK ni dah makin maju ke depan, dulu kedai cenonet ke jat Empire tu..
now ada lebih besar dari starbucks ko!
ok sila gugel the whisk kl sekarang!

www.caterista.com
maka beranganlah aku semlm... nk deko kedai mcmana.. nk pasai awning belang merah putih
nk buat kerusi tepi tingkap, pastu kan, langsir lace mcm LeVain..hahahha
nk pinggan macamana..

mcm ni kiut kan??

courtesy pic : KOSMO, Little White cafe, Bangi

pastu stress sbb nk buka kedai makan  mesti la kau reti masak kan..dah nk kena pi belajar masak pulak

tah bila terlelap, tgk2 abg ajies dok belek hp aku..agaknya nk tutup alarm.
dan bgn pg dgn penin2 unta..huhu
tobat takmo dah..

Tuesday, March 18, 2014

Idaman suri


Jujurnya saya tak minat sangat mee kari. Sebab rasa macam pelik bila hirup kuah kari.  Pada saya kari adalah untuk dimakan bersama nasi panas dan kicap.
Pengecualian kepada mee kari yg sedap. Saya cuma makan mee kari yg sedap.;-p
Yg ada kerang dlm dia. Kacang panjang xmo.
Hujan2 ni mcm bes pulak kan?

Sent from Samsung Mobile

harimau mati meninggalkan belang..manusia mati meninggalkan komen

its pretty amusing to see when someone actually saying some sarcastic remarks about something
and then berduyun2 la manusia memberi komen. ada yg sekapal dan melayan je sambil menambah perisa..
sekali ada la sorg dua ni yg tetiba mecelah ' eh dia ni perli la korng ni kenapa b**** sgt ni ha?'

Like......?????


Thursday, March 06, 2014

Sekolah alam

lessons
are everywhere
if you know how to read it.


Monday, March 03, 2014

i just love this articles.. good advice too..

Architects, interior designers, and more ∨

Hire residential landscape architects to help with all aspects of landscape design, from selecting or designing outdoor patio furniture, to siting a detached garage or pergola.
Select garden furniture to match your style, garden storage sheds or even greenhouse designs to personalize your landscape.

Thursday, February 13, 2014

Pandainyee anak aii..


Muka bangga boleh pakai baju sendiri.

Bak balik..Mummy nk lipat la dikk!!

Sent from Samsung Mobile

ADYRA now 2!




yeah..cepat sungguh masa.
adik baby now dah 2 thn.dah pi sekolah dah pun hahaha
ok bukanlah aku ni ibu yg kiasu sgt nk hantar anak yg cakap pun kita tak berap nk faham tu gi sekolah.

tahun ni kitorang tukar tadika merangkap nursery dan transit.
disebabkan sekolah tadika Aliya yg dulu dah tutup, maka kena cari tadika baru.
dan disebabkan kitorang memilih tadika dekat dgn rumah dan ada servis taska dan transit makanya dengan sedihnya khidmat Cikgu Ibu sebagai pengasuh juga perlu ditamatkan..
sedih..sebab jasa Ibu banyak sgt kat aku..anak2 semua sejak Aliya lahir dia yg jaga.

alhamdulillah tadika baru ni lebih dekat dengan rumah, jadi nk hantar amik diorng mudah sikit.

atas saranan pengetua juga, dia kata why not Adyra join je la as 'student' meaning pakat2 pakai uniform pi sekolah mcm kakak+abang Umar. cumanya takde la kelas formal utk budak below 4yrs. mmg kerja diorng belajar gak, tp belajar main je la hehe

disebabkan Adyra ni byk cikgu cikgi keliling dia (cikgu besar adalah kaklong Aisyah!) maka mmg akai panjang boleh tahan budak ni.
yg tahahan tu kalau buat salah kita tanya je terus tunjuk 'Umaa!!' pandai ko ehhh

masa pegi rumah tokmama hari tu, dia mcm faham je nk sambut besday. yo yo je tepuk dada dia ckp besday 'adik!'
masa nk potong kek, paklong lak lambat..Adyra sorang2 dgn sabornya menunggu paklong and geng depan kek.

Look who are more excited than birthday gurl?? semua dok berebut patung otromen and minion atas kek tu.

Doa mummy kat adik sama je lah dgn doa yg lain2 tu eh..hahaha mummy tak sempat nk copy paste ni..dah nk habis lunch hour ni.

ok bye