Pages

Friday, March 11, 2016

Gerhana separa

berbulan tidak update di sini.
barangkali tulisan dan otak pun sudah gerhana seperti gerhana bulan yg kecoh tahun ini..
ya.. benar March bulan yg molek penuh sejarah..


ramai bercakap tentang gerhana..tambah pulak di zaman fb dan insta semua di hujung jari, semua cepat aje menjadi viral
ada yg tak ambik port (mcm aku la..siap lupa lagi ingat mlm hahaha)
ada yg seronok terlebih
ada yg kecoh ribut  risaukan petanda kiamat sudah dekat..
ya, barangkali, Allah lebih tahu, tapi kita org Islam ikutlah cara Rasulullah, buat solat sunat gerhana, bukan bersorak2 gempita menghalau resaksa yg menelan matahari..

aku tak nak cakap pasal saintifik teori kenapa telur berdiri atau pokok2 mati time gerhana
tp aku nk ingatkan diri sendiri beberapa point yg aku terfikir:

1. gerhana menyadarkan aku betapa.. betapa masa ini sungguh cepat beredar. cuba tgk berapa lama masa diambil utk bulan 'lalu' kat matahari? about seminit 20s gitu kan? ke lain tempat lain tempohnya?
apapun.. kalau tgk balik..Allahu..masa yg beredar tak mungkin boleh diulang semula.
dan kita semua sedar about the time that passed during the eclipse..
but yg setiap saat yg beredar waktu lain kita tak amik kesah pun.. cuma kita tersedar bila angkat kepala.. eh dah pukul 12, eehh.. dah pukul 4.. eh laa dah pukul 6.30..
tu pun boleh dok buat ralit lagi, kejap la tgk playboy dulu, tgk bimbo dulu, basuh pinggan dulu

cer tetiba..eh.. dah time nk mati? haa

2. bila berlaku gerhana baru kita nmpak dan sedar ada benda2 lain kat dunia ni yg berlaku di belakang kita. yg kita tak sedar, atau tak pernah tahu pun dia ada. ni pun nasib Nampak..kalau tak sampai ke sudah tak tahu yg bulan tu pusing bumi, bumi pusing bulan boleh bertembung pulak pada waktu sekian-sekiann.
yg kita sebok bila artis tu nak kawen, bila diorg nak cerai, dia pakai baju apa, anak dia pandai nyanyi ke tak, bila bonus mlm gaji nak masuk..bila PM nak mengaku (eh)
sedangkan byyyyyykkkk sgt kejadian kat dunia ni yg berlaku tanpa kita sedari.. sedangkan dalam Quran Allah dah cerita macam2, dari hal kandungan dlm Rahim ibu, pokok2 tumbuh dan hujan turun, rahsia dalam lautan yg dalam, sampai ke big bang dan bintang2 mati menjai supernova,
itu baru kejadian alam, bab manusia buat itu ini, lg macam2 kalau tgk berita..
moral of the stories - benda yg kita tak Nampak tak semestinya takde,
dan yg kita Nampak tak semestiny betul, kerana pandangan mata itu boleh jadi menipu

3. gerhana adalah bukti hukum alam. ya Allah Maha Mencipta, telah mencipta alam ni dengan hukum2nya. macam pergerakan bulan dan matahari byk kali disebut dlm AlQuran - beredar pada tempat yg telah ditetapkan (paksi masing2) dan pada masa yg tertentu (balik pada hukum) akan bertemu pada satu titik. kalau ikut lojik manusia ini hukum matematik dan hukum fizik. jom pi mengaji lebih lagi!

4. gerhana kali ni tak la penuh sgt sebab bulan tak tutup matahari 100%, masih nmpk tepi2 tu cahaya matahari. but still.. matahari tu berapa kali ganda saiznya dari bulan?
yet, bulan masih 'mampu' menghalang cahaya matahari dari sampai ke bumi
somehow, benda lebih kecil pun boleh menewaskan benda yg lebih besar, kalau kena time dan gaya la. pikir2 kan..

ok lah sesi akademik kita kali ni.. ciaaaaa

Friday, December 18, 2015

Bila Masa dah Time

i always have hard time asking Alliya to perform her solat
always.. bila dah byk kali suruh, of course she will retaliate back.

following external advice, i just let her go
and turn to Allah instead.
everytime solat, never fail i would pray for myself, and everyone to persistently do and continuously improve our solat.
when azan calls, i just invite everyone - Aisyah, Aliya, Umar and Adyra to solat with me, or they can perform their own.
thats it.
i stop pestering all-together.
because, thats what we can do - we can only ask people to do good, but at the end, its Allah who hold their heart and make them.

living with tis now, my world is calmer. i do not try to control the outcome anymore.
because i leave it to Allah's hand.
i can only do my part - teach them, ask them, prepare the environment,
but the end reside at His Mighty Will. insyaAllah i trust him.

normally, when we go out, we will stop at musolla or masjid for solat.
Aisyah will solat with me, while Aliya will always always running around the place, much to my dismay. Adyra will soon followsuit. sometimes they just play together, but her high-pitched voice is disturbing. of course, she'l get from us afterwards.

to my surprise, yesterday i stopped by a musolla, both Aliya and Adyra quickly do their wudhu (oh they always like this part but solat belum tentu!)
so i just let them be..
while putting my veil, i observed my two girls are putting and busy adjusting the adult-sized telekung on each other.. and began taking their place on the prayer mat, and lined the mat for me..
and then they prayed.
that moment, my heart melted..
if i looked at them from an eye of outsider, i would say what a wonderful child they are!

sometimes..
i am too busy to look at them, to genuinely see their wonderfulness.
all the time, i am too busy to make them do what i want i forgot who they are.

thank you my little gems


Wednesday, November 04, 2015

ada orang nk datang ke?

di suatu petang hujung minggu

'Anak anak....!
jom kemas rumah..!



Tok mama nk datang ke??