Pages

Monday, June 13, 2011

Sesar Unjur

gi kuching apalah ertinya jika tidak memborong kek lapis, terubuk masin dan udang salai
kek lapis semua org biasa kan, udang salai korang reti makan?
mulanya mak i pesan belikan udang kering.. so last day tu rush pegi Satok nk cari terubuk masin dan udang kering. mak ckp nak yg tadek kulit punya, tak masin.
punya jauh pegi, beli terubuk 2 ekor ja. utk mak bawak balik kedah. mak shah alam malas nk masak sebab karang dia sorg (campor i ) yg nak makan. abg ajies tak makan so tayah beli untuk rumah sendiri
tp kat pasar tu ada se jenis je udang kering. takpe amik je.
tp mata terleret kat satu menda panjang2 nih


auntie jual tu ckp sedap, manis ni dik.. ok lah bak sebungkus. mak aii sekilo $60 tu.. takpe.bukan selalu pun kan. rupanya udang ni la yg mak cari tu hehe.. patutla tak jumpa, silap nama de.. ini udang salai sarawak, org sarawak panggil 'sesar unjur'
kebetulan ada sorg makcik ni dtg beli brg kt situ gak so apa lagi i pun beramah mesra la dgn dia, siap tanya nk masak apa menda udang ni. dia ckp sedap dik, makan gitu2 sambil tgk tv pun sedap. lagi buleh gak nk wat sambal tumis cam kita selalu buat dgn ikan bilis tu. tp aku tak sure la kena goreng dulu ke tak. rasa cam tak payah je. lagi boleh masak sayur tumis ke sayur campur ke. semlm aku try wat sup.. wah sedap la mmg manis. tp kekdahnya better rendam dulu kejap biar lembut sikit, if not kena rebus sup lama sikit kot (whic i dun dare, sebab kdg2 ada benda bila rebus lama sgt kuar rasa tak best).
aku rasa masak apa2 je mcm masak kalau guna udang biasa pun boleh. aku ada gak gugel, eh aku pulak tadi dah i, i , ada yg masak kari lagi. hmm buat kerabu pun sedap ni.
kat kl ni tatau le ada jual ke idak. yg pasti pasni kalau kengkawan balik seghawak minta la ihsan belikan sepeket 2 ya!

3 comments:

pizli said...

60 ringgit sekilo tu.. Nasib baik sedap.. hehe..

Che Ta said...
This comment has been removed by the author.
Mr.Ana said...
This comment has been removed by a blog administrator.