Monday, December 24, 2007

siannya little aisyah..

tetiba mata aisyah bengkak.. tatau la kena gigit ke elejik ke
pi klinik dr tu periksa cincai je eiii geram gak aku rasa. later will bring her to dr again.

Friday, December 21, 2007

Buta mata tak nampak jalan di dunia
Kerana tak nampak jalan di dunia
Tidak tahu kemana hendak dituju
Ke hilir atau ke hulu

Selamatlah di dunia fana ini
Bila mana mata tidak buta
Melaui pengalaman diri
Kerana jalan itu sudah biasa

Ada pedoman yang menunjuk kita
Tongkat di tangan membantu jua
Boleh jadi orang simpati yang membawa
Tapi jika buta hati menderita

Tidak nampak jalan menuju ke akhirat
Negeri yang kekal abadi
Tidak diukur dengan masa
Tidak ada kawan yang dapat membantu

Tiada pengalaman yang memastikannya
Tiada pedoman menunjuk kita
Tidak ada yg simpati menolong kita
Dalam kegelapan terjun ke neraka

Menderita ke negeri yang abadi
Tidak kembali ke dunia lagi
Tiada guna penyesalan diri
Oleh itu banyakkan amal dan soleh

Monday, December 17, 2007

monday 17/12

last week i went down to kota bharu under office assignment.. due to the bad weather report and flood news, i was agitated to go at first. but after considering the time limit (its already approaching year end and i MUST finish the assigment by this year!) mmg tak boleh tangguh lagi la.. lagipun all preparation dah buat, leceh la mau postponed pulak.. after several phone calls to KB frens and pusat banjir KB, i decided to go.
luckily the weather was fine, hujan renyai2 je on our first day, then tak hujan, alhdulillah senang nk bergerak. cuma on the last day air start naik dlm kawasan bandar KB, pasar khadijah mmg off limit la,
tp atas semangat shoping yg membara, ku redah juga air banjir paras keting utk ke MPKB, beli tudung 2 3 lai, buat sobenier untk mak dan ibu mertua ku.

the best thing in kelantan of course is the foodddd!!
giler melantak tak hengat ahaha!
sampai2 je dah makan nasi dage
mlm tu mkn sate,
then ada org belanja nasi sumatera..pehhh mkn 5 org, segala mcm lauk,ayam kg goreng tu ada kot dlm 10 ketoi..cuba teka berapa?? $46 je beb!!
then my colleagues's father bawa mkn laksam.. $2 je for laksam spesel

aku belasah sampai licin pinggan haha!
esoknya kitorang pi mkn nasi kerabu ayam percik - for 3 person baru $25!! arhgghhhh

nasib la dok 3 hari je, kalau sebulan mau korang tak kenai aku dah haha

Monday, December 10, 2007


ok at last.. i went ..
you know la how dreadful to meet up those 'flashy' ex-clasmates..
and the fact that i was one of the dropout during our academic year together. i and my bestie flunk our A-level hehe, and further our studies locally, while the rest flew to UK, all top unis bla bla.. then working at top firm there bla bla
then come back to work at bla bla..
both of us yg kira paling 'lekeh' among them..
but.. the truth is not so cruel like my imaginary
they remain as nice and friendly as ever (eventho some of them didnt recognize me!!) i took it as compliment tho haha.
and for my bestie, of course she went just to flaunt her newborn twins ekeke
but that cute girl farah didnt come, her daddy said dia demam.
well.. presenting..

Tuesday, November 27, 2007

selasa yang keboringan

my next-in-throne bos is not in since monday so yuhuuuu!! temporary freedom for me
but it also means double stress tomorow la.. for sure she will call me and like me to update here and there, requested this n that bla bla urghhhhh
plus, my colleague is admitted to hosp meaning, she will start her maternity leave officially by today! another double workload for me..

my to do list is so long and tedious urghhhhh i hate checking the staffs' work!! but if i dunt how am i going to be responsible for that.. i couldnt just blindly sign the application huhuu

just to soothe the eye hehe
this is my old fren's doter.. soooo adorable kan?
her name is farah

Friday, November 23, 2007

friday finally

ok just want to tepek some pictures (aisyah la of course hehe) and trying my luck to upload some video

patut la dok senyap2.. tgk2 haa.. abis satu badan ditepeknya menda alah stiker tu

Tuesday, November 13, 2007

ni laki ku tadek kerja.. pi tesco dia pakaikan swimming cap kat ecah hehe
ecah pun gelak2 bila dia tgk muka dia gitu ekeke
haa tu latest projek, abis baju kurung ecah aku jahit manik

hari tu we all kena pi kl amik kereta (kena ketuk since eksiden pokok kelapak masa raya tu) kat kg baru. so 3 of us pi kl naik bas, saja la.. aku pun dah lama tak naik bas hehe, bawa aisyah naik bas. seronok gak eh.
anak dara ku itu kemain pakai sunglass ekeke tp mmg panas ponn..
time tu dia mmg pantang nmpk sunglass.. abis ngn aku dia suruh pakaii

Wednesday, October 31, 2007

did you ever look at your other self and suddenly it appear to you that,
despite all the machoness, the garangness and the veto power they like to apply to you..
deep inside, they're soo a small child reaching out to you..
deep down they want to hold on to you,
they looking for your shoulder to lean on and pour all their sorrow
they are afraid.. fear that they are not able to carry the heavy burden and responsibility of being the head of family
but at the same time their ego make them unable to let you now about it

to my dear man of my life
i love you for your goodness
i love you for your weaknessess
i love you for the man you are
i just love you for a reason i cannot understand myself.

Monday, October 29, 2007

aisyah really like the cryon i bought her. so apalagi, sikit2 aku umpan with that le haha.. if nak distract her i simply ask her to draw.. or make it as reward hihi

ecah's drawing

and so touching.. she already understand sujud means solat.

finally.. we meet!

akhirnya sampai juga jodoh ku bertemu kawan2
memula cikdee sms nk ke the curve, but since i wasnt prepared to go out that early. manage to be there at 4+ pm, after late lunch - hb and adik ipar pi mancing the night before and only came home at 4am or so,so just letthem sleep for a while.
hubby drop me on the way to shah alam to send adik ipar then proceed to look for kedai ketuk to repair the car.
by then,
guess cikdee already left. i dun bring any stroller, hope to borrow the curve punye but biasala wiken mmg takde harapan la. luckily ecah was being good. she enjoy walking, its quite nice having girls outing with her hehe.. she loovee shoping! in fact sebok nk masuk kedai beg lagi tuh hehe
at 6 finally met them, and surprisingly kanak2 riang ria - Qayyum n muiz were there as well and their fabulos mums!
as if janji pulak, mostly were wearing red..
had fun with you guys.. really hope we can do it more often.
** have to edit the pictures la dearr..

Thursday, October 11, 2007

Andainya Ku Tahu

Andai Ku tahu
Kapan tiba ajalku
Ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umurku

Andai Ku tahu
Kapan tiba masaku
Ku akan memohon
Tuhan jangan kau ambil nyawaku

Aku takut
Akan semua dosa-dosa ku
Aku takut
Dosa yang terus membayangiku

Mungkin tahu
MalaikatMu kan menjemputku
Izinkan aku
Mengucap kata tobat PadaMu

Ampuni aku
Dari segala dosa2 ku
Ampuni aku
Menangis minta tobat PadaMu

Aku manusia
Yang takut neraka
Namun aku juga
Tak pantas di surga

Andai Ku tahu
Kapan tiba ajalku
Izinkan aku
Mengucap kata tobat PadaMu

2 days before Aidilfitri

today sungguh malas mau kerja
partly because most people are already on raya leave.. while i will have to work until tomorow - the very last day of ramadhan.
esok dunno la how the plan, whether nk balik straight fr ofis - which i planned to get off earlier, 1/2 day la hopefully
aiyyoooo packing baru like err 30%? baju aisyah sudah masuk beg, except her baju kurung yg aku gatei nk letak beads.baru siap yg testing punya, but now dah sntuk sgt nk jahit kat her real bajuraya. semlm sempat jahit sikit jek.. ku rasa2 aku bakal buka semula and let it bare jek ekeke
baju aku sah2 tak sempat nk jahit. takpe lah..
hope we dun get caught in the bad bad jem kat plus hiway.

** i learned that i cannot trust people when they say 'no thanks..or tak payah la..' when i offered them anything. whatever i want to give, just give. whether they want to appreciate it or not, up to them. i dun want only to hear them complaining later..
** and i also learned that we can never depend on man when it comes to the art or courtesy of giving..
** and i learned that if i want something, i should ask for it, no hint2 and then frustrated when people dun get my hints <- ni based on what people did to me.. oh pleaseee!!

Tuesday, October 09, 2007

27 Ramadhan 1428

semlm balik from s.alam ku noticed the night was clear, maybe just my imagination but it seems 'brighter'.. but hubby says 'mana ada..kan nk ujan ni..'
true, it rains later but i really thought that the night sky was so clear, not hazy like usual. hmm i thot it cud b THAT night.
you know, the signs are all there.. and i was sooo sleepy and tired that i go straight to bed as soon as we reach home. but my sleep was disturbed because aisyah dont want to go to sleep. hubby pulak was not feeling well.
this morning i see the sky was clear, maybe the after rain effect. but the morning sun was whitish and birds chirping happily..
maybe.. who knows... maybe..
akulah manusia yg kerugian ituu..

and today officially i declared as the forgetful day sedunia..
there's incidence so funny this morning ekekeke
buleh tak makcik rempit forgot her helmet haha
fortunatley not far fr home i realized eh awat today berangin semcm je ni, why aa myhead seems lighter..
sekali.. Allah ku lupa pakai helmet daa!!
jenuh kena gelak dgn pak mertuaku

Tuesday, October 02, 2007

Monday, October 01, 2007

kedai nasi kandar kari kepala ikan top kat pj

that's is zainul nasi kandar at building kaler kuninig next to a&w pj

somi ku gian memancing di bulan posa..

2 3 menjak ni hb suka memancing la pulak
kena pulak adik aku n my kazen's hb share the same interest.. ada geng la tu
derang lak dah kira ada experience, even tho not really otai.. so laki ku pun seronok la dok menuntut ilmu memancing.
yg tak besnya they will go for hours.. bosannya aku kat rumah
nak ikut? laaagi bosan ku rasa
normally if derang bw balik ikan, mmg ku suruh sila siang sendiri ye.. nk tolong masak sikit2 tu boleh la.. bab siang mmg ku malas, tambah pulak dgn hanyir ikan air tawar tu tau je la kan
last week, finally adik aku berjaya naikkan ikan rohu (agaknya la..) 4kg, besar gilerr, alsmost as tall as aisyah.
ekeke sampai muntah2 laki ku siang..

Tuesday, September 25, 2007

bizi bizi bizii..

hr ni another bizi day.. kena siapkan bajet ku yg dok bertangguh tu semlm bos udah minta tp ku tak sempat siapkan plus this morning another session SAGA @$%#%^$&^ hope we ca finalized the budget before that saga thing, whic i think is 9.30 kot arghhh semlm lupa potong kuku pulak.. rimas la kuku dah nk panjang ni org kata tak elok potong kuku hr selasa because it thought to cause us to inherit poornes.. to believe or not?? but since in Islam pun is makruh if not mistaken.. and my kuku not that depserately panjang.. hope i can survive till thursday.

eh nk criter

last week gi pasar ramadan kat seksyen 18, dekat hostel ppp/uitm

giler terkenang di masa laluu..

tp yg takbesnya param tu tak mcm dulu.. tak byk org meniaga.. dunno la because it was monday ke ape (because monday ada pasar mlm), param dulu *when i was there stretched all the way from gerai makan till maybank area pusing till giant. jenuh la nk membeli.

looking at the students and Imthiyaz really bring back those memories..

siapa sangka, that day i and en ana returned.. still as a couple, and better.. as hubby n wifey

hihi..(of course i was grinning all the way hehe..)

that area has changed much
now kat empty lot in front of imthiyaz - where it used to held kedai borong plastik sudah tumbuh building (see my pic)
and next to giant, kat padang tu pun sudah siap satu complex.
i miss roti canai wira sejati la pulakk.. hmmm
eh petang ni ajak en ana gi lagi laa..

pssttt.. ain,
tgk la ji now (yes, that is Him in the picture)

Thursday, September 13, 2007



Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu siang ku sibuk berzikir
Tentu aku tidak akan jemu-jemu melagukan syair rindu
Mendayu.. merayu.. kepada-Nya Tuhan yang satu
Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu solat ku kerjakan di awal waktu
Solat yang ku kerjakan sungguh khusyuk lagi tawadhuk
Jasad dan qalbu bersatu memperhambakan diri
Menghadap Rabbul Jalil... menangisi segala kecurangan janji
Iinnasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbillamin
Sesungguhnya solat ku, ibadah ku, hidup ku dan mati ku....
Ku serahkan hanya kepada Allah s.w.t. tuhan seru sekalian alam
Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tidak akan aku sia-siakan waktu walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tidak akan aku biarkan berlalu begitu sahaja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal ku dendang.... bakal ku syairkan
Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu malam ku sibuk dengan bertarawih, berqiamullail, bertahajjud
Mengadu... merintih.. meminta belas kasih
sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-Mu
tapi... aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-Mu
Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu diri ku tidak akan melupakan mereka yang tersayang
Mari kita sama-sama meriahkan Ramadhan ini
Kita buru... kita cari... suatu malam idaman
Yang lebih baik dari seribu bulan
Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu aku bakal menyediakan batin dan zahir
Mempersiapkan diri... rohani dan jasmani
Menanti-nanti jemputan Izrail
Di kiri dan kanan... lorong-lorong redha Ar-Rahman
Duhai Ilahi...
Andai ini Ramadhan terakhir buat kami
Jadikanlah ia Ramadhan paling berseri dan paling bererti
Menerangi kegelapan hati kami
Menyeru ke jalan menuju keredhaan serta kasih sayang-Mu Ya Illahi
Semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti
Tidak ada manusia yang bakal mengetahui
Apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
Yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
Berusaha.... bersedia... meminta belas-Nya....
Andai benar ini Ramadhan yang terakhir buat kita

Tuesday, September 11, 2007

KK Part II

okes sambung lagi gambar KK trip
one thing i regret much was i didnt even laid my eyes on the famous Mt Kinabaluu!!!!
its not the same kan takat tgk gambar.. im not really a fan tp bila dah smpai sana..tahla, i really feel like i wanted to see her. not my luck la kot, i thot i can catch a glnace fr the plane ride but the sky was covered in white cloud, only manage to see some blue ocean..
fr the hotel pun tak nmpk (or i forgot to look for her then hihi)
when we went to my uncle's place in Tuaran its already dark and misty..
takpe,, really feel like coming back. really soon

on the way to Tuaran.. pakcik aku drive selo giler haha.. dlm 60km/j je kot.rasa cam nk take over je. Siap bw kitorang pusing2 dlm UMS

singgah makan Lokan bakar sama kelapa bakar n puding kelapa . Aisyah tido tak hengatt

mummy ygteringin nk terojun sama hihi

jln2 kat bandar KK

in the plane ride home.. ecah beria pakai seat belt hehe.. guess she's so used to get buckled up. tp kejap je, bila ngantuk cari aku juaa

Thursday, September 06, 2007

Kota Kinabalu escapade

at last.. sampai jugak aku ke seberang laut ni.. tu pun sebab company sponsor merasa la duduk kat sutera harbor ni..

tp kan yg tak besnya the itinerary quite packed so not enough time to do things.. we regret tak dtg the wiken earlier.. laki ku la sebok mau main bola la (padahal dia tak main pun..kunun2 manager je)

at hotel room.. ok la bilik dia, ada shower, ada tub buleh buka tingkap masa mandi. Aisyah suka tido bantai hotel tu..bgn tido pun senyumm jek ekeke giler taste org kaya seyyy!

bawa ecah gi swimming.. memula takut air then nangis sebab tertelan air kolam ekeke
then ada kawan kemain lagi dia

byk lagi gambar nnt aku tempek ye