Pages

Monday, December 26, 2011

selama hidup, aku banyak belajar dari pengalaman org lain. tak kira real punya atau setakat dalam pilem.

contohnya
1. bila Fahri diuji sampai kena masuk penjara (Ayat-ayat Cinta),


Apa salah saya sama Allahu
Ingatlah lagi siapa dirimu
apa yang kau lakukan selama ini
tidakkah kau sombong fahri
kau merasa paling benar
kau merasa paling suci
bahkan dihadapan istrimu sendiri
kredit to :http://thelandaboveus.blogspot.com/2010_08_01_archive.html


dan semasa dalam penjara itu baru dia sedar kenapa. kerana dia dalam tak sedar, ada sedikit rasa tak redho dgn isteri dia yg kaya raya dan bagi dia macam2. kira sikit2 ada la kufur nikmat  gak kot? sebab apa2 pun kan rezeki tu datang dari Allah juga.. tp last2 isterinya si Aisyah juga yg susah payah nak selamatkan dia, siap berkorban bagi kawin lagi satu.
but at the end.. after all the hardships.. dia bahagia. dpt 2 bini sekali tuh!
and Aisyah, terus jadi isteri tunggal bila si no 2 tu passed away..

2. Citer drama Jiwa Lara

aku selalu ingat scene masa Jiwa aka Dato' Bachtiar Mursyid ke apa ejaan nya tu ckp kat Lara (kot) bila depa jumpa balik. tak ingat skrip penuh but its something like after all these years going through all the hardships, he begin to understand why God has put him in this path..

3. Tun M, in his book lamented that he actually wanted to do law degree at first place but offered medicine instead. he has no choice but to accept it. but later, when he became the PM, he now realized how much his medical practice and knowledge helped him to produce a successful remedy to his rakyat..


kita sering diuji dengan sesuatu yang kita tak suka
tapi kita tak tau sebenarnya ujian itu adalah peluang dan kelebihan yg Tuhan turunkan kepada kita untuk menjadi yg lebih baik di masa hadapan.
kita manusia mmg tidak sabar, semua nak sekarang
tapi Allah itu Maha Mengetahui bila masa yang sesuai untuk kita ada semua apa yg kita nak sangat tu.

Wallahualam


1 comment:

pizli said...

Betul betul betul.. Dialah yang Maha Mengetahui