Pages

Thursday, December 15, 2011

makan time!

bila anak kecik berderet mmg kena pikir 35x kalau nk makan kat kedai
kalau dulu masa anak sorang - mak apak ganti2 makan, sorang makan, sorg jaga anak
bila anak 2 - mak makan sambil suap anak no 1, apak jaga anak no 2. tak pun pak makan dulu mak jaga 2 2
bila anak 3 - mak suap kiri kanan, sebelah kaki jaga anak no 3 yg menggeletis nk kluar dari high chair
bapak jadi ketua pengawas sound anak no1, no 2 DAN no3
lepas semua makan baru mak boleh makan, bapak bawa anak no 1 dan no 2 dok luar. bapak layan rokok sambil check-in foursquare. mak makan pun tak senang sebab dok jeling anak no 1 dan no 2 yg dok berlari kat kakilima sambil bapak tak heran pun anak dah terantuk. anak no 3 pulak protes nk panjat kluar high chair sebab jaki tengok kakak2 berlari.. dan mak akan telan nasi sambil menjerit 'kaklong!! kakngah!! stop!! masukk!!'
tu blom kira nasi bersepai atas bawah meja.. sup tumpah.. air tumpah.. kesian kat pekerja kedai tu, mak mesti akan cakap 'minta maaf lah ye dik..susah2 adik nk kena sapu..' no harm nak amik ati pekerja tu kan..
sekarang si bapak selalu balik lambat, so mak kata makan kat rumah je la.. bukan susah sgt nk masak utk anak2. nasib baik selera bapak senang diduga - asam pedas, sup, masak lemak, rebus air, telur dadar, sardin, ikan goreng.. tayah nk masak rendang tok bagai. bapak pun dah sound mak soh masak lauk2 sempoi ja. nothing fancy. mak masak pun campak2 ja. tapi mak punboring gak kadang2 balik2 masak tu je
kalau ikut bapak, hari2 sardin pun takpe.. oi cik abang.. kalau mak nak senang mmg boleh je hari2 mak masakkan.. tapi cukup sebulan, bukan takat muka cam sadin, tulang pun sama naik reput cam tulang sardin tu!
mmg masak tak susah.. sebab masak pun sikit2 ja
yg susahnya nak mengemas lepas makan tu.. aduhaii..
dah la nak makan pun berperang..tiga-tiga anak nak mak suapkan.. tgn mak 2 je nak oii.. nasib la bapak tak nganga suruh mak suap sama. tapi dok kat rumah sendiri lantak la kan kau nak jerit ke apa kan hehe
lepas setel semua mmg mak terbongkang takleh nk gerak dah.. jeling2 kat  bapak kot dia nak urut kaki tapi tak paham2 jugak.. silap2 posing, lain pulak message yg dia dpt.
but, now that no 1 dan no 2 dah bertambah selera makan, senang hati mak. no 3 jgn cakap la, suap je apa pun nganga je dia. mulut penuh dah pun dok nganga lagi.
but stil nak kena pandai trick budak2 tu, ada masa kena pujuk, ada masa kena kejar satu rumah sebab nak suap makan - whic i dun really favor. i stil want to train them kalau makan kena dok kat meja, no makan merata2! maybe it'l takes time but hope i can instil that into them somehow. no 3 dah faham, bila ckp nak makan nasi je otomatik dia pegi ke kusi dia. tapi sok2 dah besar tatau la pulak peel dia camana.
wish me luck!

2 comments:

pizli said...

:D

CidaZam said...

hehe... ku boleh bayang no 1,2,3 rasa2 ada nomot 4 bagaimana plak??? rasa2 abak bole check in tak?? ngeh ngeh ngeh

tabik sping la kak ngah... di kau mmg handal jaga budak bertiga tu... nanti bukak kelas tuk ku esok kalau daku ada nombot dua dan tiga... heheh