Pages

Monday, October 15, 2012

Anak awak berapa A?

baru ni aisyah bawa balik kertas peksa
BM - okay
English - okay
Matik matik --
uh uh.. tgk markah 88% je?
ok tahan diri utk tanya soalan berbaur negative dulu
walaupun mulut ringannn je nak tanya 'awat banyak salah ni??'
dgn budak ni kita ibu bapa kena saikologi sikit
ibu bapa kena positif dulu
jadi perlu fokus kepada yg dia buat betul dulu sebelum semak (ye semak, dan bincang. bukan interrogate)
sabar..sabar..
Aisyah pun sibuk buka kertas peksa dan citer apa dia kena buat
so puji lah dulu kan
"oh okayy..haa betul ni, pandai aisyah!"
bila sampai tang salah tu, selo2 tanya 'ermm ni macamana boleh salah ni?'
alahaii .. salah benda simple2 je pun..
aisyah ni mmg kalau buat kerja dia nak cepat, kalut sikit. pastu takleh ada gangguan sikit dia dah lupa apa dia pikir tadi.
sebenarnya aku sedang cuba tanak tekankan sgt pencapaian akademik yg terlampau.
bukan lah tanak atau tak kisah anak nk corot dlm kelas, tp kitorang taknak push anak2 MESTI dpt A semua2..if they can, its bonus for them. bagi kitorang apa yg penting mesti dia paham dulu konsep kehidupan and the survival of realities.
tapi mak diorang ni, somehow taknak la anak2 menten top three terakhir dlm kelas kan..kurang2 pun takdela koman sgt.
apa2pun yg penting, walaupun depa tak top 5, as long as depan faham apa yg depa belajar dan dpt aplikasikan dalam kehidupan is good enough. afterall, aku nak derang jadi 'insan'. bukan wiki berjalan.
if u recall in my previous entry i did tell u about few people i met, they encourage me to fully encourage anak2 to be more than all-star students at school. there;s so much more in kids that we need to nurture.
let them enjoy beings kids now, while they'r kids. but at the same times need to teach them the value of life.
.
.
.
ya itu tidak mudah sebenarnya.
untuk mak bapak nak balancekan semua tu.. dah mak bapak pun tak balance2 lagi hahah

lihat keliling pun, ramai org2 yg berjaya bukan semua star student pun masa sekolah. ada yg tak pass universiti pun.
but takde la aku nk ajar anak tak payah pass belajar kan. belajar is VERY IMPORTANT. menuntut ilmu kan wajib. belajar sampai betul2 faham tu lebih penting dari pass with A. kdg2 dpt A tapi konsep pun tak paham, sebab dok menghafal jek lebih..
biar faham sampai boleh olah teori sendiri, boleh relate dgn semua2 aspek. itu baru betul2 A!
lgi satu, sekeping ijazah bukan jaminan boleh senang2 dapat kerja. so biarlah belajar dengan niat nk tuntut ilmu, bukan nk kerja semata2. kalau dpt kerja, itu rezeki Allah. kalau tak dapat, there's actually rezeki kau di tempat lain.
and most often, at work, kita akan jumpa mereka2 yg kemain berbintang2 berdekan2 masa belajar tapi bila kerja..adoiyaiii sakit kepala nak deal dengan mereka. ada yg sijil biasa2 tapi cara bekerja mmg worth a respect. at the end, itu lah kita nak kan?

pengalaman sendiri semasa budak2, aku tak perlu byk, sebab kehidupan keluarga masa tu dah cukup bg motivasi untuk menjayakan diri sendiri. kecik2 dah faham there's no other way to help my parents than to study hard at that time. syukur Allah sentiasa melindungi dan menolong, i did well, at least.
looking back, im amazed gak, at such young age dah boleh fikir gitu hehe. but again, i know why, its just part of Allah's grand plan. there's reason why he put me there and here and now...
so for my kids, im yet to 'implant' any motivational factors for them. still looking for their specialities to nurture. apa2pun, i believe Allah has already worked His finger. we just need to figure it out.